NÄSTA

Scandinavian Star - nya uppgifter om fartygsbranden

Januari 15, 2017 @ 20:45:00   Foto TT


1 AV 1

7 april 1990 får räddningstjänsten i Tjøme, Norge, larm om en brinnande båt. Kaptenen är i färd med att lämna fartyget i tron om att alla passagerare lämnat i livflottar.

 

Katastrofen började med en liten brand i några sänkläder, och man trodde länge att det handlade om fyra anlagda bränder. Färjan anlände Lysekil hamn där svensk och norsk brandkår arbetade i 38 timmar för att släcka bränderna. När man väl tog sig ombord kunde man räkna till 159 döda, varav tre var svenskar. 

 

Anhöriga till offren har flertalet gånger jobbat för att öppna rättsprocesser på nytt, och den senaste utredningen visar nu på att det rör sig om sabotage. Norska Firesafe har på uppdrag av norska riksdagens granskningskommission tittat på ärendet, och kommit fram till att det kan ha handlat om så många som sju olika anlagda bränder. Teroin grundar sig i att de tidigare uppgifterna om värmespridningen inte stämmer överens med antalet bränder och fartygets storlek.

 

– Att branden ska ha väntat i över 20 timmar, för att sedan hamna 26 meter längre fram i skeppet, med oskadade områden däremellan, under och över däck, det strider helt enkelt mot naturlagarna, säger Winterseth till Bergensavisen.

 

Säkerheten ombord ska ha varit en av faktorerna till det stora dödsantalet. Det fanns även de som anklagade rederiet för att anlägga bränderna för att få ut försäkringspengar, något som man dock aldrig hittat belägg för. De nya uppgifterna är ännu inte helt offentliga, utan kommer lämnas till Stortinget i juni i år. 

 

Vill du veta mer om branden? P3 Dokumentär har gjort en dokumentär om just Scandinavian Star


KOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

05-2017

DE FEM MEST LÄSTA

Vestas 11th Hour Racing vann Götebo...

Vestas imponerade i dagens In-Port Race i Göteborg. Spanska MAPFRE säkrade segern i In-Port Series och Martin Strömbergs Turn the Tide on Plastic slutade fyra efter en stark &a...

Sveriges lag på Nord Stream Race ra...

Nu är Nord Stream Race igång igen och i år är det KSSS som ska fö...

Alinghi vann i Barcelona - Svenskt ...

Det blev succé i Spanien för de trefaldiga Extreme Sailing Series-vinnarna Alin...

Yrvind är snabb!

Sven Yrvind har gjort bra framsteg i sin lilla "Exlex". Han är snart nere i höjd med...

Julia & Hanna avsnitt 4 - "Vi ska v...

Målet är mer uttalat än någonsin för Julia och Hanna. Med Hanna ...x