NÄSTA

Ytterligare en seglare tvingas bryta Vendée Globe - med bruten mast

Januari 02, 2017 @ 04:21:00   Foto www.vendeeglobe.org


1 AV 1

Irländske Enda O'Coineens Vendée Globe fick ett abrupt slut igår då han bröt masten ombord på sin IMOCA Kilcullen Voyager-Team Ireland. O´Coineen låg då på 15:e plats i tävlingen och befann sig cirka 180 sjömil sydost om Dunedin på Nya Zealand.

 

Vid tiden för mastbrottet blåste det runt 17 m/s och irländaren beskriver själv mastbrottet så här "jag seglade i 10-12 m/s när en otäck "squall" kom med vindar runt 17 m/s och autopiloten gick sönder i precis fel ögonblick. Jag gjorde en ofrivillig gipp och sedan ytterligare en. Båten var utom kontroll och backstaget var då inte helt draget och masten knäcktes. Jag måste skratta, annars kommer jag gråta istället".

 

Irländaren har nu kapat riggen från båten för att inte riskera skador på skrovet. Han planerar att ta sig för motor till Nya Zealand dit hans bränsle beräknas räcka. O´Coineen är den 11:e seglaren som tvingas bryta den tuffa soloseglingen runt jorden.

 

Läs mer om detta på tävlingens hemsida, www.vendeeglobe.org/en, där man även kan spana in den aktuella ställningen för de som fortfarande är kvar i racet. 


KOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

05-2017

DE FEM MEST LÄSTA

Hur avgör man överlapp? Domare Clae...

Claes Lundin har sedan tidig ålder seglat allt från Laser, Flying Dutchman till kölbåtar. Han var tidigt intresserad av regler och sedan 90-talet har han varit domare p...

Volvo Ocean Race lagen är inne i en...

Nio dagar efter starten på den sjätte etappen har båtarna i Volvo Ocean Ra...

Pirat som mördade Sir Peter Blake h...

En av de som mördade seglarlegenden Sir Peter Blake har fångats av polisen efter...

Nacra 17 förbundet om skadan på CP ...

Danske Nacra 17 seglaren CP Lubeck skadade sig nyligen på träning i Auckland n&a...

Linda Lindenau föreläser i Stockhol...

Sjöskolan erbjuder föreläsning av långseglaren, charterskepparen, segl...x