NÄSTA

Ytterligare en seglare tvingas bryta Vendée Globe - med bruten mast

Januari 02, 2017 @ 04:21:00   Foto www.vendeeglobe.org


1 AV 1

Irländske Enda O'Coineens Vendée Globe fick ett abrupt slut igår då han bröt masten ombord på sin IMOCA Kilcullen Voyager-Team Ireland. O´Coineen låg då på 15:e plats i tävlingen och befann sig cirka 180 sjömil sydost om Dunedin på Nya Zealand.

 

Vid tiden för mastbrottet blåste det runt 17 m/s och irländaren beskriver själv mastbrottet så här "jag seglade i 10-12 m/s när en otäck "squall" kom med vindar runt 17 m/s och autopiloten gick sönder i precis fel ögonblick. Jag gjorde en ofrivillig gipp och sedan ytterligare en. Båten var utom kontroll och backstaget var då inte helt draget och masten knäcktes. Jag måste skratta, annars kommer jag gråta istället".

 

Irländaren har nu kapat riggen från båten för att inte riskera skador på skrovet. Han planerar att ta sig för motor till Nya Zealand dit hans bränsle beräknas räcka. O´Coineen är den 11:e seglaren som tvingas bryta den tuffa soloseglingen runt jorden.

 

Läs mer om detta på tävlingens hemsida, www.vendeeglobe.org/en, där man även kan spana in den aktuella ställningen för de som fortfarande är kvar i racet. 


KOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

05-2017

DE FEM MEST LÄSTA

Videointervju med Anton Dahlberg & ...

Anton Dahlberg och Fredrik Bergström har seglat tillsammans sedan 2012. Fredrik kom från ett guld på Junior-VM och Anton hade precis seglat OS med Sebastian Östling. Idag, ...

Anton och Fredrik på pallplats

Efter två dagars kappsegling och totalt sex race har Anton Dahlberg och Fredrik Bergs...

Video: Så här kan seglingen se ut 2024

Häromdagen beslutade man vilka klasser som ska seglas på OS 2024 i Paris. Två...

Video: Något vackert för att inspir...

Hur vackra är inte dom här nöjesseglarna? Det handlar om PC55 and PC66 frå...

Video: 8 tips för att segla runt jo...

Segling är det ultimata sättet att resa på. Om man inte har bråttom d&ar...x