NÄSTA

Ytterligare en seglare tvingas bryta Vendée Globe - med bruten mast

Januari 02, 2017 @ 04:21:00   Foto www.vendeeglobe.org


1 AV 1

Irländske Enda O'Coineens Vendée Globe fick ett abrupt slut igår då han bröt masten ombord på sin IMOCA Kilcullen Voyager-Team Ireland. O´Coineen låg då på 15:e plats i tävlingen och befann sig cirka 180 sjömil sydost om Dunedin på Nya Zealand.

 

Vid tiden för mastbrottet blåste det runt 17 m/s och irländaren beskriver själv mastbrottet så här "jag seglade i 10-12 m/s när en otäck "squall" kom med vindar runt 17 m/s och autopiloten gick sönder i precis fel ögonblick. Jag gjorde en ofrivillig gipp och sedan ytterligare en. Båten var utom kontroll och backstaget var då inte helt draget och masten knäcktes. Jag måste skratta, annars kommer jag gråta istället".

 

Irländaren har nu kapat riggen från båten för att inte riskera skador på skrovet. Han planerar att ta sig för motor till Nya Zealand dit hans bränsle beräknas räcka. O´Coineen är den 11:e seglaren som tvingas bryta den tuffa soloseglingen runt jorden.

 

Läs mer om detta på tävlingens hemsida, www.vendeeglobe.org/en, där man även kan spana in den aktuella ställningen för de som fortfarande är kvar i racet. 


KOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

05-2017

DE FEM MEST LÄSTA

Swim failure - Så Funkar Det (video)

Sjöräddningssällskapet har släppt en serie videor där de förklarar vad som händer med kroppen och vad du ska göra när du faller överbord i ka...

GPS-FÖRBUD – NU ÄR DET SEXTANT SOM ...

Den 1 juli går starten från Sables d'Olonne för...

Kvällstips till seglingsnördar

Det är lördagkväll och TV-tablån är inte magisk... Ta därf&o...

VOR: Det tuffaste leget startar för...

Idag är det dags ännu en gång för Volvo Ocean Race seglarna att sä...

SKRÄCKBLANDAD FÖRTJUSNING I SÖDRA I...

Från Volvo Ocean Race Göteborg: Nu går äventyret vidare från Ka...
x