NÄSTA

Sjöräddningen: Allt färre falsklarm med nödraketer

December 30, 2016 @ 15:25:17   Foto Mostphotos / Lennart Hansson


1 AV 1

Varje år får sjöräddningen rycka ut på insatser just för att nödraketer skjutits upp, men sjöräddarna möts inte av nödställda sjömän utan nyårsfirare som tyckt att en nödraket passat som nyårsraket. Dock pekar trenden nedåt.

 

Tidigare år har användandet av nödraketer på nyår skickat falska signaler om nödställda. Sjöfartsverkets sjö- och flygräddningscentral är skyldiga till att undersöka alla larm om nödraketer till sjöss, men under nyår är det svårt att avgöra syftet. Det är inte lagligt att skjuta falska raketer, och kan ge dryga böter och i enstaka fall fängelse. 

 

Sedan 2011 har Sjöfartsverket och Sjöräddningssällskapet aktivt börjat informera om förbudet mot att falskt skjuta nödraketer, och sedan dess har de falska utryckningarna minskat markant. I år har det hittills rapporterats om 50 nödraketslarm, en halvering från 2011 då det låg på 117. 

 

– Det finns ett rykte om att det är okej att skjuta upp gamla utgångna nödraketer under nyårsnatten. Men det är det absolut inte. Det bästa sättet att kassera utgångna nödraketer är att höra av sig till polisen som kan berätta om hur du ska gå till väga. Även återförsäljare av nödraketer brukar ta emot utgångna varor från kunder som köper nya, säger Klas Johansson, räddningstjänstansvarig på Sjöräddningssällskapet.

 

En stillsam motsvarighet till raketer är de japanska papperslyktorna. Ett mycket vacket och betydligt lugnare sätt att lysa upp natthimlen. Ska man använda dessa i närheten av sjöar eller hav gör man klokt i att först meddela Sjö- och flygräddningscentralen.


KOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

05-2017

DE FEM MEST LÄSTA

Videointervju med Anton Dahlberg & ...

Anton Dahlberg och Fredrik Bergström har seglat tillsammans sedan 2012. Fredrik kom från ett guld på Junior-VM och Anton hade precis seglat OS med Sebastian Östling. Idag, ...

Vi tar tempen på Team Pro4u inför SM

Team Pro4u laddar för sitt första Marstrand Big Boat Race där de har chans a...

Anton och Fredrik på pallplats

Efter två dagars kappsegling och totalt sex race har Anton Dahlberg och Fredrik Bergs...

Video: Dags att skaffa en A-cat?

Den grekiske A-cat seglaren Trigonis Konstantinos ville tacka alla som önskade honom grat...

Anton Dahlberg & Fredrik Bergström ...

Med två dagar kvar av 470-EM i Burgas vid Svarta Havet leder Anton Dahlberg och Fredr...x