NÄSTA

Sjöräddningen: Allt färre falsklarm med nödraketer

December 30, 2016 @ 15:25:17   Foto Mostphotos / Lennart Hansson


1 AV 1

Varje år får sjöräddningen rycka ut på insatser just för att nödraketer skjutits upp, men sjöräddarna möts inte av nödställda sjömän utan nyårsfirare som tyckt att en nödraket passat som nyårsraket. Dock pekar trenden nedåt.

 

Tidigare år har användandet av nödraketer på nyår skickat falska signaler om nödställda. Sjöfartsverkets sjö- och flygräddningscentral är skyldiga till att undersöka alla larm om nödraketer till sjöss, men under nyår är det svårt att avgöra syftet. Det är inte lagligt att skjuta falska raketer, och kan ge dryga böter och i enstaka fall fängelse. 

 

Sedan 2011 har Sjöfartsverket och Sjöräddningssällskapet aktivt börjat informera om förbudet mot att falskt skjuta nödraketer, och sedan dess har de falska utryckningarna minskat markant. I år har det hittills rapporterats om 50 nödraketslarm, en halvering från 2011 då det låg på 117. 

 

– Det finns ett rykte om att det är okej att skjuta upp gamla utgångna nödraketer under nyårsnatten. Men det är det absolut inte. Det bästa sättet att kassera utgångna nödraketer är att höra av sig till polisen som kan berätta om hur du ska gå till väga. Även återförsäljare av nödraketer brukar ta emot utgångna varor från kunder som köper nya, säger Klas Johansson, räddningstjänstansvarig på Sjöräddningssällskapet.

 

En stillsam motsvarighet till raketer är de japanska papperslyktorna. Ett mycket vacket och betydligt lugnare sätt att lysa upp natthimlen. Ska man använda dessa i närheten av sjöar eller hav gör man klokt i att först meddela Sjö- och flygräddningscentralen.


KOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

05-2017

DE FEM MEST LÄSTA

Göteborg Open sea Race 2018. Foto GOR/Göteborgs Quinnliga Segelsällskap

Lady Godiva Sail Racing Team vinner...

Starten för årets upplaga av Göteborg Open sea Race var planerad i princip när det blåste som mest i fredags. Tävlingsledningen beslutade att skjuta på start...

VM-silver till Max Salminen

Max Salminen vann VM-silver i Finnjolle i danska Århus. Max lyckades inte behål...

KVARTSFINALERNA IGÅNG I LYSEKIL WOM...

Under torsdagen avslutades grundomgången round-robin och kvartsfinalerna drog ig&arin...

Caprice Match Racing Team rapporter...

Kim Kling och hans Caprice Match Racing Team har klättrat på match racing-rankin...

LYSEKIL WOMEN’S MATCH BLIR OFFICIEL...

Internationella Seglarförbundet World Sailing har utsett Lysekil Women’s Match t...x