NÄSTA

Sjöräddningen: Allt färre falsklarm med nödraketer

December 30, 2016 @ 15:25:17   Foto Mostphotos / Lennart Hansson


1 AV 1

Varje år får sjöräddningen rycka ut på insatser just för att nödraketer skjutits upp, men sjöräddarna möts inte av nödställda sjömän utan nyårsfirare som tyckt att en nödraket passat som nyårsraket. Dock pekar trenden nedåt.

 

Tidigare år har användandet av nödraketer på nyår skickat falska signaler om nödställda. Sjöfartsverkets sjö- och flygräddningscentral är skyldiga till att undersöka alla larm om nödraketer till sjöss, men under nyår är det svårt att avgöra syftet. Det är inte lagligt att skjuta falska raketer, och kan ge dryga böter och i enstaka fall fängelse. 

 

Sedan 2011 har Sjöfartsverket och Sjöräddningssällskapet aktivt börjat informera om förbudet mot att falskt skjuta nödraketer, och sedan dess har de falska utryckningarna minskat markant. I år har det hittills rapporterats om 50 nödraketslarm, en halvering från 2011 då det låg på 117. 

 

– Det finns ett rykte om att det är okej att skjuta upp gamla utgångna nödraketer under nyårsnatten. Men det är det absolut inte. Det bästa sättet att kassera utgångna nödraketer är att höra av sig till polisen som kan berätta om hur du ska gå till väga. Även återförsäljare av nödraketer brukar ta emot utgångna varor från kunder som köper nya, säger Klas Johansson, räddningstjänstansvarig på Sjöräddningssällskapet.

 

En stillsam motsvarighet till raketer är de japanska papperslyktorna. Ett mycket vacket och betydligt lugnare sätt att lysa upp natthimlen. Ska man använda dessa i närheten av sjöar eller hav gör man klokt i att först meddela Sjö- och flygräddningscentralen.


KOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

05-2017

DE FEM MEST LÄSTA

AMERICA'S CUP QUIZ!

Loading... //

Sommarabstinensen slutar i katastro...

Lite "old school" bilder från en galen kajakpaddlare i skidbacken. Han längtade ...

Tre snabba med Roger Nilson inför e...

Efter 12 år är etappen mellan Kapstaden och Melbourne tillbaka och den startar p...

Bruce Beca byggde sin egen katamara...

För 4 år sedan år sedan bestämde sig Bruce Beca för att bygga e...

CARLSSONS BÅTVARV SKÄNKER KLASSISKA...

Starbåtar i trä räddas, restaureras och kappseglar i Vintage Gold Cup p&ar...
x