NÄSTA

Kan 2016 bli rekordår för Sydney Hobart?

December 22, 2016 @ 14:10:59   Foto ROLEX / Daniel Forster


1 AV 1

Tre dagar till Rolex Sydney Hobart, och väderleken ser riktigt lovande ut.


Enligt de långtidsrapporter som hittils gått att titta på, kommer racet börja likt förra året med nordostliga vindar, en möjlighet till en rejäl skjuts med spinnarker alltså. Däremot ser det ut som om det under måndag eftermiddag vrider till sydliga vindar, med byar uppåt 30 knop. En god chans för ledande båtar att dra ifrån.

 

Sydvindarna tros hålla i sig ända fram till torsdag, för att sedan vrida tillbaka till norost under tisdagen för att återigen ge friska sydliga vindar. Det här tror Juan Vila, Wild Oats XIs navigatör, kommer ge dem en god fördel och även möjlighet till att slå Wild Oats rekord från 2012 på 1 dag 18h 23min 12sek. Vila är så pass optimistisk att han räknar på att slå det gamla rekordet med tre timmar.

 

Dock är det fortfarande några dagar kvar, och prognosen kan ändras. Timingen på den första fronten kan vara avgörande för vem som vinner, och Super Maxi-båtarna har då en god chans att dra ifrån tidigt. Wild Oats XI kan dra nytta av de nordligare breddgraderna, medan de mer kraftfulla Super Maxis som Perpetual LOYAL, kommer vilja ta igen när racet går söderut. 

 

Att väderleken liknar förra årets seglingar ser TP52 Ragamuffins navigatör Adrienne Cahalan. Hon säger att det ger dem en chans att lära av 2015 års misstag, som att inte vara så girig och lämna spinnakern uppe för länge. Hon tillägger däremot att vad som helst kan hända i det här racet. 


KOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

05-2017

DE FEM MEST LÄSTA

Collberg vann Express-SM i Nynäshamn

"Årets SM i Express lockade 20 båtar till startlinjen i Nynäshamn. Med en fullständigt lysande serie på 1-1-1-1-1-1-1-DNS vann Expresslegenden Michael Collberg med SW...

Uppdatering från Yrvind

Yrvind avbröt som bekant sin seglats. Men han har inte givit upp. Här uppdaterar ...

Tjörn Runt by COWI 2018 – en kappse...

55:e upplagan av Tjörn Runt by COWI går av stapeln lördagen den 18 augusti ...

Alex Thomson om nästa "Volvo" Ocean...

Alex Thomson är nog mest känd för sina pr-trick som Mast Walk. Men han har o...

Video: Drama på Lysekil Women's Match

Sanna Mattsson och Swedish Womens Match Racing Team lyckades mycket starkt kvala in till Lysek...x