NÄSTA

Världens första foilande enskrov som produktionsbåt

December 04, 2016 @ 10:08:07   Foto BENETEAU


1 AV 5

Figaro Bénéteau 3 - Världens första foilande enskrov i serieproduktion. Vill du se fler bilder? Klicka på bilden ovan och bläddra med pilarna på höger och vänster sida.

 

Utvecklingen går fort vad det gäller flygande båtar. Man vänjer sig snabbt vid det nya. Det tål att tänkas på att det faktiskt inte är så många år sedan foilande flerskrov nådde den bredare massan. För den flygsugne jolleseglaren finns idag flera alternativ i form av foil-kit till redan existerande båtar (t ex Laser) men också specialutvecklade båtar byggda för att foila. Världens flygande mothflotta växer sakta men säkert även om den båten till största delen lockar proffessionella- / semiprofessionella- och extremt nördiga nöjes-seglare. Waszpen är däremot riktad till breddseglaren med både mindre budget och tid. Det skall bli spännande att se hur den slår i Sverige.

 

På samma sätt som förra America´s Cup fick fart på utvecklingen bland flerskrov har sannolikt Vendée Globes flygande Imoca60-båtar inspirerat till Bénéteaus initiativ att ta flygande enskrovssegling till Figaroklassen. Nu dröjer det säkert inte länge innan vi ser mustascherna på fler serieproducerade båtar.

 

Figaro Bénéteau 3 är tänkt att introduceras till Figaro-klassen 2019. Det kommer bli en modern entypsbåt utrustad med foils. Bygget av den första prototypen är påbörjat och båten kommer att sjösättas och testas under sommaren 2017. Och det är inte bara foilsen som är nytt med båten. Figaro Bénéteau 3 kommer med en nyutvecklad och mycket snabb (enligt Bénéteau) skrovform, smalare och lättare köl, en mast som flyttats bak och som kan bära en större segelgarderob. Specifikationerna hittar du nedan. Mer information hittar du på www.beneteau.com.

 

LÄNGD: 10,85 m

SKROVLÄNGD: 9,75 m

VATTENLINJE: 9,00 m

BREDD: 3,40 m

BREDD (VATTENLINJE): 2,40 m

DJUPGÅENDE: 2,50 m

DEPLACEMENT (LÄTT): 2900 kg

BALLAST: 1100 kg

STORSEGEL: 39,5 m²

FOCK: 30,5 m²

SPINNAKER (STOR): 105 m²

 

Figaro Bénéteau 3 - Världens första foilande enskrov i serieproduktion.


KOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

05-2017

DE FEM MEST LÄSTA

VECKANS FEM MEST LÄSTA

Det är alltid intressant att summera föregående vecka utefter vad som var mest läst på hemsidan. Av erfarenhet vet vi på redaktionen vad ni läsare tycker...

James Spithill klar för Luna Rossa ...

Jimmy Spithill hävdade i september, efter förlusten mot Team New Zealand, att Ora...

Så här gör du din motorbåt till en ...

Spara bensinpengar, bli mer miljövänlig och slipp motorljudet. Kolla in Omega Sai...

Tuff start på EM för Max Salminen

Nicholas Heiner från Nederländerna vann det enda racet på första dage...

Till salu: Ett stycke rockhistoria ...

Pink Floyds medgrundare Rick Wright ägde Evrika i 25 år. Han nöjesseglade h...x