NÄSTA

Världens första foilande enskrov som produktionsbåt

December 04, 2016 @ 10:08:07   Foto BENETEAU


1 AV 5

Figaro Bénéteau 3 - Världens första foilande enskrov i serieproduktion. Vill du se fler bilder? Klicka på bilden ovan och bläddra med pilarna på höger och vänster sida.

 

Utvecklingen går fort vad det gäller flygande båtar. Man vänjer sig snabbt vid det nya. Det tål att tänkas på att det faktiskt inte är så många år sedan foilande flerskrov nådde den bredare massan. För den flygsugne jolleseglaren finns idag flera alternativ i form av foil-kit till redan existerande båtar (t ex Laser) men också specialutvecklade båtar byggda för att foila. Världens flygande mothflotta växer sakta men säkert även om den båten till största delen lockar proffessionella- / semiprofessionella- och extremt nördiga nöjes-seglare. Waszpen är däremot riktad till breddseglaren med både mindre budget och tid. Det skall bli spännande att se hur den slår i Sverige.

 

På samma sätt som förra America´s Cup fick fart på utvecklingen bland flerskrov har sannolikt Vendée Globes flygande Imoca60-båtar inspirerat till Bénéteaus initiativ att ta flygande enskrovssegling till Figaroklassen. Nu dröjer det säkert inte länge innan vi ser mustascherna på fler serieproducerade båtar.

 

Figaro Bénéteau 3 är tänkt att introduceras till Figaro-klassen 2019. Det kommer bli en modern entypsbåt utrustad med foils. Bygget av den första prototypen är påbörjat och båten kommer att sjösättas och testas under sommaren 2017. Och det är inte bara foilsen som är nytt med båten. Figaro Bénéteau 3 kommer med en nyutvecklad och mycket snabb (enligt Bénéteau) skrovform, smalare och lättare köl, en mast som flyttats bak och som kan bära en större segelgarderob. Specifikationerna hittar du nedan. Mer information hittar du på www.beneteau.com.

 

LÄNGD: 10,85 m

SKROVLÄNGD: 9,75 m

VATTENLINJE: 9,00 m

BREDD: 3,40 m

BREDD (VATTENLINJE): 2,40 m

DJUPGÅENDE: 2,50 m

DEPLACEMENT (LÄTT): 2900 kg

BALLAST: 1100 kg

STORSEGEL: 39,5 m²

FOCK: 30,5 m²

SPINNAKER (STOR): 105 m²

 

Figaro Bénéteau 3 - Världens första foilande enskrov i serieproduktion.


KOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

05-2017

DE FEM MEST LÄSTA

Video: Foiling på bro!

Filmskaparna Horue Movie har ännu en gång gjort en fantastisk video. Här foilsurfar de i floden "Fontaine de Vaucluse" i Frankrike. Se klippet nedan!  

Emelie Lindström - Bästa kvällen i ...

Emelie är en mångseglare från Göteborg, numera bosatt i Malmö. Hon brinner för all typ a...

Veckans regelsituation: "Med den hä...

Claes Lundin har sedan tidig ålder seglat allt från Laser, Flying Dutchman till...

Till salu: Ben Ainslies AC45F

Nu är den här besten till salu. Med den nya typen av America's Cup-båtar ko...

Hemmaseglare över generationerna sv...

Sveriges största kölbåtsklass, 606, inledde Tjörn Runt-veckan den 10-1...x