NÄSTA

Att gå på Seglargymnasium

November 29, 2016 @ 07:07:02   Foto jessica winberg 


1 AV 1

Dröm dig bort till en vardag med det du älskar, träffa kompisar, styrketräning, mat  och segling. Det är den vardag och verklighet seglarna på ett seglargymnasium har varje dag. 


 

Här kommer min synvinkel på tiden jag fick på Motala Seglargymnasium vad som var bra, utmanande och hur vardagen såg ut. Klockan ringer innan sju och uppstigning och cykel mot gymmet var det första på dagen. Morgonträningarna såg ofta annorlunda ut, det kan vara allt från simning, spinning eller styrketräning som stod på schemat beorende på vilken dag det var. Nästan ingen morgonträning som du gjorde ensam utan det var ett roligt pass med resten av seglarna. 

 

Sedan var det dags för några lektioner med en "vanlig klass" och sedan en lång lunch. Lunchen minns jag som minglets stund. Seglarna hade ett specifikt bord som ingen annan satt vid och det snackades i timmar, folk kom och gick och bordet var alltid fyllt fast med olika personer hela tiden. Det var drömmen att ha en lång lunch och få sitta i matsalen länge och äta flera gånger om. 

 

På eftermiddagen cyklade de flesta förutom de stora eleverna som hade bil (de med bil var populärast, speciellt en regnig och stormig dag) ner till Råssnäs där vi hade en stor anläggning skapt för att ha en bra träningsbas. Det finns torkrum, stor samlingssal, omklädningsrum, bodar för material, en ganska stor gräsyta för jollarna och många ramper. 

 

Dock var det inte alltid en dans på rosor. Den tuffaste biten är att få pusslet att gå ihop. Det ska finnas mat i kylskåpet, vara hyffsat rent på golvet, kläder i garderoben och läxorna ska göras. I 16 års ålder är det inte en självklarhet att få allting att gå ihop och första året kan vara lite extra utmanande att få ihop livet utanför båten. Fördelen är att resten av gruppen har gått igenom samma sak eller är i samma situation så man kan få mycket hjälp av varandra. 

 

Det var fantastiska fyra år jag hade på Motala Seglargymnasium. Sammanhållningen seglarna får av att alla bo själva och träna tillsammans är helt magisk. Ibland känns det hopplöst och man vill inte riktigt umgås med nån för alla är puckon medan andra dagar vill man aldrig att de skulle ta slut. Seglargymnasiet blev som en stor familj. 

 

Imorgon är sista dagen att ansöka om sin plats på Seglargymnasiet både i Lerum och Motala. Tycker du det låter lika fantastiskt som jag upplevde det, tveka inte att söka. Mer information finns på Svenska Seglarförbundets hemsida http://www.svensksegling.se/Juniorsegling/Nyheter/2015Q3/Sokseglargymnasietsenast1december

 /Rebecca KOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

page1

DE FEM MEST LÄSTA

Trimaransegling med Team Francis Joyon

Vi kliver ombord och åker med på Team Francis Joyon och deras Trimaran IDEC.    Vågsegling har vi sett många exempel på tidigare ...

MOB Rescue Line - ett hjälpmedel vid man överbord för att snabbt nå, säkra och hjälpa en person ur vattnet.

HAR DU KOLL PÅ KÄNDA KATASTROFER TI...

Har du koll på katastrofer till sjöss? Det kan du ha nytta av i nästa

Ellen MacArthur Cancer Trust (video)

Dame Ellen Patricia MacArthur använder segling som verktyg för att hjälpa u...

MÖT DEE CAFFARI PÅ BÅTMÄSSAN.

MÖT DEE CAFFARI PÅ BÅTMÄSSAN

Precis som i fjol har jag och Peter Gustafsson (

TBT: SJÖSÄTTNING LIKE A BOSS

Throw Back Thursday: Det finns oändligt med klipp och historier kring misslyckade sj&...
x