NÄSTA

Att gå på Seglargymnasium

November 29, 2016 @ 07:07:02   Foto jessica winberg 


1 AV 1

Dröm dig bort till en vardag med det du älskar, träffa kompisar, styrketräning, mat  och segling. Det är den vardag och verklighet seglarna på ett seglargymnasium har varje dag. 

 

Här kommer min synvinkel på tiden jag fick på Motala Seglargymnasium vad som var bra, utmanande och hur vardagen såg ut. Klockan ringer innan sju och uppstigning och cykel mot gymmet var det första på dagen. Morgonträningarna såg ofta annorlunda ut, det kan vara allt från simning, spinning eller styrketräning som stod på schemat beorende på vilken dag det var. Nästan ingen morgonträning som du gjorde ensam utan det var ett roligt pass med resten av seglarna. 

 

Sedan var det dags för några lektioner med en "vanlig klass" och sedan en lång lunch. Lunchen minns jag som minglets stund. Seglarna hade ett specifikt bord som ingen annan satt vid och det snackades i timmar, folk kom och gick och bordet var alltid fyllt fast med olika personer hela tiden. Det var drömmen att ha en lång lunch och få sitta i matsalen länge och äta flera gånger om. 

 

På eftermiddagen cyklade de flesta förutom de stora eleverna som hade bil (de med bil var populärast, speciellt en regnig och stormig dag) ner till Råssnäs där vi hade en stor anläggning skapt för att ha en bra träningsbas. Det finns torkrum, stor samlingssal, omklädningsrum, bodar för material, en ganska stor gräsyta för jollarna och många ramper. 

 

Dock var det inte alltid en dans på rosor. Den tuffaste biten är att få pusslet att gå ihop. Det ska finnas mat i kylskåpet, vara hyffsat rent på golvet, kläder i garderoben och läxorna ska göras. I 16 års ålder är det inte en självklarhet att få allting att gå ihop och första året kan vara lite extra utmanande att få ihop livet utanför båten. Fördelen är att resten av gruppen har gått igenom samma sak eller är i samma situation så man kan få mycket hjälp av varandra. 

 

Det var fantastiska fyra år jag hade på Motala Seglargymnasium. Sammanhållningen seglarna får av att alla bo själva och träna tillsammans är helt magisk. Ibland känns det hopplöst och man vill inte riktigt umgås med nån för alla är puckon medan andra dagar vill man aldrig att de skulle ta slut. Seglargymnasiet blev som en stor familj. 

 

Imorgon är sista dagen att ansöka om sin plats på Seglargymnasiet både i Lerum och Motala. Tycker du det låter lika fantastiskt som jag upplevde det, tveka inte att söka. Mer information finns på Svenska Seglarförbundets hemsida http://www.svensksegling.se/Juniorsegling/Nyheter/2015Q3/Sokseglargymnasietsenast1december

 /Rebecca 


KOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

05-2017

DE FEM MEST LÄSTA

Videointervju med Anton Dahlberg & ...

Anton Dahlberg och Fredrik Bergström har seglat tillsammans sedan 2012. Fredrik kom från ett guld på Junior-VM och Anton hade precis seglat OS med Sebastian Östling. Idag, ...

Vi tar tempen på Team Pro4u inför SM

Team Pro4u laddar för sitt första Marstrand Big Boat Race där de har chans a...

Anton och Fredrik på pallplats

Efter två dagars kappsegling och totalt sex race har Anton Dahlberg och Fredrik Bergs...

Video: Dags att skaffa en A-cat?

Den grekiske A-cat seglaren Trigonis Konstantinos ville tacka alla som önskade honom grat...

Anton Dahlberg & Fredrik Bergström ...

Med två dagar kvar av 470-EM i Burgas vid Svarta Havet leder Anton Dahlberg och Fredr...x