NÄSTA

FINLANDS VÅGSPEL FORTSÄTTER SITT SVENSKA GÄSTSPEL

Oktober 20, 2016 @ 13:33:47   Foto Olle Appelberg


1 AV 5

Vågspel, en av de förnämsta båtarna i Finlands flotta med kappseglande åttor stannar i Sverige i vinter.

 

Hon finns att beskåda hos Stockholms Båtsnickeri i Fisksätra där hon ska nåtlimmas och ses om sedan hon fått en del skador i samband med Sandhamnsregattan i somras.

 

- Vi blev så väl mottagna att vi bestämde oss för att segla första delen av nästa säsong i Sverige, berättar båtens ägare Kim Weckstöm. Det ska bli roligt vara med i den första kappseglingen i svenska klassiska cupen, Peter Norlin Memorial, fortsätter han. Tävlingen går sista helgen i maj i Stockholms hamn och på Lilla Värtan.

 

Kim är översvallande i sin uppskattning av mottagandet och hjälpsamheten från svenska seglare. Han nämner särskilt Bobby Cyrus och Andreas Millde hos Stockholms Båtsnickeri och Gransegel i Saltsjöbaden, som lagade Vågspels storsegel samma dag som det skörades i Sandhamnsregattan. Vågspel blev dagarna före regattan invinkad och varmt välkomnad på KSSS Lökholmen av en funktionär som kände igen båten sedan seglingar i Sverige för många år sedan.

 

- Det har varit trevligt och inte minst våra två svenska gastar Björn Grönesjö och Christian Harding gjorde fantastiskt bra ifrån sig. Det bör här tilläggas att Vågspel är en stor båt som saknar motor, så vid några tillfällen har det varit krävande att gasta

 

Vågspel är en av de sista 8mR-båtarna byggda i Finland. Birger Slotte ritade båten som byggdes på Wilenius båtvarv i Borgå under det finska fortsättningskriget mot Sovjetunionen. Båten var beställd till den planerade sommarolympiaden i Helsingfors 1940, som stoppades av kriget . Efter andra världskriget upphörde 8mR som OS-klass.

Vågpel blev klar till Helsingfors Segelsällskaps 50-årsjubileum 1943. Båtens första ägare var ordförande i sällskapet som båten fortfarande tillhör.

 

Vågspel är en unik nordisk åtta som har bevarats i ursprungsskick ända tills i dag. Båten har trärigg, ursprunglig däcksplan och en stor del sina orginalbeslag. Av Vågspels framgångar är de historiskt viktigaste Coppa d'Italia-segern år 1950 i Sandhamn och Sinebrychoffpokalen år 1946 likaså i Helsingfors mot utmanaren Sphinx.

 

TEXT OLLE APPELBERGKOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

05-2017

DE FEM MEST LÄSTA

9 tips för att leva billigt på en s...

Många är det om drömmer om att flytta in i en segelbåt och segla världen över. Det ekonomiska är såklart en avgörande faktor. Men det går...

Veckans 5 mest lästa: De sålde allt...

Från IT-guru till 2.4mR till båtar som sjunkit. Det är inte alltid lä...

Någon som har 870 miljoner kr över?

2016 lanserade Perini Navi sin 230 fot långa superyacht Sybaris på Monaco Yach...

Tips: Följ Malin och Johan som vill...

Johan Hammarlund och Malin Löf ville ha ett nytt typ av liv. De köpte en Beason 4...

ÖVERLÄGSNA

Euroflex med drömlaget Nathan Outteridge, Glenn Ashby och Ian Jensen fortsatte sin i d...
x