NÄSTA

FINLANDS VÅGSPEL FORTSÄTTER SITT SVENSKA GÄSTSPEL

Oktober 20, 2016 @ 13:33:47   Foto Olle Appelberg


1 AV 5

Vågspel, en av de förnämsta båtarna i Finlands flotta med kappseglande åttor stannar i Sverige i vinter.

 

Hon finns att beskåda hos Stockholms Båtsnickeri i Fisksätra där hon ska nåtlimmas och ses om sedan hon fått en del skador i samband med Sandhamnsregattan i somras.

 

- Vi blev så väl mottagna att vi bestämde oss för att segla första delen av nästa säsong i Sverige, berättar båtens ägare Kim Weckstöm. Det ska bli roligt vara med i den första kappseglingen i svenska klassiska cupen, Peter Norlin Memorial, fortsätter han. Tävlingen går sista helgen i maj i Stockholms hamn och på Lilla Värtan.

 

Kim är översvallande i sin uppskattning av mottagandet och hjälpsamheten från svenska seglare. Han nämner särskilt Bobby Cyrus och Andreas Millde hos Stockholms Båtsnickeri och Gransegel i Saltsjöbaden, som lagade Vågspels storsegel samma dag som det skörades i Sandhamnsregattan. Vågspel blev dagarna före regattan invinkad och varmt välkomnad på KSSS Lökholmen av en funktionär som kände igen båten sedan seglingar i Sverige för många år sedan.

 

- Det har varit trevligt och inte minst våra två svenska gastar Björn Grönesjö och Christian Harding gjorde fantastiskt bra ifrån sig. Det bör här tilläggas att Vågspel är en stor båt som saknar motor, så vid några tillfällen har det varit krävande att gasta

 

Vågspel är en av de sista 8mR-båtarna byggda i Finland. Birger Slotte ritade båten som byggdes på Wilenius båtvarv i Borgå under det finska fortsättningskriget mot Sovjetunionen. Båten var beställd till den planerade sommarolympiaden i Helsingfors 1940, som stoppades av kriget . Efter andra världskriget upphörde 8mR som OS-klass.

Vågpel blev klar till Helsingfors Segelsällskaps 50-årsjubileum 1943. Båtens första ägare var ordförande i sällskapet som båten fortfarande tillhör.

 

Vågspel är en unik nordisk åtta som har bevarats i ursprungsskick ända tills i dag. Båten har trärigg, ursprunglig däcksplan och en stor del sina orginalbeslag. Av Vågspels framgångar är de historiskt viktigaste Coppa d'Italia-segern år 1950 i Sandhamn och Sinebrychoffpokalen år 1946 likaså i Helsingfors mot utmanaren Sphinx.

 

TEXT OLLE APPELBERG


KOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

05-2017

DE FEM MEST LÄSTA

Video: Foiling på bro!

Filmskaparna Horue Movie har ännu en gång gjort en fantastisk video. Här foilsurfar de i floden "Fontaine de Vaucluse" i Frankrike. Se klippet nedan!  

Emelie Lindström - Bästa kvällen i ...

Emelie är en mångseglare från Göteborg, numera bosatt i Malmö. Hon brinner för all typ a...

Veckans regelsituation: "Med den hä...

Claes Lundin har sedan tidig ålder seglat allt från Laser, Flying Dutchman till...

Till salu: Ben Ainslies AC45F

Nu är den här besten till salu. Med den nya typen av America's Cup-båtar ko...

Hemmaseglare över generationerna sv...

Sveriges största kölbåtsklass, 606, inledde Tjörn Runt-veckan den 10-1...x