NÄSTA

DET SKA VARA GAFFEL I VÅR - KLASSIKERNAS ”NYA SVARTA” TILL SALU

Oktober 15, 2016 @ 05:41:41   Foto Esko Kilpi


1 AV 8

Tian Marga från OS i Stockholm 1912 fick förra året en helt ny traditionell rigg och gjorde sin första racingsäsong i Medelhavet. Marga är nu helt återställd till orginalutförande och saknar till och med winchar. Block och taljor duger fint. Vill du se fler bilder? Klicka på bilde ovan och bläddra med pilarna!

 

Marga har tyvärr inte haft några stora framgångar i Medelhavet under sin första säsong eftersom hon är en 10mR-båt och därför av okänd anledning fått ett 15 procents tillägg att dras med.

 

I Sverige såg vi R8 Asagao bli tvåa i ÅFOR Classic och den gaffelriggade kuttern Eol segla allt bättre på sin runda till Visby angörning och åter. Vi såg sedan Alca jaga fram snabbare och vackrare än någonsin i Sandhamnsregattan, med ny gaffelrigg och nya segel.

 

Det finns inte så många gafflar att få. De klassiska båtarna blir ju inte fler även om antalet gafflar nu ökar med tvåsiffriga procenttal i Sverige. Nästa gaffelkonvertering lär bli Beduin, på 30-talet Pommac- kungens sons bobåt när han drack upp arvet i Sandhamn.

 

Just nu finns två magnifika gaffelriggare till salu för den som vill hänga med i trenden ”mera gaffel”. Det är skärgårdskryssarna Irmelin och Miranda.

 

SK55 Miranda är den mindre av skönheterna och har riktigt vassa kappseglingsmeriter. Den främsta är segern över 30 båtar i 2015 års Baltic Classic Masters i Åbo. Placeringen är bevis för vad man kan åstadkomma med den båten, även om framgången till väsentlig del också är familjen Widstrands som nu stjäl silver med SK95 Marga istället. Miranda ritades av Gustaf Schussler till de internationella seglingarna i samband med OS 1912 utanför Nynäshamn, där båten tog en fjärdeplacering. Ägaren kan nås på tfn 070 553 42 33

 

Ett år yngre är den större skönheten SK95 Irmelin ritad av Albert Andersson och byggd av August Plym på Neglingevarvet, Saltsjöbaden. Irmelin har en historia fylld av dramatik och har varit när att huggas upp flera gånger. Här en kritisk episod:

 

1950 köps Irmelin av begravningsentreprenör Bengt Hansson och hans kamrat Roy Lindelöf för det facila priset av 5000 kronor. Hansson och Lindelöf seglar henne på västkusten i tre år innan de försöker sälja henne. Det visar sig vara väldigt svårt. De räknar dock ut att om de säljer blyet i kölen så inbringar det 6000 kronor. Sagt och gjort, jakten tas till Munkeby Båtvarv i Dragsmark för att skrotas! Herrarna Hansson och Lindelöf lämnar jakten på varvet och går därifrån med rorkulten, lanternorna och pengarna för blyet med sig.

 

Hansson hade även en idé om att kapa jakten framför ruffen och vid sittbrunnsskottet och då få en fin lekstuga. Det blev dock inget av med det. Varvet säljer riggen, seglen och motorn vidare och Irmelin lämnas vid en boj. Där ligger hon köl- och rigglös och guppar i ett par år.

 

Så nära var det den gången och historien fortsätter sedan med fler ”nära dödenupplevelser”. Men på 1980-talet renoveras jakten från grunden. År 2001 tar ägare nummer elva båtbyggaren Bobby Cyrus över. Hon har sedan seglats aktivt och renoverats ytterligare.

År 2008 fick Irmelin sin gamla rorkult tillbaka. Den överlämnades personligen av Bengt Hansson som trodde han skrotat båten 55 år tidigare. Bobby nås på 070 493 65 02.

 

TEXT OLLE APPELBERG

 

SK95 Irmelin. Foto Olle Appelberg

 

SK55 Miranda i Åbo. Foto Olle Appelberg


KOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

05-2017

DE FEM MEST LÄSTA

Anton och Fredrik kvar i toppen

Dåligt med vind och massor med inställda seglingar blev måndagens facit vid VM i Århus. I 470 blev det dock ett race och trots en 13:e plats, som är VM sämsta...

Rekordmånga fall av sjöräddning i s...

Sommarmånaderna har varit intensiva för landets sjöräddningsenheter. D...

Video: Ska man välja katamaran elle...

Detta klipp är perfekt för dig som ska köpa en nöjesseglare, men velar mel...

Se Sportspegelns inslag med Team Anna

Team Anna med Anna Östling, Annie Wennergren, Linnea Wennergren, Marie Berg och Annika...

VM i Århus Laser LIVE

Idag är det dags för Laser-klassen att stå i rampljuset. Det är nä...x