NÄSTA

ENTERPRISE DISKAD I IMPERIA – ARRANGÖREN VALDE FEL MÄTBREV AV TVÅ LIKADANA

September 10, 2016 @ 18:23:45   Foto Per Landin

IMG_3740
IMG_3740

1 AV 4

Bilden ovan: Segerbilden som blev till grym besvikelse. Enterprise crew efter två segrar i Imperia. Vill du se fler bilder? Klicka på bilden ovan och bläddra med pilarna på höger och vänster sida.

 

Svenska Enterprise vann på lördagen den tredje seglingen i Vele d' Epoca di Imperia i Italien och såg ut att vara på väg att ta hem segern i regattan på ett övertygande sätt. Vid första seglingen, i torsdags, skörade Enterprise genuan och fick nöja sig med en tredje plats. Men sedan spikade Enterprise de två följande seglingarna framför näsan på favorittippade och legendariska Rowdy.

 

Söndagens segling ställdes in eftersom vind saknades, så segern var hemma och med den en ännu starkare chans att vinna hela Panerai Classic Yacht Challenge. Trodde ALLA medtävlare och crew. Men så kom chocken. Tävlingsledningen i Imperia diskade Enterprise, eftersom man lämnat in fel mätbrev. Skepparen visade vid registreringen upp två exakt likadana mätbrev ett med året 2015 och ett med 2016. Man tog mätbrevet från 2015 och kopierade det. Misstaget upptäcktes och som på de flesta andra tävlingar tänkte man lämna in det i god tid. Men icke! På lördagen sattes en handskriven lapp på italienska upp på anslagstavlan att Enterprise skulle lämna sitt mätbrev senast samma kväll. Ingen uppmärksammade det. På söndagen kom beskedet att Enterprise diskats från hela regattan.

 

Tidigare i år deltog Enterprise i Panerais regattor i italienska Argentario och franska Antibes och mätbrevet för 2016 registrerades och Enterprise finns i alla Panerais resultattabeller.

 

- Medtävlarna var lika överraskade som oss över diskningen. Det kan inte vara meningen att en lokal arrangör ska få ta sådana här beslut och jag tycker det innebär en fara för Panerais anseende som arrangör av cupen. Vi kommer att ta kontakt med dem, säger Claes-Göran Nilsson som är en av delägarna i Enterprise.

 

- Om det här beslutet står fast har vi förlorat chansen att vinna Panerai Classic Yacht Challenge, konstaterar han.

 

Enterprise tävlar i klassen vintage, dvs båtar byggda 1950 och tidigare. En regatta återstår i cupen, Regates Royales i Cannes 20-24 september.

 

Det är första gången en svenskflaggad båt finns med i "Europacupen för klassiker" och före Imperia låg båten på andra plats.

 

Enterprise ägs av ett konsortium med sex mycket erfarna delägare från Göteborstrakten, de flesta med en bakgrund som drakeseglare och några även med erfarenhet från svenska satsningar på Americas Cup. I spetsen på gänget finns Claes-Göran Nilsson som tillsammans med större delen av besättningen vann Panerais Classic Yacht Challenge ombord på USA-flaggade Manitou förra året. Enterprise är en systerbåt till Manitou, båda ritade av Sparkman & Stephens och byggda i slutet på 30-talet i USA.

 

TEXT OLLE APPELBERG

 

Enterprise. Foto Per Landin


KOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

05-2017

DE FEM MEST LÄSTA

VECKANS FEM MEST LÄSTA

Det är alltid intressant att summera föregående vecka utefter vad som var mest läst på hemsidan. Av erfarenhet vet vi på redaktionen vad ni läsare tycker...

James Spithill klar för Luna Rossa ...

Jimmy Spithill hävdade i september, efter förlusten mot Team New Zealand, att Ora...

Så här gör du din motorbåt till en ...

Spara bensinpengar, bli mer miljövänlig och slipp motorljudet. Kolla in Omega Sai...

Tuff start på EM för Max Salminen

Nicholas Heiner från Nederländerna vann det enda racet på första dage...

Till salu: Ett stycke rockhistoria ...

Pink Floyds medgrundare Rick Wright ägde Evrika i 25 år. Han nöjesseglade h...x