BÄSTA GAFFELN I KLASSIKERNAS CUP TOPPADE I KIEL REDAN 1909

Den här båtens långa meritlista börjar med Silverdjonken i Kiel för 107 år sedan. Sen blev det mer och mer. Och så tog man ett VM för 10 år sedan. Någon som kan bättre?

R8 Asagao med Kjell Nilsson och hans team blev bästa gaffelriggade båt i Classic Yacht Cup Sweden 2016. Den lilla åttan från 1908 placerade sig som femma i Cupen totalt och lyckades – vilket är nätt upp fantastiskt – knipa silvret i deltävlingen ÅFOR Classic, före SK 150 Beatrice Aurore och 14 andra storheter.

Asagao har en lång meritlista i kappsegling. Den börjar med hederspriset silverdjonken vid Kieler Woche 1909. På senare år har hon bl a tagit VM för första regelns åttor. Eftersom Asagao är konstruerad efter den gamla regeln från 1906 är hon betydligt mindre , kortare, grundare och har en förhållandevis platt och bred akter, än de åttor som byggdes senare. Asagao konstruerades av Joan Anker.

Förra året delades inte priset för bästa gaffel ut, men året dessförinnan var det SK55 Miranda som tog hem karaffen.

Asagao blev femma i Cupen av 23 anmälda båtar, varav fem var gaffelriggade: De placerade sig sinsemellan 1) Asagao, 2) SK95 Irmelin, 3) Alca, 4) Eol och 5) Thalatta (som tyvärr på grund av olyckliga omständigheter aldrig kom till start).

TEXT OLLE APPELBERG

Asagaos vinnande crew med Kjell Nilsson i skepparmössa. Foto Cecilia Pettersson

Top