NÄSTA

Danskt Mästerskap i CB66 Racer. Andraplatsen till Sverige.

Augusti 27, 2016 @ 07:16:04   Foto Hannibal Henrik Korting Paulsen


1 AV 3

Dansk Mästerskap i CB66 Racer med 8 svenska båtar på plats i Hornbaek. Andraplatsen till Sverige.


Lätta växlande vindar bjöd inte på mycket planing för sportbåtarna och vare sig hängband eller lårmuskler blev utslitna.

 

Hornbaek båtklubb på norra Själland stod som värd för danska mästerskapen i CB66 Racer under fredag till söndag. Trots luriga förhållanden med lätta växlande vindar lyckades man genomföra 14 rättvisa seglingar på tre dagar. Sommarvädrets lätta vindar betydde tyvärr att de härliga planingarna på undanvinden uteblev men å andra sidan slet man varken på hängband eller besättningens lårmuskler. CB66 väger endast 500kg och med en besättning på ca 250kg så behövs det inte mycket vind för att båten ska få fart och man kan segla i allt från 2-15 m/s.

 

Korta intensiva race och fokus på det sociala.

 

CB66 klasseglingar seglas som korta race på en kryss-länsbana med gate på länsen och med minimalt med väntan mellan seglingarna. Max fem minuter mellan sista båt i mål och nästa förberedelsesignal om vindarna tillåter. En kort paus för lunch och sedan på det igen. Maximalt med segling med andra ord och skulle man misslyckas i ett race har man snart chansen igen.

 

CB66-klassen lägger stor vikt vid sociala arrangemang kring kappseglingarna. Efter att alla båtar kommit i mål kom värdklubben med en skottkärra med förfriskningar och musik till bryggan, s.k. moleöl. Alla seglarna umgås en timme och pratar igenom seglingarna och reder ut eventuella konflikter som varit på banan. Protester som går vidare till förhandling är sällsynt. Straffen tas på banan eller döms av domare direkt.

 

Hård kamp om pallplatserna. Andraplatsen till Sverige.

 

Redan tidigt befäste Dirty Diana från Hellerup med Michael Casparij, Ulrik Andreasen och Simon Mørup-Petersen förstaplatsen och släppte aldrig någon nära. Ett tronskifte var ett faktum då Søren Pehrsson med besättning i Mænd der Elsker Kvinder som både vunnit Svenska och Danska mästerskapen senaste två åren inte släpptes in i matchen.

 

BlåIs från Halmstad med Christoffer Hellekant, pappa Anders och systern Alexandra från Halmstad såg ut att gå mot en säker pallplats när ett roderbeslag gick av i åttonde seglingen. Trots snabb reparation blev de förlorade poängen i fyra seglingar för mycket och dom slutade på en 8:e plats. Med Hellekantarna haltande så skärpte sig svenskbåten RipRapRup från Barsebäck med Fredrik Gyllander, Johan Brunlid och Daniel Mohn och kunde hålla ställningarna och avancera från fyra till en slutlig andraplats men kunde såklart inte ta del av medaljerna som bara kunde gå till danskar. Äran att besegra så många danskar räckte långt. Fullständig resultatlista hittar du på cb66.dk.

 

Hornbaek en tradition?

Hornbaek Båtklubb med klassens ständige tävlingsledare i Danmark Henrik ”Hönse” Paulsen och seglarna uppskattade arrangemanget så pass att man vill arrangera DM i Hornbaek igen. Väl genomförda seglingar, moleöl, grillkväll i klubbhuset på fredagen, och regattamiddag på stadens bästa restaurang på lördagen och inte minst inramningen med härliga sandstränder och svenska Kullaberg i fonden gör att många vill återvända igen.

 

Mer information

CB66 Förbundets hemsida

CB66 på facebook

Foto från tävlingen

 

Foto: Hannibal Henrik Korting Paulsen

 

Danskt Mästerskap i CB66 Racer. Andraplatsen till Sverige.


KOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

05-2017

DE FEM MEST LÄSTA

Se hur en vindflöjel fungerar (video)

I videon nedan kan ni se Ryan från Sailing Kittiwake berätta hur en vindflöjel fungerar.   Sailing Kittiwake består av Ryan och Elena, som tillsammans ...

Gennakeraction.

Gammal är äldst - Johnie Berntsson ...

Göteborg visade sin bästa sida, med hårda vindar och en och annan regnskur,...

TRE ÖNSKNINGAR I EN GRAND LARGE 360

Den cruising-inriktade serien Grand Large är Dufours svar på den bästa komb...

ParaVM i Sheboygan (video)

Så var ParaVM igång! Fia Fjelddahl seglade sin 2.4mR och placerade sexa efter...

Wooooow - bästa drönarklippen från ...

Drönartekniken öppnade upp nya dörrar för oss Volvo Ocean Race-fans att...x