Stockholm Archipelago Raid börjar imorgon

Imorgon börjar ostkustens mest krävande regatta, nämligen Stockholm Archipelago Race. Det är en tävling i F18 som seglas ute i skärgården mellan olika stationer. Det krävs fokus, uthållighet och kunskap om sjökort. 

Under dag ett kommer ben ett och två seglas och båtarna kommer först seglas norrut och sedan långt ut till öst om vädret tillåter för att sedan ta sig till första stoppet på Nässlingen. Där väntas en stor anläggning som bjuder på god mat och logi. 

Oscar Wetterling berättar om sina egna erfarenheter av tävlingen.


"Det är ett sant kappseglingsäventyr! Dagarna fylls av maffiga naturupplevelser, svår navigering, tighta situationer, adrenalinfyllda bogar, nya och gamla vänskaper, macgyver reparationer, bastuhäng och framförallt många timmar i båten.

 

Förra året seglade vi halvvind och slör från Finnhamn till fejjan. En sträcka på drygt 25nm tog oss 1:15! Att navigera i trapets på en halvvind när man gör över 20knop med båtar runt omkring. Vattnet sprutar som en brandslang och kommer med sån fart att de slår undan fötterna. Detta minne är mitt absolut bästa seglingsminne."

Här är en del av säkerheten som krävs av organisationen för att få delta. 

säkerhet 1

          säkerhet 2

I en tidigare artikel om Raiden pratade vi med Ida Svensson som då kämpade med att klara vikten tillsammans med hennes gast Therese Antmann. Besättningar över 130 kg tillsammans får nämligen fördelen att segla med full rigg vilker ger tjejerna en fördel. Vi kan avslöja att dom har lyckats och startar imorgon med max power. 

Den artikeln kan du läsa här.

Vill du följa Raiden mer noggrant gör du det på deras facebooksida, Stockholm Archipelago Raid.

Top