NÄSTA

Lysekil Women’s Match: Rookien Bergqvist skrällslog Ulrikkeholm Klinkby

Augusti 11, 2016 @ 06:40:15   Foto Dan ljungsvik


1 AV 1

Press meddelande från Lysekil Women´s match: Vid lunchtid på onsdagen kom seglingarna i Lysekil Women’s Match äntligen igång, efter en lång fördröjning i den hårda vinden. Världstvåan Anna Östling från Göteborgs Kungliga SS är helt obesegrad och leder tävlingen efter första dagen.

 

Men det var hennes klubbkamrat Johanna Bergqvist som stod för dagens stora skräll, genom att slå världsettan och femfaldige Lysekilssegraren, danska Camilla Ulrikkeholm Klinkby:

 

– Vi blev helt chockade själva och fick som ett glädjerus på båten. Allt föll på plats för oss i den matchen, jublar Bergqvist, nästan som om de vunnit hela tävlingen.

 

Johanna Bergqvist från GKSS är med sina 19 år den yngsta skepparen i Lysekil Women’s Match. Hon leder Team X, där äldsta medlemmen är 22 år. De har alla jollebakgrund, men började med matchracing för bara ett drygt år sedan.

 

I fjol rankades Team X 117 i världen, och kom till Lysekil Women’s Match på ett wildcard. I år har de visserligen avancerat till plats 30 på världsrankingen, men slank ännu en gång in i Lysekil på ett wildcard, som tävlingens lägst rankade besättning.

 

34-åriga Camilla Ulrikkeholm Klinkby och hennes lag är de senaste årens stora dominanter inom matchracing; ständigt i topp på världsrankingen, med totalseger i WIM Series 2014 och med fenomenala fem raka triumfer i Lysekil Women’s Match. De ska förstås slå Bergqvist & Co hur lätt som helst, åtminstone på papperet.

 

Men idag fick publiken som njöt i solen på Släggö med egna ögon uppleva hur dynamisk och spännande matchracing kan vara, och hur lite som kan tas för givet i denna spännande kappseglingsform.

 

Bergqvist var lite för het och manövrerade lite för snabbt mot danskarna redan i startsekvensen. Domarna dömde ut en straffsväng, som ska tas före målgång, och Ulrikkeholm Klinkby kunde klippa starten och gå ut i ledning på den första kryssen. Inte förrän på undanvinden lyckades det svenska laget gå ikapp, och rundade dessutom före motståndarna ut på den andra kryssen.

 

Med mer tryck kunde de sedan dryga ut ledningen så mycket att de med nöd och näppe hann utföra straffsvängen precis på mållinjen, där ett vilt firande utbröt på svenskbåten:


– Det var en ny känsla för oss att ta ett straff på mållinjen och sedan vinna, det har vi inte lyckats med förut, skrattar Johanna.


– De seglade väldigt väl och förtjänade den segern. Vi måste vara skarpare om vi ska ta oss hela vägen, analyserar Camilla Ulrikkeholm Klinkby.

 

Halvvägs in i grundomgången round-robin leder alltså Anna Östling med fem segrar och inga förluster, medan Camilla Ulrikkeholm Klinkby delar andraplatsen med amerikanskan Stephanie Roble på tre segrar och en förlust:

 

– Det var skönt att komma igång idag och vi lärde oss en del som vi kan ha nytta av senare i veckan, kommenterar Roble.

 

Round-robin i Lysekil Women’s Match fortsätter under torsdagen. Tävlingen avslutas med semifinaler och final på lördag.

 

Ställning i round-robin i Lysekil Women’s Match, den andra deltävlingen av fem i WIM Series 2016 (skeppare, nationalitet, segrar – förluster):

 

1. Anna Östling, SWE, 5 – 0

2. Camilla Ulrikkeholm Klinkby, DEN, 3 – 1

2. Stephanie Roble, USA, 3 – 1

4. Caroline Sylvan, SWE, 3 – 2

5. Lotte Meldgaard, DEN, 2 – 2

5. Johanna Bergqvist, SWE, 2 – 2

7. Pauline Courtois, FRA, 1 - 3

7. Sanna Häger, SWE, 1 - 3

7. Alexa Bezel, SUI, 1 - 3

10. Marinella Laaksonen, FIN, 0 – 4

 

Besök www.lysekilwomensmatch.se för mer information. 


KOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

05-2017

DE FEM MEST LÄSTA

Team AkzoNobel skojar till det (vid...

Team AkzoNobel har under natten mot söndag fastnat under ett moln med lättvind och tappat sin ledning på vägen mot Auckland. De försöker hålla humöre...

SuperFoiler Grand Prix dag två erbj...

I helgen seglas SuperFoiler Grand Prix nummer tre Gold Coast och klassen bjuder verkligen p...

Katamaran seglar upp på en annan Ka...

Vi har aldrig sett något liknande som när Groupama France blir överseglad a...

Bygg din båt som om det vore en Ike...

Ibland behöver det inte vara så svårt med foiling och annat. Med lite epox...

Veckans 5 mest lästa: Kaosartad til...

Från orkanbyar till mördare och en kaosartad tilläggning. Det är inte ...x