NÄSTA

Lysekil Women’s Match startar idag – ska Camilla Ulrikkeholm Klinkby ta sin sjätte raka seger?

Augusti 09, 2016 @ 08:17:39   Foto Dan Ljungsvik/LWM


1 AV 1

Pressmeddelande från Lysekil Women’s Match:

 

Med inte mindre än fem triumfer i rad i Lysekil Women’s Match, får danska världsettan och titelförsvararen Camilla Ulrikkeholm Klinkby bära favorittrycket när årets tävling startar i morgon tisdag. Stephanie Roble, USA, som tog hem hela WIM Series i fjol, är också en aspirant på segern. Och självklart vill även Anna Östling kliva överst på prispallen i sin hemmatävling:

– Vi brukar inte sätta resultatmål, utan pratar hellre om samarbete och energinivå i besättningen. Men det är klart att vi ska vinna i år, säger hon.

 

Namnet Camilla Ulrikkeholm Klinkby har blivit näst intill synonymt med Lysekil Women’s Match. Sedan 2011 har hon abonnerat på förstaplatsen, och seglat hem en halv miljon kronor i prispengar. Hon deltog för första gången 2006, och slutade då på sjätte plats. De tre följande årens placeringar var lika blygsamma; elfte plats, sjua och sexa. Men 2011 lossnade det ordentligt för danskan, som triumferade med en finalseger över australiensiskan Nicole Souter. 2012 fick det unga schweiziska stjärnskottet Alexa Bezel vika sig i finalen, och året därpå besegrades rutinerade Lucy Macgregor från Storbritannien. 2014 svarade hemmahoppet Anna Östling för finalmotståndet, och Camilla ser tillbaka på de finalseglingarna som något av det tuffaste hon upplevt på en matchracingarena:

– Vi fick fajtas som galna mot Anna. Hon körde oss långt förbi mållinjen i den sista matchen, i ett desperat försök att kvitta bort ett straff och sedan ta sig först i mål, minns Ulrikkeholm Klinkby, som i fjol finalslog Stephanie Roble för den femte raka Lysekilssegern.

 

Men vägen till en finalplats i Lysekil Women’s Match är varken enkel eller självklar. Tävlingsveckan inleds normalt under måndagen med att besättningarna får lära känna båtarna närmare, men i år blåste den chansen bort när vindar med stormstyrka drog in över Lysekil:

– De här båtarna har vi seglat hemma i Skovshoved i tolv år, så för oss betyder det inte så mycket att missa måndagens träningspass, konstaterar Camilla Ulrikkeholm Klinkby, och får visst medhåll av Stephanie Roble.

– Vi har seglat DS 37 tillräckligt för att kunna ta upp tråden där vi slutade i fjol, men i år ska vi nå hela vägen. Jag känner stort förtroende för min besättning, den är mitt hemliga vapen, skrattar amerikanskan.

 

Tisdag till torsdag ägnas åt att alla besättningarna möter varandra två gånger i en så kallad dubbel round-robin, innan det är dags för kvartsfinaler med de åtta bästa, följda av semifinaler och lördagens avslutande final. Det är alltså många matcher som måste avgöras innan segraren kan koras…

 

Skeppare i Lysekil Women’s Match 2016 (skeppare, nationalitet, världsranking 13 juli):

Camilla Ulrikkeholm Klinkby, DEN, 1

Anna Östling, SWE, 2

Caroline Sylvan, SWE, 4

Pauline Courtois, FRA, 5

Stephanie Roble, USA, 6

Marinella Laaksonen, FIN, 7

Sanna Häger, SWE, 15

Lotte Meldgaard, DEN, 16

Alexa Bezel, SUI, 22

Johanna Bergqvist, SWE, 30

 

Ställning i WIM Series 2016 inför Lysekil Women’s Match (skeppare, nationalitet, WIM Series poäng):

1. Anna Östling, SWE, 25

2. Pauline Courtois, FRA, 22

3. Renée Groeneveld, NED, 20

4. Camilla Ulrikkeholm Klinkby, DEN, 18

5. Caroline Sylvan, SWE, 16

6. Marinella Laaksonen, FIN, 14

7. Rikst Dijkstra, NED, 12

8. Antonia Degerlund, FIN, 10

9. Susanna Kukkonen FIN, 8

10. Diana Kissane, IRL, 7

11. Sanna Häger, SWE, 6

12. Sanna Mattsson, SWE, 5

 

Lysekil Women's Match startades 2004 och är med 250 000 SEK i prispengar världens största årligen återkommande tävling i matchracingsegling för damer, vad gäller mixen publik, publicitet och prispengar. Världens främsta kvinnliga matchracingbesättningar deltar i Lysekil Women's Match, som arrangeras 8 – 13 augusti 2016 av Sailnet Lysekil AB i samarbete med Lysekils SS Gullmar. I matchracing möts besättningarna två och två i spännande dueller som lätt kan följas av den stora publiken på klipporna.

 

Lysekil Women’s Match ingår i Women’s International Match Racing Series, med tävlingar 2016 i Finland, Sverige, USA, Korea och finalen på Amerikanska Jungfruöarna. WIM Series erbjuder en prispott på 50 000 USD, utöver varje tävlings prissumma.

 

Huvudsponsor för Lysekil Women’s Match är Preem, med Lysekils Kommun som värdstad. Sebago, Svitzer, BRA och Båtsystem är partners. BMW från Bilia Group är officiell bil.


KOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

05-2017

DE FEM MEST LÄSTA

Vattenskidor bakom Hobie 18 - (video)

Vem trodde att en liten Hobie 18 katamaran kunde dra en vattenskidåkare bakom sig? Detta klipp är från 1985 på Keuka Lake i New York.  

Francois Gabart slår ännu ett rekord!

Francois Gabart har nu korsat ekvatorn och fortsätter att utöka sin ledning mot d...

Kul eller farlig vinteraktivitet? -...

Ett gäng barn hoppar i en kanot som körs ner för en snöig backe ner i s...

Nyhet: Wauquiez Pilot Saloon 42

Sedan lanseringen av Pilot Saloon-serien 1991 har det franska varvet Wauquiez levererat mer...

Undoms-VM i Kina - Dag 1: Svenskbåt...

Idag gick första dagen av stapeln för Ungdoms-VM i segling där den bäst...
x