GRÄVARES TANKAR INFÖR OS I RIO

I senaste numret av Search Magazine (#3 2016) bad vi Förbundskapten Magnus Grävare skriva ner sina tankar inför OS i Rio. Missade du krönikan har du nu chansen igen så här dagen före första seglingsdagen. Imorgon måndag den 7 augusti seglar Jesper Stålheim (Laser) och Josefin Olsson (Laser Radial) sina första tävlingar.

Rio de Janeiro, the best Olympic Games ever?

Efter de stora framgångarna i London 2012 så blev det ett stort generationsskifte för seglingslandslaget, men i 4 av de 5 båtarna som kommer att representera Sverige i Segling i Rio de Janeiro till sommaren ”sitter” ändå seglare med erfarenheter från tidigare Olympiska Spel. Det som kanske är det mest utmärkande för årets lag är att även om det är det minsta antalet deltagare på 50 år så är det nog också ett av de starkaste på länge. Samtliga av seglarna har varit på pallen på stora internationella tävlingar och några kommer att nämnas som medaljkandidater även utanför landets gränser.

Jag tycker den olympiska seglingen är viktig för sporten av flera skäl. Det är på olympiaden de mindre individuella sporterna uppmärksammas i media. I Rio har vi chansen att visa upp i vilken fantastisk naturupplevelse vår sport är. Även om en OS-medalj i slutändan kostar stora pengar så är tröskeln för att komma in i vår sport genom de enklaste OS-redskapen relativt låg. OS-klasserna är numera alla centerbordsbåtar (eller brädor) och ju mindre redskap desto mindre kostnad, allt annat lika. Erfarenhet från ett OS eller rent av en medalj är en av de bästa inkörsportarna till en professionell seglingskarriär, så mitt råd till alla som vill satsa på seglingens som yrke är alltid att börja här, även om det naturligtvis inte är den enda vägen. Inom den olympiska seglingen, i alla fall i Sverige finns lika stora resurser och möjligheter för tjejer och killar. Inom så stora delar av vår sport är detta annorlunda. Vi måste arbeta mycket hårdare på att förändra detta. Resurserna kommer alla till del efter potential och behov. Tillsammans med Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) så arbetar vi hårt för att alla våra OS-seglare skall ha den allra bästa uppbackning som finns. Jag tror faktiskt att våra seglare känner att den uppbackning de får, är i världsklass och att våra förberedelser är i paritet med de starkaste konkurrentländerna. Detta är som sig bör då samtliga våra seglare som åker till Rio gör det med (inte bara) drömmar om medaljer utan mer eller mindre realistiska förhoppningar.

Jag vill passa på att hylla den fantastiska insats som SOK gör för vår sport och vårt lag. Segelsporten har sedan starten av SOK:s topp och talangprogram haft Peter Reinebo som sportchef, det vill säga den som varit ansvarig för deras program för Segling. En bättre samarbetspartner kan man inte ha. Vidare så bidrar SOK med en fystränare, Jesper Sjökvist, som lyft oss (syftar på seglarna, inte mig) till en mycket bättre fysisk nivå än någonsin tidigare. Vi har också genom SOK anställt Karin Söderström som sjukgymnast på deltid. Karin som själv varit i världstoppen Laser Radial hjälper till med förebyggande fysträning och rehabilitering för OS-laget, landslaget och i mån av tid även våra yngre seglare. SOK bidrar dessutom med läkarhjälp, dietister, kockar, meteorologer m.m. De betalar också för våra utmärkta coacher. Thomas Rahm som i Rio genomför sitt 6:e OS är till vardags GKSS klubbdirektör, coachar i OS KSSS stora hopp Josefin Olsson (gott samarbete mellan klubbarna där!) och Fredrik Lassenius, nu på OS för första gången i svensk uniform servandes Jesper Stålheim, är våra svenska coacher. Övriga coacher har vi rekryterat från utlandet. Finnjollecoachen är Dayne Sharp är ursprungligen från Nya Zealand, men bodde länge i Australien innan han flyttade till sitt nuvarande hemland Danmark. I 470 så gör Israelen Gidi Kliger sin coachdebut efter att ha deltagit på flera OS själv i klassen. Gidis hemadress är numera Bretagne, Frankrike. Till sist så har vi gjort en superrekrytering i Paul Brotherton från England som efter en egen framgångsrik karriär i 470 och 49er under flera olympiader har coachat för sitt hemland, bl.a. till guld 2008. Han har nu gjort Sverige till en stormakt inom 49er FX. Vi hoppas att få behålla dessa coacher åtminstone en fyraårsperiod till. Vi är alltså ett mycket internationellt gäng i laget. I London var vi 7 olika nationaliteter, nu i Rio blir det från 5, eller 6, beroende på om man räknar med våra finska vänner som vi har och alltid har haft ett mycket nära samarbete med.

Till sist, åter till rubriken ovan: jo, att kappsegla i Rio är helt fantastiskt och för seglingen så kan det bli de bästa spelen någonsin. Sverige har ett fantastiskt seglingslag i år men seglingsbanorna i Rio är väldigt luriga. Det vi vet är seglingen kommer att få uppmärksamhet som aldrig förr då tv-kameran kommer att älska fånga Rio från havet och då vi kommer att tävla mot några av Brasiliens största olympiska medaljhopp. Följ oss i Rio på plats (helst!), på tv, via trackingen, eller genom media. Vi är mycket optimistiska, men också ödmjuka inför konkurrensen.

// Förbundskapten Magnus Grävare

Top