NÄSTA

TROGEN BESÄTTNING OCH NYA SEGEL SALÉNS VÄG TILL TREDJE RAKA SEGERN

Juli 07, 2016 @ 17:33:46   Foto OSKAR KIHLBORG


1 AV 2

Familjen Saléns stora havskryssare Ballad vann för tredje året i följd ÅFOR Classic. Klassikernas ”Gotland Runt” startar samtidigt med de stora klasserna, men båtarna vänder sedan åter mot Sandhamn vid Visby. Banan är total 247 distans.I år var det rekorddeltagande med 17 båtar från tre länder. Samtliga fullföljde seglingen. Ballad ritades av Sparkman Stephens och byggdes på Neglingevarvet i Saltsjöbaden 1952. Båten mäter LÖA 19,38 m bredd 4,44 m och har ett deplacement på mäktiga 34,5 ton och var därmed racets tyngsta båt.

 

Klassikerna har haft sitt eget ”Gotland Runt” sedan 2005 och Ballad har deltagit alla år. De första åtta åren så hittade man vanligen Ballad i den nedre delen av resultatlistan, men så 2013 blev hon tvåa efter en rafflande slutstrid med havskryssaren Anitra. Därefter blev det tre raka segrar, något som ingen annan båt förmått. Havskryssaren Anahita och SK95 Kerma har tagit två vardera.

 

Vi frågade Patrik Salén som i år ersatte sin far Christer som skeppare, om vägen till framgång.

 

- Två faktorer har spelat störst roll för de tre segrarna. För det första är det samma gäng som seglat nu i flera år. Det innebär att vi slipper strul och alla hittar i båten. Ballad seglas av tio personer uppdelade i två vakter, berättar Patrik. De två vakterna fattar sina egna beslut.

 

Med i besättningen vid årets race var förutom Patrik också Staffan, Erik och Oskar Salén, Otto Drakenberg, Tomas Lundquist, Henrik Gjertsen, Anders Johnson, Lars Linger och Klabbe Nylöf.

 

 - Grym besättning och bra vägval, så ser receptet ut, säger en nöjd Patrik. Ballad hade bara två slag genom hela den första bansträckningen genom skärgården ut till Sandhamn. Hon trivs bäst i vindar från 5 m/s, vilket hela årets race som minst kunnat erbjuda.

 

- Utseglingen genom skärgården var magisk. Jättefint väder och massor av folk som följde racet från båtar och bryggor. Det blev det bästa ÅFOR hittills, säger Patrik

 

- Vi slog vid Alma, sedan fick vi ett eget spår på det slaget hela vägen ner till Visby. Ballads bästa bog är när vi får sätta spinnaker, vilket vi fick hela vägen upp tillbaks, säger skeppare Salén.

 

Den andra vägen till framgång har enligt Patrik varit att man uppgraderat segelgarderoben.

 

Patrik karakteriserar årets race som skärgårdskryssarväder och man höll hela tiden koll på SK150 Beatrice Aurore, som slutade som trea. Gaffelriggade Asagao som blev tvåa kunde man inte följa eftersom mätetalen är så olika.

 

I likhet med de båtar som närmade sig Sandhamn på måndagskvällen fick även Ballad problem med att vinden tog slut strax innan målgång.

 

- Vi visste att vi låg bra till, så det blev till att börja räkna när vinden dog runt Alma. Tursamt nog kom det en och annan pust och vi kunde ta oss i mål efter slagduell med Refanut. Refanut som är Ballads ärkerival fram för andra slutade på fjärde plats.

 

Patrik är helnöjd med årets upplaga av ÅFOR Classic och räknar de tre raka segrarna med Ballad som en av sina tre största framgångar i kappsegling. Högst på listan står att han blev svensk mästare i drake 2012 och därnäst vinsten över Atlanten i Maxi Yacht Rolex Cup 2007.

 

TEXT OLLE APPELBERG FOTO OSKAR KIHLBORG

 

Ballads besättning. Patrik Salén med Visbypokalen i händerna. Foto Oskar KihlborgKOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

05-2017

DE FEM MEST LÄSTA

Till salu: MORGAN FREEMANS "AFRODESIA"

En otrolig möjlighet att köpa en av seglingsvärldens mest välkända båtar, Morgan Freemans personliga segelbåt Afrodesia. Det handlar om hans Shannon 43 f...

Video: Snabbaste lasern du har sett...

Är den byggd av kolfiber?!     

Video: TEAM VESTAS vs DELFINER

Team Vestas fick sällskap mitt ute på Atlanten av dessa snabba rackare!

Varför seglar Volvo Ocean Race båta...

Volvo Ocean Race båtarna tar den långa vägen runt Atlanten till Kapstaden...

Har du en kompis som säger att segl...

Allt det bästa, samlat i en film. Luta dig tillbaka och njut.  ...
x