NÄSTA

PERFEKT SJÖSÄTTNING EFTER 49 ÅR – SK95 MARGAS KAPPSEGLINGSPREMIÄR I ÅF INSHORE RACE MITT I STOCKHOLM

Juni 11, 2016 @ 17:39:22   Foto OLLE APPELBERG 


1 AV 7

Fredagseftermiddagen bjöd på århundradets största händelse i svensk klassikerkappsegling, när SK95 Marga sjösattes i Svartgarnsviken norr om Vaxholm. Så löd en av kommentarerna från en av de drygt tvåhundra åskådarna som samlats för att se Marga återförenas med det hav hon byggdes för på Holms varv i Gamleby 1921.

 

Sjösättningen från kran skedde på utsatt tid och fungerade perfekt. Det var två mycket nöjda ägare Mia och Henrik Widstrand som kort därefter steg ombord på det blänkande däcket av Oregon pine. Inledningsvis bubblade det lite misstänkt från akterskeppet, vilket diskuterades livligt av några garvande herrar i grått skägg allt emedan övriga publiken njöt av läckra kanapéer och bubblor i ädel dryck. Bubblorna antogs komma från rodret som konstruerats av främsta konkurrenten Nisse Forsfält, skeppare och ägare av La Morena från 1921.

 

Marga är annars systerbåt till berömda Britt-Marie. De två byggdes samma vinter på samma ritning. Marga konstruerades justerat spantavstånd eftersom hon skulle segla på västkusten och därför behövde tåla lite mer sjö och ha högre fribord. Marga är en meter kortare än Britt-Marie. Britt-Marie är idag starkt modifierad med delat lateralplan, men brukar ändå räknas till 95:orna eftersom de flesta kappseglingar numera sker enligt SRS.

 

Beställaren av Marga och Britt Marie hette Fredrik Forsberg. Han ville ha en båt på Ostkusten och en på Västkusten.

 

Renoveringen av Marga har varit mycket omfattande och bara 40 procent av bordläggningen är original. Marga köpte familjen Widstrand 1997 så det har varit ett långvarigt projekt och de två bebisar som stoppade upp renoveringen under några år närmar sig nu tonåren.

 

Efter att ha landat i vattnet befanns att lågvatten och dy gjorde Margas avfärd något seg, men jakten backades med värdighet och elegans (nåja) ut från kajen och färdades sedan en kortare sträcka för motor till det Widstrandska hemmet där festen fortsatte. Seglingspremiär blir det i början av veckan när alla beslag kommit på plats.

 

Marga, som inte varit i sjön på 49 år, har i SEARCH CLASSIC CHALLENGE den 6 augusti utmanat Sveriges under de senaste åtta årens mest framgångsrika stora skärgårdskryssare La Morena. Dessförinnan kommer Marga att kappsegla i ÅF Inshore Race.

 

Senast kända tillfälle Marga och La Morena möttes var för 79 år sedan i Juniregattan på Kanholmsfjärden, ett möte som dessutom finns dokumenterat på bild. Äntligen skall duellen avgöras. År 1937 blev det nämligen oavgjort. Jakterna vann var sin dag. I år tar de som sig bör upp duellen där den slutade; på Kanholmsfjärden.

 

Båtarna är båda 95:or och har nästan samma mått. De är 20 meter långa spjut med en bredd strax under tre meter och med ett deplacement på runt tio ton. Segelytan är 95 kvm och till det kommer spinnakers på upp till 150 kvm. Det gör båtarna mycket snabba och spännande att följa i skärgårdens smala passager.

 

Finessen med duellen är att båtarna mäter in i den ursprungliga skärgårdskryssarregeln för SK95:or vilket innebär att först i mål vinner. Det behövs inga omräkningar av resultatet, berättar La Morenas skeppare Nils Forsfält.

 

– Jag ser fram emot att segla ett riktigt race mellan likvärdiga båtar utan handikapp., säger Nisse.

 

SEARCH sätter upp ett vandringspris, som i fortsättningen kommer att gå till vinnaren i en årlig klassikerduell mellan två båtar.

 

TEXT OCH FOTO OLLE APPELBERG

 

Marga beundras. Foto Olle Appelberg


KOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

05-2017

DE FEM MEST LÄSTA

Maxi-trimaranen Banque Populaire ka...

Maxi-trimaranen Banque Populaire IX kapsejsade i lördags utanför Marockos kust. Besättningen plockades upp av den Marockanska flottans helikopter och båten bogseras nu ti...

Mälarvarvet blir Jungfrusundsregattan!

Ekerö Båtklubb och Jungfrusunds Skärgårdsstad ingår ett nytt 5-...

Livet som vindsurfinglegend med Rob...

I den senaste upplagan av CNN Mainsail åker Shirley Robertson till Maui, Hawaii för...

Ràn7 är sjösatt!

Förra veckan blev Niklas Zennströms nya Fast40 färdigbyggd efter en lå...

Veckans 5 mest lästa: Största vågen...

Titt som tätt överraskar ni läsare med att visa extra stort intresse fö...x