NÄSTA

ENTERPRISE FÖRST ÖVER LINJEN I ANTIBES

Juni 03, 2016 @ 09:10:34   Foto PER LANDIN


1 AV 11

Vill du se fler bilder från Le Voiles de Antibes? Klicka på bilden ovan och bläddra med pilarna på höger och vänster sida.


 

Le Voiles de Antibes började bra för svenska Enterprise med Claes Göran Nilsson och hans crew som var först över mållinjen i sin startgrupp. Efter omräkning tog Enterprise tredje platsen före Manitou, som samma gäng totalsegrade med i klassen vintage i förra årets Panerai Classic Yacht Challenge.

 

I vintage ingår båtar byggda 1950 och tidigare och i Antibes är klassen indelad i fyra startgrupper med ett tiotal båtar i varje. Tre startgrupper är för bermudariggade båtar och en för gaffel. Det sammanräknade resultat var på fredagsmorgonen inte klart.

 

Vinnare i Enterprise startgrupp blev Rowdy, en av Med Circuits mest berömda båtar. Med "Med Cicruit" menas alla klassikregattor i Medelhavet, inte bara de med Panerai som sponsor.

 

I gruppen vintage gaffel vann Chinook, som etablerat sig som Rowdys ärkerival. Båda båtarna firade hundraårsjubileum på torsdagskvällen och tillhör klassen NY 40 som vann Bermuda race 1924 och 1928. De brukar kallas ”fighting forties” och byggdes av Herreshoff åt medlemmar i New York Yacht Club. Till historien hör att Chinooks skeppare Jonathan ”Johnoo” Greenwood var den som först gjorde succe med Rowdy.

 

Gaffelriggade R10 Marga som konstruerades av C O Liljegren 1911 och deltog i OS i Stockholm 1912 hade sin premiärsegling i Panerai Classic Yacht Challenge i Antibes. Hon placerade sig som nionde och sista båt i sin grupp. Ägare och skeppare till Marga är italienaren Thomas de Vargas Machuca som låtit göra en fantastisk renovering av båten tillorginalskick. I dag är SEARCHs medarbetare Per Landin med ombord och seglar Marga.

 

En välkommen återkomst till Med Circuit i klassen Big Boats var R23 K4 Cambria som renoverats under ett drygt år. Hon är nu vackrare än någonsin och glasfibern som täckt hennes skrov ar bortslipad och alla defekter som kommit fram är åtgärdade, rapporterar Per Landin vidare.

 

Under fredagens seglingar fick vi också se Moonbeam of Fife passera den betydligt större Moonbeam IV under en rundning. Det var en galant manöver, enligt Per.

 

Torsdagen bjöd på ganska svalt och molnigt väder, ostlig vind 3-6 m/s. Under fredagen väntas mer vind.

 

TEXT OLLE APPELBERG OCH PER LANDIN

 

FOTO PER LANDINKOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

page1

DE FEM MEST LÄSTA

VECKANS 5 MEST LÄSTA: Gasexplosion,...

Ibland överraskar ni läsare med vilka inlägg som visar mest intresse. Det är lätt att tro att vi som skribenter kan förutspå vilka inlägg som kommer ...

Johnie inleder M32 Series Scandinav...

Just nu pågår M32 Series Scandinavia mitt i Göteborg. Sju team är p&...

Svenskt världsrekord mellan Bermuda...

YEEEEEEES! WE DID IT! Micke och Irina jublar efter att ha slagit rekord för enskrovsb...

Erik och David - svenska Fevabröder...

Vi fick häromveckan bekanta oss med de två

This is what we do - Dave Perry för...

Idag är det bara dryga två veckor kvar tills årets stora happening p&arin...
x