NÄSTA

ENTERPRISE FÖRST ÖVER LINJEN I ANTIBES

Juni 03, 2016 @ 09:10:34   Foto PER LANDIN


1 AV 11

Vill du se fler bilder från Le Voiles de Antibes? Klicka på bilden ovan och bläddra med pilarna på höger och vänster sida.


 

Le Voiles de Antibes började bra för svenska Enterprise med Claes Göran Nilsson och hans crew som var först över mållinjen i sin startgrupp. Efter omräkning tog Enterprise tredje platsen före Manitou, som samma gäng totalsegrade med i klassen vintage i förra årets Panerai Classic Yacht Challenge.

 

I vintage ingår båtar byggda 1950 och tidigare och i Antibes är klassen indelad i fyra startgrupper med ett tiotal båtar i varje. Tre startgrupper är för bermudariggade båtar och en för gaffel. Det sammanräknade resultat var på fredagsmorgonen inte klart.

 

Vinnare i Enterprise startgrupp blev Rowdy, en av Med Circuits mest berömda båtar. Med "Med Cicruit" menas alla klassikregattor i Medelhavet, inte bara de med Panerai som sponsor.

 

I gruppen vintage gaffel vann Chinook, som etablerat sig som Rowdys ärkerival. Båda båtarna firade hundraårsjubileum på torsdagskvällen och tillhör klassen NY 40 som vann Bermuda race 1924 och 1928. De brukar kallas ”fighting forties” och byggdes av Herreshoff åt medlemmar i New York Yacht Club. Till historien hör att Chinooks skeppare Jonathan ”Johnoo” Greenwood var den som först gjorde succe med Rowdy.

 

Gaffelriggade R10 Marga som konstruerades av C O Liljegren 1911 och deltog i OS i Stockholm 1912 hade sin premiärsegling i Panerai Classic Yacht Challenge i Antibes. Hon placerade sig som nionde och sista båt i sin grupp. Ägare och skeppare till Marga är italienaren Thomas de Vargas Machuca som låtit göra en fantastisk renovering av båten tillorginalskick. I dag är SEARCHs medarbetare Per Landin med ombord och seglar Marga.

 

En välkommen återkomst till Med Circuit i klassen Big Boats var R23 K4 Cambria som renoverats under ett drygt år. Hon är nu vackrare än någonsin och glasfibern som täckt hennes skrov ar bortslipad och alla defekter som kommit fram är åtgärdade, rapporterar Per Landin vidare.

 

Under fredagens seglingar fick vi också se Moonbeam of Fife passera den betydligt större Moonbeam IV under en rundning. Det var en galant manöver, enligt Per.

 

Torsdagen bjöd på ganska svalt och molnigt väder, ostlig vind 3-6 m/s. Under fredagen väntas mer vind.

 

TEXT OLLE APPELBERG OCH PER LANDIN

 

FOTO PER LANDINKOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

page1

DE FEM MEST LÄSTA

Vakna upp till ljudet av späckhuggare

Fantastiskt klipp som bevisar vad vår jord har att erbjuda. Seglingen kan ta oss till magiska platser där vi bjuds på en show utom dess like. Sitt bekvämt och njut av d...

De perfekta spinnaker-droppet om oc...

Det finns nästan inget som värmer mer i kroppen än en perfekt nedtagning av...

Kaskelotvalen satte stopp för Kito ...

Vendée Globe rorsmannen Kito de Pavant blev tvungen att lämna sin båt &a...

17159085_1475048065881077_9148864888039006992_o

Testing testing, Dongfeng ute på of...

Forfarande bara tre lag släppta, med ett fjärde på vänt är det k...

BLÅGULT PÅ PALLEN I WESTERN AUSTRAL...

I ett nästintill helaustraliensiskt startupplägg fanns där ändå ...
x