VINNANDE GÖTEBORGARE I ”NY” BÅT SIKTAR PÅ SIN ANDRA CUPSEGER I PANERAI CLASSIC YACHT CHALLENGE

En grupp Göteborgsseglare som förra året vann en totalseger i Medelhavets Panerai Classic Yacht Challenge ombord på USA-flaggade Manitou har köpt systerbåten Enterprise från 1939.


Både Manitou och Enterprise startar i Voiles d´Antibes i morgon fredag. Båtarna har samma mätetal, så det kan bli mycket spännande.

Enterprise är en 60 fots yawl konstruerad av Sparkman & Stephens och byggd i USA 1939. Hon fanns länge på den amerikanska västkusten, men har på senare år seglat i Medelhavet. Under tiden i Kalifornien deltog hon i Transpac, racet mellan San Fransisco och Hawaii. Enterprise blir nu svenskflaggad.

Ägare är ett konsortium av meriterade västkustseglare; Claes-Göran Nilsson, Lars Wiklund, Hans Andersson, Göran Rutgersson, Christer Johansson och Thomas Haraldsson. Proffset från America's Cup Magnus ”Mango” Augustsson kommer med som förstärkning i Antibes, berättar Lars Wiklund.

– Vi tog över båten i november och har jobbat mycket med att lyfta kvaliteten på den. Vi har haft hjälp av olika hantverkare på Mallorca, berättar Göran Rutgersson.

Och nu tänker ni vinna igen?

– Det blir första gången vi kappseglar båten så vi ska väl inte spänna bågen alltför högt, men visst, säger Göran Rutgersson.

SEARCH är på plats i Antibes för att följa Enterprise och den svenskbyggda R10 Margas seglingar i Antibes. Vår medarbetare Per Landin kommer att var med ombord och rapportera.

Panerai är den största sponsorn av kappsegling med klassiska båtar i världen. Företaget säljer lyxiga armbandsur tillverkade i Schweiz. Tre ytterligare Medelhavsregattor ingår i serien; i Argentario och Imperia i Italien samt den avslutande regattan i Cannes i september.

TEXT OLLE APPELBERG FOTO SANDEMAN YACHT COMPANY

Top