NÄSTA

INTERVJU KLARA WESTER

Juni 01, 2016 @ 04:51:01   Foto William Ulrich-häreblad


1 AV 1

Just nu är det studenttider runt om i landet och hur är det egentligen att sluta från ett seglargymnasium och sedan behöva ta eget ansvar på riktigt? Klara Wester nuvarande 49er FX seglare slutade på Lerums Seglargymnasium för ett år sen. Vi har kollat med henne hur det känns så här ett år senare och vad hon vill dela med sig av till de som också ska kliva ut och börja ta hand om sig själva på riktigt.

 

Hur mår du?

- Jo tack jag mår bra. Jag känner mig lite sliten efter seglinarna den här veckan, har varit lite mycket. Annars mycket bra!

 

För ett årsen slutade du på Lerums seglargymnasium. Hur känns det nu i efterhand om du ser tillbaka på samma känsla som du hade för ett år sen?

- Väldigt konstigt, att ett år kan gå så fort. Jag tyckte det var helt världelöst i början när jag var tvungen att ta allt ansvar själv. Det blev en stor omväxling och nästan en chock. Däremot tycker jag att jag har gjort ett mycket bra jobb och är nöjd.

 

Vad har du gjort under året?

- Jag har fått ganska många fans, kapsejsat väldigt mycket, lärt mig gippa som Pete Burling (senast nu i veckan), jag har seglat jättemycket men framförallt haft otroligt roligt.

 

Under året har jag tillsammans med min gast kämpat mycket och lagt ner extremt mycket tid på träning både i båten och på gymmet. Jag har även lärt mig mycket om livet gällande att ta ansvar och börjat förstå vad det är som krävs för att bli bäst.

 

Vad saknar du mest med gymnasiet?

- Jag saknar våra pålitliga tränare, som man alltid kunde lita på och fanns där i vått och torrt. Jag saknar även alla seglare och kamrater från seglingsträningarna, gemmenskapen vi hade. Däremot är det inte den specifika strukturen med träning en viss tid varje dag osv, utan det är mer träningsgruppen jag saknar.

 

Något annat jag värderar högt och saknar mycket är mina gamla tränare Per och Björn, dem gjorde ett fantastiskt jobb och jag är evigt tacksam för allt dom har gjort för mig.

 

Första åren på gymnasiet tränade du lite sådär, vad fick dig att ändra dig?

- I slutet av trean insåg jag att segling var det jag verkligen ville hålla på med. Jag insåg att jag gjorde det inte för någon annan än mig själv vilket fick mig att börja ta tag i det. Om jag faktiskt vill segla på heltid och bli bäst måste jag ändra någonting och då började jag träna på riktigt och la ner all min tid på det samt ändrade mina prioriteringar, träningen gick först.

 

Tidigare hade jag också lagt ner mycket tid men uppskattade det inte alls på samma sätt, jag gjorde det som krävdes och inget mer men inte riktigt för min egen skull. Nu däremot handlar allting om mig och min segling.

 

Vad tar du med dig från gymnasiet så här i efterhand.

Hade jag fått gå tillbaka till 17 åriga Klara hade jag berättat för henne att hon måste njuta och ta vara på den möjligheten hon har fått. Det är inte många som får denna chans och om man inte tar den finns det andra som förtjänar den mer. Även om tränaren tjatar på en så är det bara en själv som kan ändra på någonting.

 

Ofta hörde man att det var viktigt att ta vara på tiden och träna och så, dock så förstod man inte riktigt. Jag tror det handlar mycket om mognad och jag var långt ifrån mogen de första åren.

 

Vad skulle du vilja hälsa de andra seglarna som fortfarande går kvar?

- Om du tycker segling är kul fortsätt och kämpa hårt och ta vara på den möjlighet du faktiskt har. Till er som inte tycker det är så roligt, låt det inte gå ut över någon annan.

 

Det är väldigt enkelt att skapa en negativ stämning och dra ner de andra. Ge det en ärlig chans och gör det bästa av det, eller skit i det helt. Men som sagt låt det inte gå ut över någon annan.

 

Sista frågan, vad vill du hälsa de elever som nu ska sluta från seglargymnasium?

- Det handlar om rutiner och skapa sig en vardag som kretsar kring det man vill. Mycket tid och planering och diciplin samt prioriteringar. Annars kommer de bli extremt mycket tuffare än vad det redan är.

 

Du kommer inte alltid ha en tränare eller planerade pass där någon berättar vad ni ska göra och pusha er. Mycket eget ansvar och många timmar själv är det som jag tror krävs.

 

 

Vill du se hur det går för Klara idag? Besök hennes facebooksida här!KOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

 • 5 SNABBA MED TALANGLÖSA KLARA WESTER

  Det finns många ungdomar i svensk segling vi känner på ytan, men vi vet inte alls mycket utanför resultatlistan. Jag h...

 • Segling på TV3 och kanal 5

  Klara Wester och Rebecca Netzler försöker etablera sig överallt hela tiden, aldrig blir Sveriges media av med dem. Senaste gr...

 • VECKANS FEM MEST LÄSTA

  Titt som tätt överraskar ni läsare med att visa extra stort intresse för en del inlägg. Man skulle kunna tro att de...

 • Svenska Mästare: Klara Wester och R...

  I serien "Svenska Mästare" lyfter vi fram alla svenska mästare i Sverige som har en biljett till Mästarnas Mästare senar...

 • Vad är segling för dig?

  Segling har många olika betydelser och på Wikipedia står det så här om segling "Segling är att med ett seg...

 • Oväntat vinst på Trissjolle SM

  I helgen seglades Trissjolle SM i Mollösund och med ett startfält på 32 båtar var det tight enda in till sista racet i...

LÄS SENASTE NUMRET

05-2017

DE FEM MEST LÄSTA

9 tips för att leva billigt på en s...

Många är det om drömmer om att flytta in i en segelbåt och segla världen över. Det ekonomiska är såklart en avgörande faktor. Men det går...

Veckans 5 mest lästa: De sålde allt...

Från IT-guru till 2.4mR till båtar som sjunkit. Det är inte alltid lä...

Någon som har 870 miljoner kr över?

2016 lanserade Perini Navi sin 230 fot långa superyacht Sybaris på Monaco Yach...

Tips: Följ Malin och Johan som vill...

Johan Hammarlund och Malin Löf ville ha ett nytt typ av liv. De köpte en Beason 4...

ÖVERLÄGSNA

Euroflex med drömlaget Nathan Outteridge, Glenn Ashby och Ian Jensen fortsatte sin i d...
x