NÄSTA

WMRT: Björn Hansen imponerar och har fått blodad tand!

Maj 11, 2016 @ 14:10:23   Foto  Ian Roman - WMRT


1 AV 3

Den tredje deltävlingen av World Match Racing Tour är i full gång i Köpenhamn och hittills har det gått bra för flera svenska lag. Mathias Rahm vann sin grupp medan Johnie Berntsson och Björn Hansen, som båda gör premiär i en världscuptävling med M32:or, har lyckats ta sig vidare till åttondelsfinal. Hans Walléns, Nicklas Dackhammars och Måns Holmbergs lag har chans att avancera när de fortsätter segla kval i eftermiddag. 

 

Björn Hansen har förvånat många genom att med begränsad erfarenhet av M32 ta sig direkt vidare till slutspelet. Besättningen med Philip Kai Ghule, Nils Bjerkås och Robert Nyberg tog sin licens för båten förra helgen men börjar bli varma i kläderna. Search Magazine fick en exklusiv intervju med Hansen som nu laddar för fortsatt segling imorgon. 

 

Hej Björn, hur känns det att vara igång i Köpenhamn?

– Det är otroligt kul att segla igen och ombord på de här båtarna har man ett konstant leende på läpparna när man är ute på banan. Utav de lag som är här är vi de som har minst erfarenhet av M32-segling och det har varit väldigt lärorika i Köpenhamn.
Vi har bara seglat tre dagar i Lomma förra helgen när vi tog vår M32-licens och det var första gången. Det blåste över 14 sekundmeter och vi lyckades stå på näsan första dagen. Sammanlagt blev det nog inte mer än sex eller åtta timmar. 

 

Men ni har fått en bra start i Köpenhamn och kvalificerat er till åttondelsfinal. Hur känns det?

– Det är superkul även om vi är ödmjuka och vet att vi har mycket kvar att jobba på. Vårt mål med den här tävlingen är att känna på det hur det nya formatet funkar och att hitta något i seglingen att bygga vidare från. Det känns det som vi har gjort redan och jag har definitivt fått blodad tand.
Vi har inte hittat finansiering för att tävla fullt ut den här säsongen ännu och för att vi ska kunna jaga sponsorskap det är det viktigt att vi har en grund att stå på där vi vet att vi kan prestera i seglingen. 

 

Vad tycker du om att segla M32 och det nya formatet som inleds med fleetracing?

– Som båt är de helt klart roligare att segla än enskrovsbåtar och det här är en helt annan sport. Matchracing med enskrov är också roligt men det är en stor skillnad nu mot tidigare i World Match Racing Tour.  Efter första dagen konstaterade jag att jag inte tagit ett enda taktiskt beslut. Allt har handlat om att göra bra manövrar, positionera sig bra gentemot de andra och undvika misstag. Det har vi klarat tillräckligt bra för att vara kvar i tävlingen. Och när man seglat så mycket matchracing som vi gjort är det väldigt kul att segla fleetracing. Jag tror att upplevelsen är samma för de lag som kommer från andra hållet nu när vi ska segla matchracing. 

 

Iker Martínez, Ian Williams, Taylor Canfield med flera. Vad tycker du startfältet i Köpenhamn? 

 – Det är väldigt starkt precis som det varit tidigare i WMRT. Våra motståndare har ett försprång på oss när det gäller performance-båtar och som sagt är vi här för att lära oss så mycket vi kan. Men vår bakgrund inom matchracing kommer säkert hjälpa oss resten av veckan när man måste slå över snabbt från att segla på motståndare till att segla på vinden. Alla ombord är vana vid och är duktiga på att snabbt lära sig segla en ny båt snabbt eftersom vi gjort det i många år i världscupen. 

 

Ni har ju vunnit Match Cup Sweden fyra år i rad och det är många fans som hoppas se er i startfältet i årets världscupfinal i Marstrand. Vad kan du säga om fortsättningen på säsongen?

 – Det får framtiden utvisa och det är det bästa svaret jag kan ge just nu. Vi har bara varit med i en deltävling hittills, Congressional Cup där vi slutade sjua. Och vi kommer inte åka till Newport som är nästa deltävling. Det betyder att blir svårt för oss att kvalificera oss till finalen på Marstrand. Vi kan ändå halka in på ett bananskal, kanske tack vare ett bra resultat här i Köpenhamn. Men vi åker inte till Marstrand utan att känna oss väl förberedda och för det behöver vi mer träning. Vi kommer inte ge oss in i tävlingen om vi inte känner att vi har något att hämta. 

 

Text och intervju: Fabian Bengtsson

 

Här kan du se resultaten från regattan: wmrt.com/results.


KOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

05-2017

DE FEM MEST LÄSTA

Göteborg Open sea Race 2018. Foto GOR/Göteborgs Quinnliga Segelsällskap

Lady Godiva Sail Racing Team vinner...

Starten för årets upplaga av Göteborg Open sea Race var planerad i princip när det blåste som mest i fredags. Tävlingsledningen beslutade att skjuta på start...

Dubbelt guldläge på VM

Med endast en finalsegling kvar i 470 och i Finnjolle i VM i Århus är det svensk...

DANSKA KOCH STARKAST I LYSEKILS VAC...

Dag två av Lysekil Women’s Match inleddes med flight 11 av round-robin där...

Alla kan ​delta i Lilla Tjörn Runt ...

Söndagen den 12 augusti arrangeras Lilla Tjörn Runt för 34:e gången av...

Lysekil Womens Match LIVE

Nu börjar det bli allvar i Lysekil Womens Match. Vi är i slutet av round robin och i...x