NÄSTA

REKORDSTORT DELTAGANDE I MÄSTARCUPEN FÖR TRÄBÅTAR

Maj 04, 2016 @ 10:55:13   Foto Jorma Rautapää


1 AV 7

Tjugo båtar är anmälda till Classic Yacht Cup Sweden och det är redan mer än dubbelt så många som förra året. Sista anmälningsdag är 16 maj. Det är Havskryssaren Atena som seglar på bilden ovan. Foto Jorma Rautapää

 

MINST 20 KLASSIKER TÄVLAR OM VINSCHAR i KRISTALL

 

Förra året blev cupen lite avslagen eftersom 15 båtar seglade till Baltic Classic Masters i Åbo och de långa transportseglingarna dit och hem gjorde att man inte hann med de andra cupseglingarna.

 

Nu ser det tvärtom ut att bli en mycket spännande uppgörelse om Cupen utan givna segrare. Deltagarna har möjlighet att välja mellan sex evenemang och även om man bara får räkna resultatpoäng för tre så ges deltagarpoäng för så många tävlingar man är med i. De två poängslagen summeras för att få fram resultaten i cupen. Deltagarpoängen kan som mest motsvara 20 procent av totalen.

 

Första deltävlingen är Peter Norlin Memorial Classic 28-29 maj med start mitt i Stockholm. Sedan följer ÅFOR Classic och Vikingaregattan i juli, Sandhamnsregattan och SYK Kräftköret i augusti och GYS Scandal Beauty Trophy i september. Sandhamnsregattan Classic seglas också som Baltic Classic Masters, som brukar ha stort finländskt deltagande.

 

Classic Yacht Cup Sweden har bland de finaste vandringspriserna i svensk segling: De är färgstarka vinschar i kristall som skänkts av den holländske glasdesignern Olaf Stevens. Han brukar själv vara med i några av deltävlingarna och förra året seglade han sin lilla kustkryssare Solbris hela vägen från Stockholm till Åbo och åter. Segraren i cupen får behålla en av vinscharna.

 

Kappseglingarna sker enligt SRS vilket ger en blandning av båttyper med Gullkronakryssaren Skua som minsta båt (deplacement 2,5 ton, LÖA 8,9 m) och havskryssaren Ballad som största båt (deplacement 34,5 ton LÖA 19,38 m). Inledningsvis trodde skeptikerna att det skulle bli för ojämnt och att bara de större båtarna skulle ha chans att ta topp-positioner, men förra året motbevisades det med besked av Per-Ola Forsgren med albatrossen Två Bröder (deplacement 3,5 ton, LÖA 9,7m) som blev tvåa i cupen efter vinnande R10 Itaka.

 

I år har halva startfältet goda segerchanser om man tittar på tidigare meriter hos båt och besättning. Skärgårdskryssarna Falken, Beatrice Aurore och Marga har alla tre tagit medaljplatser i klassikertävlingar under de senaste åren (Marga sjösätts i år efter lång tid på land men tävlar med crew från Miranda, förra årets segrare i Baltic Masters). Havskryssarna Ballad, Refanut och Anitra har vunnit ÅFOR Classic och Refanut dessutom Seapilot2Star och dess föregångare.

 

Kustkryssaren Winnie har vunnit deltävlingar i cupen liksom havskryssaren Atena tidigare i Baltic Classic Masters.

 

Dessutom satsar nykomlingen från USA, SK75 Bacchant, definitivt för att vinna, liksom Två Bröder som i vinter bättrat på sin rigg. Josephine har som av en händelse förlängt sin rigg och ökat segelytan väsentligt. SK95 Alca har helt ny gaffelrigg och en ny segelgarderob och skulle kunna överraska. Det gäller också Vagabonde som gjort ett uppehåll med nu kommer tillbaka med delvis ny crew.

 

Förutom de stora priserna finns informella ”klasspriser” för bästa skärgårdskryssare, bästa gaffelriggade båt, bästa mindre havskryssare och bästa rookie. Därtill kommer brittiska Vixens pris till den som bäst behövt en motor och Uffa Fox slev som delas ut till den som gjort det mest oväntade.

 

Cuptävlingen arrangeras av Sail Yacht Society, SYS. Mer information hittar du på sailyachtsociety.se.

 

TEXT OCH FOTO OLLE APPELBERG

 

Olaf Stevens donerade kristallvinschar.


KOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

05-2017

DE FEM MEST LÄSTA

Videointervju med Anton Dahlberg & ...

Anton Dahlberg och Fredrik Bergström har seglat tillsammans sedan 2012. Fredrik kom från ett guld på Junior-VM och Anton hade precis seglat OS med Sebastian Östling. Idag, ...

Vi tar tempen på Team Pro4u inför SM

Team Pro4u laddar för sitt första Marstrand Big Boat Race där de har chans a...

Anton och Fredrik på pallplats

Efter två dagars kappsegling och totalt sex race har Anton Dahlberg och Fredrik Bergs...

Video: Dags att skaffa en A-cat?

Den grekiske A-cat seglaren Trigonis Konstantinos ville tacka alla som önskade honom grat...

Anton Dahlberg & Fredrik Bergström ...

Med två dagar kvar av 470-EM i Burgas vid Svarta Havet leder Anton Dahlberg och Fredr...x