NÄSTA

Profiler i Rio: Saskia Tidey

Maj 03, 2016 @ 15:17:16   Foto Saskia Tidey, Sailing Energy

Saskia Tidey, Rio profil
Saskia Tidey, Rio profil

1 AV 2

Inför OS kommer mycket att handla om medaljer och medaljkandidater och självklart kommer även vi på Search att skriva spaltmeter om detta. Men det är trots allt en liten del av seglarna som tar medaljer och vi vill lyfta fram fler profiler i den olympiska seglingscirkusen. Vi kommer kalla detta inslag för "Profiler i Rio"; första profilen som vi lyfter fram är Irlands Saskia Tidey.

 

Saskia seglar 49er FX tillsammans med Andrea Brewster och de är inte stora medaljkandidater i Rio, om de klarar att vara på övre halvan av resultatlistan så har de presterat väldigt bra. Saskia sticker ändå ut både fysiskt och med sin seglingsbakgrund. Tidey är en av de absolut längsta, om inte den längsta, kvinnliga seglaren på hamnplan. Hon är hela 189cm lång, något som passade väldigt bra i hennes förra idrottskarriär som netballspelare. Netball är en sport som inte är särskilt stor i Sverige eller världen heller för den delen, det påminner mycket om basket men bollen är lättare och korgarna har ingen måltavla bakom sig.

 

Saskia växte upp med denna idrott och spelade två EM-slutspel men det var svårt att försörja sig som professionell netballspelare och irländskan hade starka drömmar om att vara med på OS. Netball är ingen OS-gren. Att hon började segla var ett lycklig sammanträffande, den irländska finnjolleseglaren Tim Goodbody hade parallellt med sin satsning mot OS 2008 även ett talangprogram. En talang fick plats i programmet och det var Tidey, målet sattes till att segla Isaf Youth Worlds 2009 vilket hon gjorde i laser radial. 

 

Nästa steg i seglingskarriären tog den långa irländskan 2012 då hon flyttade till Sydney och seglade 18ft skiff i sju månader. Hon var del i det första helt kvinnliga teamet som kallade sig för, Skiff Chick Racing!

  

I den här perioden kom de första 49er FX ut på marknaden och det blev ett naturligt nästa steg för Saskia. Först teamade hon ihop med den förra laser radial seglaren och före detta miss northern Ireland Tiffany Brien. Den satsningen blev inte så långlivad och Saskia började istället segla med Andrea Brewster som tidigare representerat Storbritannien. Men med en stor irländsk släkt gick det snabbt att byta nationalitet.

 

Här är teamets promovideo: 

 

Paret har sen gått från klarhet till klarhet men OS-platsen satt långt inne. Först på Mallorca i våras kunde de fira att nationsplatsen och deltagandet på OS var fixat.

 

 

 

Kuriosa: Saskia är sedan några år tillbaka tillsammans med Brasiliens Marco Grael som också seglar 49er. Han är bror till en av de stora medaljkandidaterna i Rio i just 49er FX Martine Grael. Far till syskonen Grael är den legendariska seglaren Torben Grael.

 

Mer om Saskia och Andrea hittar du på deras facebooksida. Du kan även följa Saskia på Twitter.

Källa: www.sailing.org

 

// Victor Västernäs


KOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

05-2017

DE FEM MEST LÄSTA

Göteborg Open sea Race 2018. Foto GOR/Göteborgs Quinnliga Segelsällskap

Lady Godiva Sail Racing Team vinner...

Starten för årets upplaga av Göteborg Open sea Race var planerad i princip när det blåste som mest i fredags. Tävlingsledningen beslutade att skjuta på start...

Dubbelt guldläge på VM

Med endast en finalsegling kvar i 470 och i Finnjolle i VM i Århus är det svensk...

DANSKA KOCH STARKAST I LYSEKILS VAC...

Dag två av Lysekil Women’s Match inleddes med flight 11 av round-robin där...

Alla kan ​delta i Lilla Tjörn Runt ...

Söndagen den 12 augusti arrangeras Lilla Tjörn Runt för 34:e gången av...

Lysekil Womens Match LIVE

Nu börjar det bli allvar i Lysekil Womens Match. Vi är i slutet av round robin och i...x