NÄSTA

Vinst på Världscupen!

Maj 01, 2016 @ 18:25:02   Foto Jesus Renedo/Sailing Energy/World Sailing


1 AV 3

Världscupen i Hyères är nu avslutad och SSF delar här med sig av de spännande medaljracen. 

 

Lisa Ericson och Hanna Klinga höll för trycket när de seglade hem segern i världscuptävlingarna i franska Hyères, det sista riktigt stora genrepet inför OS i Rio. Med världens 40 bästa seglare i 49erFX på plats har de visat att de numera behärskar alla förhållanden.

 

- Vi är nästan mest nöjda med att vi nu har fått ett kvitto på att vi också behärskar hårdvind. Där har vi haft lite problem tidigare, säger Hanna Klinga och fortsätter:

 

- Det här betyder givetvis jättemycket inför OS. Vi har haft som mål att vinna en stor regatta. Att helt enkelt träna på att vinna. Vi vill inte komma till Rio utan en stor seger. Och nu har vi den.

 

Lisa och Hanna kom dock till Hyéres utan att vara riktigt säkra på sin form.

 

- Jag har haft en fotskada så vi hade inte seglat på sex veckor när vi kom hit. Men kanske var det en bra uppladdning att få reflektera över vår situation lite, säger Hanna.

 

Bakom Lisa och Hanna i 49erFX har den andra svenska båten med Julia Gross/Cecilia Jonsson gjort en stabil tävling. I medaljfinalen var de sexa och därmed slutar de på sjunde plats i totalen.

 

I Laser Radial ledde Josefin Olsson inför sista dagens sista race och hon behövde ”bara” hålla belgiska Evi Van Acker bakom sig. Men Van Acker tog starten och såg sedan till att bevaka sin placering mot Josefin. Det blev en tävling i tävlingen, som belgiskan vann och därmed slutade Josefin på andra plats.

 

Men Josefin har gjort en fantastisk tävling. I de nio racen hon seglat i Hyères har hon varit topp-3 i sex. Hon har seglat stabilt och jämnt i de mycket ojämna förhållandena. Det lovar gott inför OS.

 

Det har verkligen varit svårseglat i Hyères. Ofta med mycket byig och spårig vind. Men också snabbt växlande, där två race under samma eftermiddag kunde bli ett hårvindsrace och ett lättvindsrace. Söndagen blev inget undantag. Runt lunchtid passerade en front så 470-båtarna fick runt 10 m/s och en liten stund senare dog vinden fullständigt och starterna fick skjutas upp.

 

Anton Dahlberg/Fredrik Bergström låg trea inför medaljfinalen i 470. De seglade stabilt och var på väg mot en placering som skulle innebära att de behöll sin tredjeplats i totalen. Men åtta meter innan mållinjen blev de påseglade av argentinarna. Märkligt nog dömde domarna mot svenskarna och därmed kom de sist i finalen och slutade precis utanför prispallen. Istället gick bronspengen till Argentina.

 

- Det känns som om vi blev bestulna på en medalj. Vi gjorde inget fel och vi var före argentinarna i mål. I våra ögon blev vi trea. Vi har seglat grymt bra hela veckan och vi har fått ett kvitto på vad vi kan, säger Anton och får medhåll av förbundskapten Magnus Grävare.

 

- Det är domaren som dömer. Men som jag såg det så blev de klart bortdömda. Inget snack, säger Magnus Grävare.

 

Det var totalt fem svenska båtar som seglade i söndagens medaljfinal där de tio främsta under veckan får delta. I Finnjolle tog sig Max Salminen till final som tionde och sista båten. I finalen gjorde han sedan sitt bästa resultat under hela veckan när han blev fyra, men han slutade ändå på tionde plats totalt.

 

Kika in på www.sailing.org för mer resultat.


KOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

05-2017

DE FEM MEST LÄSTA

Videointervju med Anton Dahlberg & ...

Anton Dahlberg och Fredrik Bergström har seglat tillsammans sedan 2012. Fredrik kom från ett guld på Junior-VM och Anton hade precis seglat OS med Sebastian Östling. Idag, ...

Vi tar tempen på Team Pro4u inför SM

Team Pro4u laddar för sitt första Marstrand Big Boat Race där de har chans a...

Anton och Fredrik på pallplats

Efter två dagars kappsegling och totalt sex race har Anton Dahlberg och Fredrik Bergs...

Video: Dags att skaffa en A-cat?

Den grekiske A-cat seglaren Trigonis Konstantinos ville tacka alla som önskade honom grat...

Anton Dahlberg & Fredrik Bergström ...

Med två dagar kvar av 470-EM i Burgas vid Svarta Havet leder Anton Dahlberg och Fredr...x