NÄSTA

Johnie Berntsson gör M32-premiär i Köpenhamn

April 28, 2016 @ 13:31:11   Foto M32 Series Scandinavia


1 AV 3

43 år gammal räknas Johnie Berntsson som en matchracingveteran. Nästa vecka lägger han in en högre växel när hans nystartade lag FLUX för första gången ger sig in i M32 Series Scandinavia som inleds i Tuborg Havn, Köpenhamn.

 

Berntsson och laget har legat i hårdträning på havet sedan de fick sin nya blåa M32:a levererad för två veckor sedan. Allt för att göra sig redo inför den stora drabbningen i Köpenhamn som inleds på torsdag den 5 maj klockan 14:00. Då kommer de ställas mot stora profiler som WMRT-mästaren Ian Williams, M32-esset Taylor Canfield och den rutinerade franska flerskrovsseglaren Yann Guichard.

 

Johnie har seglat hela sitt liv men är lite av en ”late bloomer”. Stenungssundsbon har plockat sina finaste skalper de senaste tio åren och bland dem bör man nämna segrarna i Congressional Cup i Long Beach 2009 och The ARGO Group Gold Cup på Bermuda 2008 och 2014.

 

Han har varit ett välkänt namn och en favorit bland publiken som besöker Marstrand under Match Cup Sweden i flera år. Med ett så starkt facit är det kanske förvånande att Berntsson, till skillnad från många konkurrenter som seglar på heltid, även jobbar full tid som IT-chef på Sahlgrenska Sjukhuset i Göteborg.

– Jag seglar sex veckor om året och resten av tiden jobbar jag precis som vem som helst, säger Johnie.

 

Det senaste kapitlet i seglingskarriären kommer dock ta mer tid eftersom han tävlar i både M32 Series Scandinavia och så många matchracingregattor han hinner med. Detta är möjligt på grund av att han nu backas av det ledande munsköljvarumärket FLUX medan flera trogna äldre partners fortsätter backa matchracingen.

 

Berntsson har säkrat ett treårigt sponsorskap från FLUX och parallellt med M32-serien har han sjösatt ett projekt som heter ‘Getting Kids on Board’.

– Vad vi kommer försöka göra under alla event är att engagera många barn och unga, att få dem ombord på båten så att de fastnar för segling för att vi tycker det är en fantastisk sport och härlig atmosfär för unga.

 

2016 seglar Johnie med den erfarna flerskrovsseglaren Jakob Gustavsson och hans taktiker sedan flera år tillbaks, Robert Skarp. I Köpenhamn hoppar Erik Malmberg in och ersätter Carl-Johan Uckelstam som är föräldraledig.

 

Ett par seglare som jobbar för M32-ägaren Aston Harald har hjälpt laget med genvägar till att bli fullfjädrade M32-seglare genom att lära dem hur båten seglas, riggas och får bästa möjliga set-up.

– Utvecklingen går verkligen fort, säger Johnie. Vi har haft nytta av vår bakgrund inom matchracing där vi är vana vid att kastas ombord på nya båtar, testa våra färdigheter och se vad som behövs för att manövrera en ny båt. Det hjälper även om steget till katamaraner är stort.

 

Trots omställningen ser Johnie fram emot utmaningen.

– Ibland blir man lite för trygg i det man håller på med. Vi har seglat matchracing i flera år så att ge oss på en ny båt håller oss på tårna och gör att vi jobbar hårt med att behålla vårt fokus och med att bli bättre hela tiden.

 

– Självklart vill vi komma överst på prispallen och det hade vart väldigt bra att nå dit i slutet av säsongen. Men med ett treårsprojekt vill vi skaffa oss en bra struktur det här året och sedan vara med och konkurrera på riktigt år två och tre.

 

Den första deltävlingen i M32 Series Scandinavia avgörs i Köpenhamn mellan torsdagen 5 maj till lördagen den 7 maj och seglingarna avgörs dagligen mellan 14.00 - 17.00.

 

FLUX. Foto M32 Series ScandinaviaKOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

05-2017

DE FEM MEST LÄSTA

Off topic: Jacques Mayol - Delfinma...

Kultfilmen Det stora blå gjorde honom världsberömd över en natt. Jaques Mayol var en fransk fridykare som slog flera världsrekord. Bland annat blev han den förs...

Flygplansmannen tipsar om stormsegl...

Även om Search-redaktionen är baserad i Göteborg så kan vi inte bara b...

14 anledningar till varför seglare ...

Många seglare har fullt upp med att resa land och rike för att segla olika t&aum...

Just nu: En av de kraftigaste jordb...

En av de kraftigaste jordbävningarna i Karibien någonsin inträffade utanf&o...

Har du höjdskräck? Fortsätt scrolla!

Vissa fascineras av höjder, andra drabbas av svindel eller kanske akrofobi.
x