NÄSTA

SVEN SALÉNS VINNARBÅT I GOTLAND RUNT SÄLJS PÅ AUKTION

Mars 26, 2016 @ 07:04:22   Foto EDMISTON


1 AV 6

Den 28 april kl 14.00 går sista chansen att lämna bud på Sven Saléns berömda vinnarbåt Havsörnen i Gotland Runt 1937. Utropspriset i den exekutiva auktionen är 270 000 euro, ungefär 2,5 mkr. Havsörnen har varit till salu några år, tidigare för 550 000 euro.


 

Båten som från början hette Citona var den första havskryssare i Sverige som byggdes enligt Bermudaregeln. Den ritades av Tore Holm och fick den sedan för många havskryssare typiska skrovfomen. Båten hånades först för att den såg ut som ett ägg istället för som ett skärgårdskryssarspjut, men vann överraskande stort i Gotland Runt år 1937 mot alla förhandstips. Havsörnen har de senaste 20 åren funnits i St Tropez och haft många framgångar i Medelhavets klassiska regattor, men när SEARCH i höstas fick en snabb titt ombord visade det sig att däcket är uttorkat och att de galvade spanten behöver bytas. Det kommer att kosta en hel del att rusta Havsörnen, men hon kommer att bli utomordentligt vacker, garanterat!

 

Havsörnen förväxlas ofta med Ivanhoe alias Havsörnen II som beställdes av Sven Salén med sikte på Gotland Runt 1939. Men Havsörnen från 1937 års Gotland Runt ägdes aldrig av Sven Salén. Så här börjar den verkliga historien om båten enligt Citonas loggbok och ägaren Holger Nilssons dotterson Gustaf Holgersson:

 

Sommaren 1936 seglade disponent Holger Nilsson från Kopparfors Bruk utanför Ockelbo sin Anker-ritade tia i åländska vatten tillsammans med vännerna Tore Holm och Sven Salen. Det var blåsigt, kyligt och blött och tre längtade efter en båt som tålde lite mer sjö. Pratet blev alltmer konkret och en överenskommelse tecknades ner i loggboken: Holger Nilsson blev beställaren och Tore Holm fick uppdraget att konstruera båten efter Bermudaregeln som då var helt ny i Sverige. Sven Salen lämnade ett ekonomiskt bidrag på villkor att han skulle få låna båten och segla 1937 års Gotland Runt. Dagen efter kappseglingen skulle Citona som båten skulle heta överlämnas till Holger Nilsson.

 

Här fanns början till en lång förvirring i seglarkretsar eftersom Sven Salén seglade Citona under namnet Havsörnen och det är det namn som förekommer i alla resultatlistor. I KSSS årsbok från 1938 finns däremot båten med i en medlemsförteckning under namnet Citona.

 

Havsörnen vann stort i Gotland Runt, efter en rafflande kamp mot tyska Schwanenweiss och Orion, som kom före i mål. Kappseglingen skedde efter tre regler KR, Bermuda och Herlin. Havsörnen vann enligt de två sistnämnda reglerna. Vinnare i den stora KR-klassen var en båt från Gotland som var betydligt mindre och hette Mosca.

 

Du kan bjuda på Havsörnen via Edmistons website http://www.edmiston.com/luxury-yachts-for-sale/havsoernen-1064/

 

TEXT OLLE APPELBERG

 

BILD EDMISTON

 

Klipp från Citonas loggbok.KOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

page1

DE FEM MEST LÄSTA

Ingmar Bergman Itaka med pokalen från GL Watson.

SEGLANDE KONSTNÄRENS GLASKANNOR NY...

Nu är det snart sen tid att planera prisborden, fixa gravyrer och leta vandringspriser på villovägar. En klass som på senare år blivit nyskapande när det g&a...

Nylackad kapp och sittbrunn. Foto Lars Pipping

VÄLHÅLLNA SKUA VAR FÖRSTA TRÄBÅTEN...

En av de allra första träbåtarna att sjösättas denna kyliga v&ar...

Och vinnaren är... (Hjertmans OK Sp...

I lördags arrangerade SS Kaparen -

Timelaps: Hundratals J70 på en och ...

21a upplagan av Sperry Charleston Race Week är på intåg och i North Charl...

Emirates Team New Zealand, äntligen...

Med mindre än 35 dagar kvar till starten av America's Cup är nu den nya zeel&aum...
x