NÄSTA

KÄRLEK VID FÖRSTA ÖGONKASTET TOG THALATTA FRÅN SJUNKANDE VRAK TILL KAPPSEGLANDE KLASSIKER

Mars 24, 2016 @ 10:55:55   Foto DAVID PETTERSSON


1 AV 3

I helgen som gick anmäldes skärgårdskryssaren SK55 Thalatta till Classic Yacht Cup Sweden. Det är andra gången hon är med.


 

Första året fick gastarna ösa mest hela tiden och vid säsongen slut så räddade ägaren Kurt Rasmussen och hans team med knapp nöd sig själva och Thalatta från att sjunka. Med sitt antika nyförvärv från 1912 deltog Kurt och kompisarna i Byxelkroken och på återvägen släppte däcket från skrovet med en lång 20 cm hög glipa som följd och båten tog in vatten, mycket vatten. Som tur var hade Thalatta inte hunnit så långt, så Kurt styrde båten åter till Byxelkrok och därifrån gick den på trailer hem till Oxelösund.

 

Sedan dess har Thalatta gått igenom en otrolig renovering och många timmars arbete. Bara materialkostnaden har varit 800 000 kronor. Jobbet har Kurt till stor del gjort själv i egen verkstad och han har inte räknat timmarna.

 

På frågan varför han köpte Thalatta blir han först alldeles tyst. Sedan har han flera svar: De vackra linjerna, gaffelriggen, önskan om ett stort projekt att ta tag i och historien. Det var kärlek vid första ögonkastet. Plus historien. Thalatta tävlade i olympiaseglingarna utanför Nynäshamn 1912.

 

Thalatta var vid förvärvet ”en fullständig katastrof” och ”helt slut”, enligt Kurt. Gastarna trampade inte på däcket utan igenom det.

 

Nu är det nog inte vem som helst som totalrenoverar ett vrak. Kurt är från början utbildad snickare och jobbade i sin ungdom som slöjdlärare och har sedan hela sitt yrkesliv drivit företag inom byggbranschen. När väl båten kommit in i hallen i Oxelösund och Kurt började riva däcket blev det ännu värre. Det var bara vattendränkta smulor kvar.

 

Första vintersäsongen byttes alla spant och ersattes av basade spant, nya däcksbalkar, nytt däck, ny motor, ny köl, nytt roder, ny rigg och ny ruff. Skrovet är plastat så det behövde inte ersättas. Kvar från den ursprungliga Thalatta blev därutöver ett skåp och en spegel.

 

Första säsongen i renoverat skick blev inte bra. De nya seglen var felsydda med buken för långt bak. Masten var för tung och rodret för litet.

 

Den följande vintern la Kurt på 600 kg i kölen, seglen syddes om och mastens diameter minskades. Det hjälpte. Kurt fick fart på båten och vann bland annat tillfartsracet till Hyundai Cup i augusti 2015 och nu är det alltså dags för Classic Yacht Cup Sweden igen. Och då väntar nog mer beröm för Thalatta från bryggorna. Det har varit en del av den stora glädjen med projektet, säger Kurt.

 

- Det här med att segla gaffel är också annorlunda. I början gjorde jag misstaget att titta för mycket på medtävlarna med bermudarigg. Det gjorde att vi gick för nära vinden och ibland fick stopp på båten och det är en tung båt att få fart på.

 

Förra säsongens final blev något alldeles speciellt då Thalatta fick huvudrollen i sista avsnittet av Inga Lindströms teveserie i Tyskland. Skådespelarna som skulle agera besättning hade aldrig seglat förr så det blev en spännande seglats genom Stendörrens labyrint av holmar och skär, berättar Kurt

 

TEXT OLLE APPELBERG

 

FOTO DAVID PETTERSSON

 

Kurt Rasmussen. FOTO DAVID PETTERSSONKOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

page1

DE FEM MEST LÄSTA

Veckans 5 mest lästa: Skräckscener ...

Titt som tätt överraskar ni läsare med att visa extra stort intresse för en del inlägg. Man skulle kunna tro att det är lätt att förutspå vilka ...

Otroligt filmklipp med fridykare oc...

Under inspelningen av en dokumentär i Norge, kom detta filmteam nära en flock me...

Volvo Ocean Race-skeppare får sparken

I fredags, dagen innan starten av första inport-racet gick AkzoNobel ut med att skepp...

Obesegrad Guichard vann Alicante Ma...

 På en dag med perfekta seglingsförhållanden rundade Yann Guichards ...

Man överbord - räddas mitt i Clippe...

Andrew Taylor ombord på båten Doire blir i detta klipp räddad efter att h...
x