NÄSTA

LA MORENA OCH MARGA TAR UPP DUELLEN FRÅN 1937

Mars 03, 2016 @ 07:08:01   Foto Jorma Rautapää


1 AV 2

Bilden ovan: De senaste åtta årens mest framgångsrika stora skärgårdskryssare är La Morena med seger i den stora klassen vid skärgårdskryssarnas hundraårsjubileum 2008, totalseger vid den olympiska jubileumsregattan i Nynäshamn och i Baltic Classic Masters 2012. Foto Jorma Rautapää

 

Vilken bjässe är snabbast? Den 6 augusti får vi svaret.

 

SEARCH CLASSIC CHALLENGE, sommarens heta nyhet när det gäller kappsegling för klassiska båtar, är en spännande duell mellan två 20 meter långa skärgårdskryssare från1920-talet. Jakterna kommer att kappsegla en skärgårdsbana på över 25 distansminuter som går genom smala passager runt Möja i Stockholms skärgård.

 

Totalrenoverade Marga, som inte varit i sjön på 49 år, utmanar Sveriges under de senaste åtta årens mest framgångsrika stora skärgårdskryssare La Morena.

 

Senast kända tillfälle Marga och La Morena möttes var för 79 år sedan i Juniregattan på Kanholmsfjärden, ett möte som dessutom finns dokumenterat på bild. Äntligen skall duellen avgöras. År 1937 blev det nämligen oavgjort. Jakterna vann var sin dag. I år tar de som sig bör upp duellen där den slutade; på Kanholmsfjärden.

 

Båtarna är båda 95:or och har nästan samma mått. De är 20 meter långa spjut med en bredd strax under tre meter och med ett deplacement på runt tio ton. Segelytan är 95 kvm och till det kommer spinnakers på upp till 150 kvm. Det gör båtarna mycket snabba och spännande att följa i skärgårdens smala passager.

 

Finessen med duellen är att båtarna mäter in i den ursprungliga skärgårdskryssarregeln för SK95:or vilket innebär att först i mål vinner. Det behövs inga omräkningar av resultatet, berättar La Morenas skeppare Nils Forsfält.

 

La Morena har en imponerande meritlista med seger i den stora klassen vid skärgårdskryssarnas hundraårsjubileum 2008, totalseger vid den olympiska jubileumsregattan i Nynäshamn och i Baltic Classic Masters 2012. Det är till stor del en familjebesättning som tävlar.

 

För att hitta Margas kappseglingsmeriter får man gå långt tillbaka i tiden, men besättningen med Henrik Widstrand vid rodret vann förra årets Baltic Classic Masters i SK55 Miranda och då kom La Morena först på fjärde plats. Dessförinnan har Henrik och besättning totalsegrat i Gullviverallyt och vunnit Scandal Beauty Trophy.

 

Marga ska sjösättas den 10 juni och sedan har familjen Widstrand knappt två månader att lära sig den mycket större båten. En utmaning familjen menar kommer gå jättebra.

 

– Det är ju bara en båt. Utan att vara alltför kaxig tror jag vi kommer att fortsätta ligga i topp, säger Henrik med ett leende.

 

– Jag ser fram emot att segla ett riktigt race mellan likvärdiga båtar utan handikapp. Henrik har inte tagit några genvägar i renoveringen av Marga utan hon mäter liksom La Morena in i skärgårdskryssarregeln, säger Nisse och tillägger. Det svåra med den här seglingen är att man måste kunna navigation och förstå hur vindarna rör sig mellan öarna i skärgården, tillägger han.

 

SEARCH sätter upp ett vandringspris som i fortsättningen kommer att gå till vinnaren i en årlig klassikerduell; SEARCH CLASSIC CHALLENGE.

 

Nisse och Henrik berättar mer om duellen och sina båtar på Allt för Sjön, Sailforum, stora scenen på fackdagen den 4 mars 14.00 i A-hallen.

 

Text Olle Appelberg

 

Foto Oscar Norberg

 

Senaste gången Marga 95 S9 och La Morena 95 S10 möttes i duell var för 79 år sedan i Juniregattan på Kanholmsfjärden. Nu kan man äntligen avgöra duellen. År 1937 blev det oavgjort. Foto Oscar NorbergKOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

05-2017

DE FEM MEST LÄSTA

27545600_944937685664829_2995990580207471137_n

Bildbomb: Vems ansvar är det att st...

Stormar är utan tvekan det värsta en båt kan utsättas för. Det spelar ingen roll hur mycket grund du seglar upp på eller andra båtar du krockar med. En o...

Att tänka på innan du köper en crui...

Det är otroligt mycket lättare att ge sig ut på sitt dröm-äventyr...

Båtbygge behöver inte vara så svårt

Varför inte bygga din egen segelbåt? Ben såg en liknande segelbåt i ...

Kvällstips: Filmen The Mercy - Base...

För den som inte hört talas om filmen The Mercy är det på tiden. Filme...

9 tips för att leva billigt på en s...

Många är det om drömmer om att flytta in i en segelbåt och segla v&au...
x