NÄSTA

Vem tar Line Honours i Rolex Sydney Hobart Yacht Race 2015?

December 25, 2015 @ 08:55:51   Foto RSHYR


1 AV 1

Figuren ovan: Comanches Jim Clark; en av de mer seriösa aspiranterna på Line Honours i Rolex Sydney Hobart Yacht Race 2015.

 

Det börjar närma sig start, båtarna skjuts iväg om bara några timmar. Just nu ser det ut som om seglingen kommer att inledas i nordostlig bris på cirka 15 knop för att senare under dagen öka till 25 knop. En front med regn, åska och byar på uppemot 45 knop förväntas dra in över tävlingsflottan redan till kvällen. Mycket vind mot stark ström är en intressant och utmanande kombination, det är inte helt osannolikt att en och annan julmiddag kommer gå förlorad under det första dygnet. I motsats till tidigare långtidsprognoser ser det ut som om vinden därefter kommer att mojna och på söndag kväll väntas lätt bris. I början på nästa vecka ser det ut att bli väldigt lätt vind i området kring Tasmanien och ökända Bass Strait.

 

Prognosen underlättar inte vadslagningen om vem som kommer att vinna vad. Möjligtvis kan man dra slutsatsen att de mer allsidiga båtarna som Farr, Carkeek, äldre TP52:orna och kanske en och anna vintage IOR-båt som Maxi Ragamuffin har goda chanser att göra bra ifrån sig. Håll ett öga på Rambler!

 

Det är ingen tvekan om att Comanche är en av båtarna som är ute efter Line Honour. Båten är världens snabbaste Super Maxi men trivs bäst i vind. Ägaren Jim Clark kommenterar rådande prognos (fritt översatt); "Sista biten kommer att bli tuff för oss. Lättvind är inte vår bästa vän. Alla båtar har ett syfte. Vi går fort på undanvind. I lättvind blir Comanche som en "fet dam". Motståndet blir stort när vi inte kränger. Vi är okej ner till 10 knop men därefter får vi bekymmer."

 

De andra Super Maxi-båtarna kommer att sätta så mycket press på Comanche som de bara kan. Med den här typen av snabba båtar får minsta lilla misstag stora konsekvenser i förlorad distans.

 

Wild OatsXI och Rambler gillar båda lättvind. De ser ut att ha en chans att kliva fram under slutspurten.

 

Anthony Bells Perpetual Loyal trivs liksom Comanche i starkare vind. Han kommenterar prognosen så här (fritt översatt): "Långtidsprognosen med mer vind passade oss bättre. Det är viktigt att ta sig igenom den första natten på ett bra sätt men ibland måste man lätta på gasen."

 

David Wit ombord på Syd Fischers Ragamuffin 100 deklarerar att han då inte tänker i samma banor; "Vårt mål är att vinna Sydney Hobart innan den här gamla båten blir pensionär. Syd är vid 88 års ålder lika passioerad och kommer att vara ombord även i år."

 

Årets segling anses därmed vara helt öppen.

 

Seglingen kan följas i realtid på trackern och starten streamas i realtid. Mer information hittar du på www.rolexsydneyhobart.com.


KOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

05-2017

DE FEM MEST LÄSTA

Hur avgör man överlapp? Domare Clae...

Claes Lundin har sedan tidig ålder seglat allt från Laser, Flying Dutchman till kölbåtar. Han var tidigt intresserad av regler och sedan 90-talet har han varit domare p...

Volvo Ocean Race lagen är inne i en...

Nio dagar efter starten på den sjätte etappen har båtarna i Volvo Ocean Ra...

Pirat som mördade Sir Peter Blake h...

En av de som mördade seglarlegenden Sir Peter Blake har fångats av polisen efter...

Nacra 17 förbundet om skadan på CP ...

Danske Nacra 17 seglaren CP Lubeck skadade sig nyligen på träning i Auckland n&a...

Linda Lindenau föreläser i Stockhol...

Sjöskolan erbjuder föreläsning av långseglaren, charterskepparen, segl...x