NÄSTA

Talanta med sikte på St Lucia III

December 05, 2015 @ 11:47:10   Foto TALANTA


1 AV 1

Okidoki guys, we're in Saint Lucia!!!! - Mikael, skeppare Talanta


 

Talanta har gått i mål i St Lucia. De har definitivt fjärdeplatsen men verkar fortfarande ha chans på tredjeplatsen vilket, efter en strapatsfylld seglats med ett första förlorat roder 800 nm efter starten och ett andra (tillika det sista) 200 nm före mål. Stort grattis till en grym prestation! Här är en sista blogg från skepparen Mikael (fritt översatt).

 

Efter att vi i söndags flyttade det friska rodret har vi kört på riktigt hårt. Efter alla problem och reparationer ville vi komma ikapp våra mostståndare, speciellt Desna som då låg på tredje plats i rankingen och 26 nm före oss. För att undvika att behöva gippa (vilket skulle innebära ytterligare en flytt av rodret mitt ute på Atlanten) följde vi den nordliga rutten som blev längre än optimalt. Vi tvingades segla igenom ett stort högtryck med mycket svaga vindar. Inte bra om man vill ta igen på konkurrenterna.

 

Men allt eftersom vi nådde starkare vindar tog vi upp jakten igen. Vi tog in lite på varje rapport. Vi seglade om Desna och igår kväll låg vi cirka 50 nm före dem. Vi hade dessutom mer fördelaktig vindvinkel. Det såg lovande ut och vi gav vårt bästa för att i alla fall ta tredje plats.

 

Hur som helst. Vid 04:30 överraskades vi av en kastby. Det var en form av kastby vi aldrig upplevt tidigare, det kändes som om den kom raka vägen från helvetet. På bara ett par sekunder gick vinden från 18 till 40 knop, båten knockades av den starka vinden och sjön var utom all beskrivning. Vi seglade under mellanspinnakern och ett rev i storen. Katastrofen var ett faktum. Det var omöjligt att ta sig upp på däck för att dra ner spinnakersockan (och när jag säger omöjligt, tro mig, det var inte möjligt, vi har inga fegisar ombord på den här båten). Spinnakern fladdrade fritt i 40 knops vind mitt framför våra ögon medan vi höll oss hårt i båten. En overklig syn.

 

Det verkade som om spinnakern lyckades hålla sig vid liv. Tyvärr gjorde inte vårt sista roder detsamma. Rodret gick sönder och bitar av det hängde löst på båda sidor. Vi hade ju redan erfarenhet av att byta roder ute till sjöss och monterade ner det och började reparera det på däck. Vi lyckades rädda halva. Just nu seglar vi med halvt roder, fock och full vattenballast för att trycka ner det korta rodret i vattnet. Kampen om pallplatsen är över men vi hoppas komma in som båt nummer fyra.

 

// MikaelKOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

page1

DE FEM MEST LÄSTA

Så här lastar du en båt på taket sj...

Som ensamseglare måste man ofta hojta runt i hamnen för att få hjälp av någon med att lyfta sin båt. Den här gubben löser det dock helt själv, me...

Produkt: GHOOK - förenkla din tillä...

GHOOK är en ny produkt som förenklar din förtöjning. &nbs...

Grattis till Sveriges katamaran-kung

Igår fyllde en av våra största seglingslegender Göran Marström ...

Tips för att köpa ett renoveringsob...

Sailing Miss Lone Star ger tips om hur du hittar ditt eget renoveringsobjekt. Hur vet man vilk...

Lista: 14 snobbigaste sporterna

Deadspin.com har rankat de 14 snobbigaste sporterna. Håller ni med? &nb...
x