PRB först över mållinjen i Transat Jaques Vabre

Igår korsade PRB med Vincent Riou och Seb Col ombord mållinjen utanför Itajai, Brasilien som första båt IMOCA-klassen. Det tog duon 17 dagar, 22 timmar och 24 minuter att segla sträckan från Le Havre i Frankrike. Därmed upprepade Vincent Riou segern från 2013 även i denna upplaga av Transat Jaques Vabre.

Detta var Vincent Rious sjunde Transat Jaques Vabre, hans andra seger och den första ihop med Col. PRB hade en genomsnittsfart på 14.78 knop över deras tillryggalagda distans på 6034 sjömil på sträckan som var en klassisk kaffe-trade förr i tiden. Sebastien Col som var en ny seglingspartner för Vincent Riou är en meriterad bankappseglare, och Riou valde också honom för att få nya infallsvinklar på att driva båten optimalt.

Rious båt, PRB, är en VPLP-Verdier design från 2010 och därmed en av de "äldre" båtarna med traditionella raka foils/centerbord. Båten anses dock vara den mest optimerade och lättaste av dessa tidigare generations båtar. Tvåa i årets race blev Banque Populaire VIII med Armel Le Cléac’h och Erwan Tabarly. Banque Pop var en av få båtar som kom i mål med den nya designen av foils, populärt kallade "mustaschfoils. Av 20 startande IMOCA-båtar har 11 brutit racet på grund av tekniska problem. Flera av dessa har varit den senaste generationen båtar med de nya foilsen.

Läs mer på tävlingens hemsida, www.transat-jacques-vabre.com.

Top