Hansen trea på Bermuda

Det är inte bara high-tec foilande AC45:or på Bermuda. Igår avgjordes Bermuda Gold Cup som var årets näst sista deltävling av World Matchracing Tour. Den seglas i en helt annan typ av båtar än de moderna AC45:orna som i slutet av veckan intar Bermuda, nämligen den klassiska IOD:n. Det var tillslut Adam Minoprio och hans besättning som bäst behärskade den tunga och långkölade båten i finaldagens lätta och skiftiga vindar, en dag med många passeringar och omkastningar i matcherna. I en tajt final slog Minoprio australiensaren Keith Swinton med 3-2 i matcher. I matchen om tredjeplatsen gick Björn Hansen segrande ur striden mot Taylor Canfield efter 3-1 i matcher.

Hansen och hans Nautiska Racing slog ut Eric Monnin i kvartsfinalen med 3-1. Därefter blev dock Keith Swinton, med en annan svensk Björn ombord, Lundgren, en för svår match i semifinalen som Swinton tog hem med 3-1. Björn Hansen summerade finaldagen och de svårlästa förhållandena, "det var ett minfält därute. När man ledde var man tvungen att välja gate-märke, och ibland har man inte alltid tid att se var byarna ligger. Eller om man ser dem, så kunde de vara borta när man väl var där. Vi valde fel länsmärke några gånger och man var tvungen att ha lite tur där. Men vi är glada att vi slog Taylor i matchen om tredje pris".

Hansens tredjeplats ger dock viktiga poäng i totalställningen av årets World Matchracing Tour. Avståndet till Williams som på Bermuda slutade sjua, är nu endast två poäng. Även Taylor Canfield har bra chans på totalsegern, fem poäng efter ledande Williams. Vem som får ta emot bucklan för totalsegern, och titeln världsmästare, avgörs i januari i Malaysia.

Fullständigt resultat finns på www.bermudagoldcup.com.

Totalställning World Matchracing Tour

1. Ian Williams, totalpoäng 90

2. Björn Hansen, totalpoäng 88

3. Taylor Canfield, totalpoäng 85

4. Keith Swinton, totalpoäng 75

5. Phil Robertson, totalpoäng 73

Top