NÄSTA

Nyzeeländsk seger i Louis Vuitton America’s Cup World Series

Augusti 30, 2015 @ 17:16:03   Foto Gilles Martin-Raget

Foto Gilles Martin-Raget
Foto Gilles Martin-Raget

1 AV 4

Lyckan vände för Artemis Racing under finaldagen av Louis Vuitton America’s Cup World Series i Göteborg när hemmalaget vann dagens första race. Men i finalseglingen visade Emirates Team New Zealand klass vilket gav dem totalsegern i tävlingen.

– Vi är väldigt glada föra att vi lyckades prestera under press och göra två riktigt bra race idag, säger vinnarlagets skeppare Peter Burling.

 

Med dubbla poäng att slåss om i Race 3 och 4 var Louis Vuitton America’s Cup World Series i Göteborg en öppen historia inför finaldagen. Vind på tre sekundmeter innebar lättare förhållanden än under lördagen och seglingen lockade återigen storpublik till Långedrag.

 

Efter grundstötningen igår revanscherade sig hemmalaget Artemis Racing direkt och vann Race 3. Tack vare en perfekt start tog de en stor ledning redan på det första varvet. Inför det sista racet låg Oracle Team USA, Emirates Team New Zeeland och Land Rover BAR alla på 34 poäng med Artemis Racing strax bakom i tabellen på 32 poäng.

 

Race 4 blev helt avgörande. Där tappade Artemis Racing direkt från starten och låg sist vid den första rundningen medan Oracle Team USA tog kommandot. Det amerikanska laget blev dock omseglade av Emirates Team New Zeeland på det andra varvet runt banan. Nyzeeländarna släppte sedan aldrig sitt övertag och säkrade totalsegern i regattan.

– Det var lurigt ute på havet idag med lätta vindar. Vi fattade ett bra beslut i mitten på sista racet, valde rätt sida av banan och är glada att vi lyckades ta ledning och dra ifrån, säger Peter Burling vars lag nu också leder den totala poängställningen i Louis Vuitton America’s Cup World Series.

 

Artemis Racing avslutade dagen med en sistaplats vilket gav dem en femte plats i tävlingen i Göteborg. Lagets svenska besättningsman Kalle Torlén var besviken över resultatet.

– Det kändes riktigt bra att öppna med en övertygande seger idag men sedan gjorde vi ett avgörande misstag i starten på sista seglingen, säger Torlén. Vi fick inte upp vårt Code Zero-segel när vi skulle och det kostade oss racet. Just nu känns det tungt för jag får ta på mig mycket av ansvaret för den missen.

 

– Det har varit otroligt häftigt att få tävla med det här laget i Göteborg. Vi visade att vi kan vara med och slåss i toppen och nu gäller det för oss att höja vår lägstanivå.

 

Nästa deltävling i Louis Vuitton America’s Cup World Series avgörs på Bermuda 16-18 oktober.

 

Poängtabell Louis Vuitton America’s Cup World Series Gothenburg:

 

1. Emirates Team New Zealand (Nya Zeeland) – 54p

2. ORACLE TEAM USA (USA) – 48p

3. Land Rover BAR (Storbritannien) – 46p

4. Softbank Team Japan (Japan) – 43p

5. Artemis Racing (Sverige) – 42p

6. Groupama Team France (Frankrike) – 37p

 

Poängtabell Louis Vuitton America’s Cup World Series:

 

1. Emirates Team New Zealand (Nya Zeeland) – 72p

2. Land Rover BAR (Storbritannien) – 65p

3. ORACLE TEAM USA (USA) – 64p

4. Softbank Team Japan (Japan) – 56p

5. Artemis Racing (Sverige) – 53p

6. Groupama Team France (Frankrike) – 51p


KOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

05-2017

DE FEM MEST LÄSTA

Videointervju med Anton Dahlberg & ...

Anton Dahlberg och Fredrik Bergström har seglat tillsammans sedan 2012. Fredrik kom från ett guld på Junior-VM och Anton hade precis seglat OS med Sebastian Östling. Idag, ...

Vi tar tempen på Team Pro4u inför SM

Team Pro4u laddar för sitt första Marstrand Big Boat Race där de har chans a...

Anton och Fredrik på pallplats

Efter två dagars kappsegling och totalt sex race har Anton Dahlberg och Fredrik Bergs...

Video: Dags att skaffa en A-cat?

Den grekiske A-cat seglaren Trigonis Konstantinos ville tacka alla som önskade honom grat...

Anton Dahlberg & Fredrik Bergström ...

Med två dagar kvar av 470-EM i Burgas vid Svarta Havet leder Anton Dahlberg och Fredr...x