NÄSTA

Team SCA seglar Fastnet Race

Augusti 15, 2015 @ 16:27:19   Foto Rick Tomlinson

Foto Rick Tomlinson
Foto Rick Tomlinson

1 AV 1

PM TEAM SCA

 

I helgen återvänder Team SCA till kappseglingsarenan när det kvinnliga teamet från Volvo Ocean Race 2014-2015 tar sig an klassiska Rolex Fastnet Race. Knappt två månader efter avslutningen i Göteborg är det alltså dags igen.

 

Inte mindre än tio medlemmar ur besättningen är tillbaka ombord. En av de som saknas är skepparen Sam Davies som för tillfället är upptagen av andra projekt. Istället blir Carolijn Brouwer skeppare på Team SCA.

 

– För oss är det viktigt att vi fortsätter ungefär från var vi var i Göteborg. Det vill säga att vi fortsätter träna, kappsegla och utvecklas. Om vi får chansen igen i ett framtida Volvo Ocean Race så ska vi vara redo för det. Fler av oss har kappseglat sedan vi gick i mål i Göteborg, men det här blir första gången vi samlas igen. Det ska bli fantastiskt roligt, säger Carolijn.

 

Fastnet Race seglades första gången 1925 och firar 90-årsjubileum i år. Eftersom tävlingen bara arrangeras vartannat år är det här 46:e upplagan. Närmare 400 båtar med cirka 3 000 seglare väntas komma tills starten på söndag 16 augusti för att segla de drygt 600 nautiska milen längst med den engelska sydvästkusten, från Cowes på Isle of Wight, runda den berömda Fastnetklippan på den irländska sydspetsen för att gå i mål i Plymouth några dygn senare.

 

Under Fastnet Race kommer två av Team SCA:s coacher att vara med ombord. Norrmannen Aksel Magdahl kommer att arbeta tillsammans med Libby Greenhalgh när det gäller navigation medan svensken Martin Strömberg - som seglade senaste Volvo Ocean Race som vaktkapten på kinesiska Dongfeng – kommer att coacha teamet på däck. Strömberg var med som coach i Team SCA för ett par år sedan, innan han började segla för Dongfeng.

 

– Det är en enormt stor skillnad på det här teamet och det jag arbetade med innan Volvo Ocean Race. Det är svårt att säga exakt vad som förändrats eftersom det är som att komma till en helt annan besättningen. Den största skillnaden är nog de allmänna kunskaperna om båten och hur de förbereder manövrar. De är riktigt bra på det nu, säger Martin som under Fastnet kommer att kunna studera teamet på riktigt när håll i några dagar.

 

– Vi ser alla fram emot att ha Aksel och Martin med ombord när vi seglar Fastnet. För oss handlar allting om att utvecklas och bygga vidare på det som vi startade för tre år sedan när Team SCA-projektet inleddes. Offshorekappsegling handlar väldigt mycket om erfarenheter och kunskap, säger Carolijn.

 

Team SCA i Rolex Fastnet Race:

Sally Barkow (USA)

Carolijn Brouwer (NED) Skipper & Watch Captain

Dee Caffari (GBR) Watch Captain

Sophie Ciszek (AUS)

Abby Ehler (GBR)

Libby Greenhalgh (GBR) Navigator

Sara Hastreiter (USA)

Stacey Jackson (AUS)

Annie Lush (GBR)

Liz Wardley (AUS)

Aksel Magdahl (NOR) Coach

Martin Stromberg (SWE) Coach


KOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

05-2017

DE FEM MEST LÄSTA

Göteborg Open sea Race 2018. Foto GOR/Göteborgs Quinnliga Segelsällskap

Lady Godiva Sail Racing Team vinner...

Starten för årets upplaga av Göteborg Open sea Race var planerad i princip när det blåste som mest i fredags. Tävlingsledningen beslutade att skjuta på start...

VM över för Sverige

Fotografiet ovan: Fritiof Hedström och Otto Hamel i 49er under VM i Århus 2018. ...

SPÄNNANDE FINALDAG I LYSEKIL

Anna Östling och Johanna Bergqvist seglar semifinal idag i Lysekil liksom Pauline Cour...

VÄDERFENOMEN UTOM ALL KONTROLL (VIDEO)

Vad gör man när en tromb drar förbi? Inte mycket. I bästa fall hå...

Tillbakablicken: Turn the Tide on P...

Fotografiet ovan: Turn the Tide on Plastic efter avslutat race i Haag. Om bara några tim...x