NÄSTA

17-årig talang till världsfinal efter flygande kappsegling

Augusti 10, 2015 @ 06:58:01   Foto Richard Ström/Red Bull

Foto Richard Ström/Red Bull
Foto Richard Ström/Red Bull

1 AV 3

Malmö Sail Week – Seglingsveckan i Malmö inleddes med en internationell jakt efter Sveriges bästa seglarungdomar. Först ut i programmet var den svenska deltävlingen i Red Bull Foiling Generation som avgjordes under söndagen i ultrasnabba katamaraner, goda för farter uppemot 35 knop! Snabbast i finalfältet var 17-åriga skippern Celina Burlin ihop med gasten Oscar Bengtsson, 19 år.


 

Därmed är de båda Göteborgsseglarna kvalificerade till världsfinal i USA nästa år. Mer bilder från tävlingen och på seglarna kan laddas ner via .

– Så otroligt kul! Jag kan knappt beskriva känslan. Det här är bland det häftigaste jag har varit med om, säger Celina Burlin.

 

– Vi kom hit för att vinna och det känns så skönt att det gick hem! Motståndet har varit tufft hela veckan. Alla här är riktigt bra och tävlingsinriktade seglare, fyller Oscar Bengtsson i.

 

På kort tid har tio tvåmansbesättningar i åldrarna 16-19 år introducerats i hur man seglar Flying Phantom, racingkatamaraner i kolfiber som har lånat teknik från båtarna i Americas Cup. Precis som förlagorna har de j-formade centerbord som lyfter upp skrovet ur vattnet. Foilingtekniken gör att de kan nå farter uppemot 35 knop!

 

Under tre tävlingsdagar har de sen tävlat i ett knockout-format där fyra båtar startar samtidigt och de två snabbaste går vidare till nästa omgång. Under söndagen seglades tre heat: semifinal, ett "lucky looser"-heat och final.

 

På vattnen framför Turning Torso hamnade den unga besättningen från Göteborg sist i första vändningen. Men redan på första kryssen lyckades de segla ikapp det övriga fältet. När de sen lyckades förvalta även undanvinden och kunde flyga fram på bärplanen i farter kring 25 knop kunde de ta ledningen.

– Vår taktik idag var att ligga till höger om de övriga. Vi hade hittat ett stråk med vind in mot land som vi drog maximal fördel av, säger Celina.

 

Tvåa blev Axel Rahm från Lerum med gasten Mattis Ekvall från Grebbestad, som legat i toppstriden genom utslagsheaten under alla tre tävlingsdagarna. Efter att ha chansat på upploppet genom att behålla gennakern uppe även i halvvinden slutade Erik Lindén och Filip Larsson från Motala och Västerås trea.

 

Efter en lördag med byiga vindar och höga vågsvall avgjordes söndagens tävling i fina förhållanden med solsken och stabila vindar kring 5 m/s.

 

OS-guldmedaljörer letar talanger

Initiativtagare till tävlingsserien är OS-guldmedaljörerna Hans Peter Steinacher och Roman Hagara. Målsättningen är att ge unga seglartalanger chansen att segla med det mest avancerade materialet som finns idag: flerskrovsbåtar i kolfiber och bärplansteknik.

– Vi letar efter världens bästa unga seglare i åldern 16-20 år. Talanger som vi ger möjlighet att ta sig vidare till större utmaningar. Hela vägen från Red Bull Foiling Generation till Extreme Sailing Series och slutligen Americas Cup. Här i Malmö har vi hittat världens mest lovande mixade besättning, säger Hans Peter Steinacher.

 

Under 2015 hålls regattor i sju länder där alla de nationella vinnarna kvalificerar sig till Red Bull Foiling Generation World Final 2016. Tävlingsseriens nästa stopp är Århus i Danmark. Sen följer tävlingar i Ryssland och Frankrike.

 

Slutresultat Red Bull Foiling Generation i Malmö:

1. Celina Burlin – Oscar Bengtsson

2. Axel Rahm – Mattis Ekvall

3. Erik Lindén – Filip Larsson

4. Måns Gustafsson – Robin NilssonKOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

page1

DE FEM MEST LÄSTA

Lista: 5 värsta sakerna med att bo ...

Det finns självklart alltid två olika sidor när det kommer till att bo på båt mycket både positivt och negativt. Nedan kommer den negativa listan och tidiga...

Segling längs Kroatiens kust i en l...

Det finns många olika sätt att segla på och i, vilket gör seglingssp...

KOMIKERN GRIFF SOM SEGLADE MED BOB ...

I veckan som gick skrev vi om kändisar som älskar segling. Ytterligare en celebr...

Till salu: Mega cruiser Wally 145

Helg-feelingen är maxad och vi drömmer oss bort mot något stort och vacker...

Renovera din gamla Mirrorjolle och ...

För lite mer än 10 år sen började en av Sveriges minsta jolle med ful...
x