NÄSTA

Unga seglare får karriärchans i flygande katamaraner

Augusti 05, 2015 @ 07:30:12   Foto Samo Vidic/Red Bull Content Pool

Foto Samo Vidic/Red Bull Content Pool
Foto Samo Vidic/Red Bull Content Pool

1 AV 2

PM Red Bull Foiling Generation

 

För två år sedan satte Americas Cup det vinnande konceptet för framtidens segelsport. Ultrasnabba katamaraner med bärplan i hamnrace inför publik och tv-tittare. Det blev succé direkt. Nu är båttypen och formatet i Sverige i en tävling för unga talanger som vill göra internationell karriär. Från och med idag fram till den 8 augusti avgörs Red Bull Foiling Generation i Malmö.

 

Ett heat i Red Bull Foiling Generation.

 

De avancerade flerskrovsbåtarna i Americas Cup har klockats i hastigheter över 45 knop! Det tack vare lätta skrov och bärplansteknik, så kallad hydrofoiling, där bara fenor i kolfiber skär genom vattnet och båten lyfts upp över ytan.

 

Men en viktig fråga har varit hur unga seglartalanger ska kunna ta steget från jolle till en 72-fots kolfiberkatamaran i prisklassen 60-80 miljoner kronor? Det är den funderingen som ligger bakom tävlingskonceptet i Red Bull Foiling Generation.

 

Precis som i Americas Cup är utgångspunkten snabba katamaraner och hamnrace. Men här med en nedskalad båtkonstruktion för en tvåmannabesättning som heter ”Flying Phantom”. Båten är världens första serietillverkade racingkatamaran med foilingteknik, god för farter uppemot 35 knop!

 

Under året arrangeras sju nationella deltävlingar i Red Bull Foiling Generation runt världen, där tävlingen i Malmö är den enda i Sverige. Till varje stopp bjuder man in unga lovande seglare i åldern 16-20 år som under en vecka får träna och tävla med den nya båttypen. De bästa besättningarna kvalificerar sig till en världsfinal som avgörs senare i år.

 

I den internationella finalen står betydligt mer än ära och ett diplom på spel. Det avslöjar Hans Peter Steinacher, dubbel OS-guldmedaljör i katamaransegling och en av hjärnorna bakom konceptet:

 

– Vi letar efter världens bästa talanger. Vi ger dem en unik karriärchans som tar avstamp i Red Bull Foiling Generation, går vidare till Red Bull Youth Americas Cup och slutligen leder till seniornivå i Red Bull Sailing Team och Extreme Sailing Series.

 

Roman Hagara och Hans Peter Steinacher, initiativtagare och instruktörer

 

Till den svenska deltävlingen vid Västra Hamnen i Malmö bjuds 32 lag in. Efter att ha introducerats till båttypen får besättningarna träna de inledande dagarna under överinseende av Steinacher och hans OS-partner Roman Haga.

 

Fredagen den 7 och lördagen den 8 augusti är tävlingsdagar. Då tävlar besättningarna i ett spännande knockout-format. Fyra båtar startar samtidigt, tydligt markerade i varsin färg (röd, gul, blå och grå). De två som korsar mållinjen först går vidare till nästa omgång. Startfältet minskas snabbt och till slut återstår ett finalheat med de fyra snabbaste besättningarna.

 

Återstoden av Red Bull Foiling Generation racekalender 2015

7-9 augusti Malmö / Sverige

4-6 september Aarhus / Danmark

25-27 september St. Petersburg / Ryssland

19-21 oktober Plats meddelas senare / Frankrike

 

Mer information, bilder och video hittar du på www.redbullsailingnewsroom.com.


KOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

05-2017

DE FEM MEST LÄSTA

Tom Cruise seglar (video)

Minns ni inför finalen 2013 i America´s Cup när Tom Cruise kom på besök och seglade?   Tom Cruise tillhör världens mest känd...

Badkarsbåten med duschdraperi till ...

När seglings abstinensen är för hög så du måste ta duschdra...

Isjaktssegling i 100 km/ h

Isjaktsseglingen börjar gå mot sitt slut men än så länge kan n&a...

VESTERVIKING FRÅN 1957 MED TRÄ I SK...

Vesterviking heter en havskryssare från Finland som blev först att officiellt an...

FINSK BÅT SÖKER SPONSOR ÄNNU TVÅ MÅ...

Det är nu bara två månader kvar till båtarna i Golden Globe Race sam...x