NÄSTA

Ulrikkeholm Klinkby redo att försvara sin Lysekilstitel

Augusti 03, 2015 @ 21:35:29   Foto Dan Ljungsvik

Ulrikkeholm Klinkby. Foto Dan Ljungsvik
Ulrikkeholm Klinkby. Foto Dan Ljungsvik

1 AV 1

Hemmahoppet Anna Östling med flera vill ge danskan Ulrikkeholm Klinkby hårt motstånd.

 

Världsettan Camilla Ulrikeholm Klinkby har fyra raka segrar i Lysekil Women’s Match, och siktar nu på en femte triumf. Men sju av de åtta främsta på världsrankingen finns bland dussinet skeppare i Lysekil, och siktar på att ge danskan rejält motstånd. En av dem som har störst chanser att lyckas är svenska världstvåan Anna Östling från Göteborgs Kungliga SS:

– Vi fick en knäpp på näsan av Camilla under dagens träningssegling, men hellre nu än senare under veckan, tycker hon och påpekar att laget gärna vill träna mot det bästa motståndet.

 

När Camilla Ulrikkeholm Klinkby och Anna Östling drabbade samman i måndagsförmiddagens allt annat än återhållna och vänskapliga träningsmatcher, var det som att tiden på Kyrkeviksbukten i Lysekil stått stilla i nästan ett år. Då, för 51 veckor sedan, gjorde de båda världstopparna upp i en final i Lysekil Women’s Match som var den mest rafflande någonsin under tävlingens tioåriga historia. Båda besättningarna är nämligen inte bara experter på de båtar, DS 37, som seglas i Lysekil, utan de utmanar dessutom båtarna och varandra på ett sätt som inte ens de allra mest rutinerade av deras övriga konkurrenter i världstoppen kommer i närheten av. Med andan i halsen fick publiken 2014 till sist se danskan vinna den femte och avgörande matchen, för sin fjärde raka Lysekilsseger, en svit som hon nu gärna vill fylla på med en femte triumf:

– Självklart är det så, vi är här för att vinna och inget annat. Det är skönt att tävla i DS 37 igen, och vi accepterade direkt Annas inbjudan till träning. Båda får något ut av det, så det känns helt OK, tycker Camilla Ulrikkeholm Klinkby, som också sparrat mot Östlings klubbkompis Caroline Sylvan i DS 37 hemma i Skovshoved strax norr om Köpenhamn.

 

Sylvan och hennes besättning ligger sjua på världsrankingen och tillhör också den handfull lag som trovärdigt kan aspirera på en topplacering i Lysekil Women’s Match. Världstrean Anne-Claire Le Berre från Frankrike kan aldrig räknas bort, och inte heller hennes landsmaninna Pauline Courtois. Den sistnämnda fransyskan har visat en uppåtgående trend som fört henne till världsrankingens sjätteplats, med klara chanser att placera sig i Lysekil.

 

Stephanie Roble ligger trea på världsrankingen och tog VM-brons i matchracing för en månad sedan. Tillsammans med besättningsmedlemmen Maggie Shea har hon ägnat tiden sedan dess åt att coacha andra seglare hemma i USA, men tycker det är skönt att vara tillbaka i matchracingen igen:

– Vi ser verkligen fram emot Lysekil varje år, det är ett riktigt bra evenemang med fina båtar i fin miljö, berömmer hon och avslöjar att laget i år förstärkts med rutinerade Sally Barkow.

Barkow tog VM-titlar i matchracing 2004 och 2005, och har nyligen klivit av den svenskflaggade SCA-båten efter Volvo Ocean Race.

 

Juliana Senfft är första sydamerikanska i fältet sedan starten av Lysekil Women’s Match, och hon var nöjd efter måndagens träningssession i DS 37:orna:

– Jag har aldrig seglat så här stora båtar förut, men vi fick kört igenom alla manövrer ordentligt och tyckte det funkade fint. Caroline Sylvan seglade fortare när vi matchade, men vi siktar på att ha kul och lära oss mer under regattan, så kommer säkert resultaten också, hoppas brasilianskan.

 

För nykläckta Team X från GKSS i Göteborg är det första större matchracingtävlingen någonsin, tack vare att de tilldelades ett wild card i samband med Båtmässan i vintras. Under måndagens träningstillfälle i DS 37 fokuserade de på manövrer och teknik framför att köra mot någon annan besättning:

– Det är fantastiskt kul bara att vara här, säger skepparen Johanna Bergqvist, nöjd med att allt fungerar bra ombord.

– Vi är taggade och redo, avslutar hon med ett stort leende.

 

Startfält i Lysekil Women’s Match 2015 (namn, nationalitet, världsranking 22 juli):

Camilla Ulrikkeholm Klinkby, DEN, 1

Anna Östling, SWE, 2

Anne-Claire Le Berre, FRA, 3

Stephanie Roble, USA, 4

Pauline Courtois, FRA, 6

Caroline Sylvan, SWE, 7

Klaartje Zuiderbaan, NED, 8

Annabel Vose, GBR, 13

Sanna Häger, SWE, 18

Alexa Bezel, SUI, 21

Juliana Senfft, BRA, 26

Johanna Bergqvist, SWE, 111

 

Ställning i WIM Series 2015 efter den första av fyra deltävlingar (namn, nationalitet, WIM Series poäng):

1. Lotte Meldgaard, DEN, 25

2. Camilla Ulrikkeholm Klinkby, DEN, 22

3. Stephanie Roble, USA, 20

4. Anne-Claire Le Berre, FRA, 16

5. Anna Östling, SWE, 15

6. Katie Spithill, AUS, 14

7. Caroline Sylvan, SWE, 13

8. Klaartje Zuiderbaan, NED, 12

9. Milly Bennett, AUS, 10

10. Pauline Courtois, FRA, 8

11. Louise Christensen, DEN, 6

12. Diana Kissane, IRL, 4

13. Rikst Dijkstra, NED, –

14. Johanna Larsson, SWE, –

15. Nina Ramm-Schmidt, FIN, –

16. Sanna Häger, SWE, –KOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

05-2017

DE FEM MEST LÄSTA

27545600_944937685664829_2995990580207471137_n

Bildbomb: Vems ansvar är det att st...

Stormar är utan tvekan det värsta en båt kan utsättas för. Det spelar ingen roll hur mycket grund du seglar upp på eller andra båtar du krockar med. En o...

Att tänka på innan du köper en crui...

Det är otroligt mycket lättare att ge sig ut på sitt dröm-äventyr...

Båtbygge behöver inte vara så svårt

Varför inte bygga din egen segelbåt? Ben såg en liknande segelbåt i ...

Kvällstips: Filmen The Mercy - Base...

För den som inte hört talas om filmen The Mercy är det på tiden. Filme...

9 tips för att leva billigt på en s...

Många är det om drömmer om att flytta in i en segelbåt och segla v&au...
x