NÄSTA

Dubbel rysk ledning i RC44 Marstrand Cup

Juli 31, 2015 @ 21:12:10   Foto Pedro Martinez/RC44 Class

Foto Pedro Martinez/RC44 Class
Foto Pedro Martinez/RC44 Class

1 AV 1

Brittiska Team Aqua, med Richard Göransson från KSSS vid rodret, prickade i torsdagens sista delsegling in sin första seger i RC44 Marstrand Cup. Foto Pedro Martinez/RC44 Class


 

Törnqvist på femte plats, med Göransson och Lidvall hack i häl

 

Slutstriden hårdnar i RC44 Marstrand Cup. När bara lördagens tre delseglingar återstår, kan alla de sex lagen i toppen fortfarande ta hem totalen i denna tredje av fem deltävlingar i RC44 Championship Tour. Dit hör både Torbjörn Törnqvists Artemis Racing, som ligger femma, och brittiska Team Aqua med svenske Richard Göransson vid rodret på sjätteplatsen. I fredagens sista delsegling slog den sistnämnde till med en seger, och blev därmed den sjätte rorsmannen i regattan att lyckas med den bedriften:

– Det känns riktigt skönt att äntligen få uppleva hur det är att vinna i RC44, skrattar KSSS-skepparen, som denna vecka seglar för första gången någonsin på Marstrandsfjorden och sin blott andra regatta i den tuffa RC44-klassen.

 

Det var dock med andan i halsen som Richard Göransson och hans Team Aqua kunde ta sin efterlängtade första delseger i RC44 Marstrand Cup. På dagens sista undanvind mot mål höll det brittiska laget en knapp ledning, med hela fältet jagande ikapp bakifrån:

– Vinden fyllde på bakifrån för båtarna där, samtidigt som den började dö ut framme hos oss. Det var en befrielse att kunna hålla ifrån ända in i mål, tycker Göransson, som annars styr entypsklasserna Melges 20 och Melges 32 framgångsrikt.

 

– Jag föredrar entypssegling med exakt likadana båtar framför olika typer av handicapsystem. I entyp är det mer upp till besättningens skicklighet och man kan varken skylla ifrån sig eller utnyttja systemet, menar han, och tillägger att RC44 är en entypsklass som han verkligen uppskattar.

 

Ryska Nika med Vladimir Prosikhin bakom rattarna har med sina tre delsegrar hittills, den senaste direkt på fredagsförmiddagen, vunnit flest delseglingar i RC44 Marstrand Cup. Ändå är det landsmannen Vladimir Liubomirov i Bronenosec som leder regattan sammanlagt på 28 poäng. Det är Liubomirovs jämnhet i toppen, förmågan att undvika riktiga bottennapp, som betalar sig. Hittills har han en sjätteplats som sämst, och hela sju av de nio delseglingarna på podiet. Ryssen är också titelförsvarare på Marstrand, efter guldet när tävlingen i fjol hade VM-status:

– Jag trivs här på Marstrandsfjorden. Här bjuds utmanande förhållanden som sätter oss seglare på prov, och det gillar jag, bullrar han och drar i sitt stora svarta skägg.

 

Nico Poons Charisma från Monaco kunde med fredagens serie 4, 1 och 7 kapa åt sig tredjeplatsen i sammandraget från Torbjörn Törnqvist, som slutade trea, femma och sist i dagens seglingar. När John Bassadone i brittiska Peninsula Petroleum Sailing Team också kunde ta sig in emellan, rasade Artemis Racings ägare till femteplatsen. Även Artemis Racings ungdomsbåt slutade olyckligtvis sist i en delsegling, den andra för dagen, och ligger nu utan chans till totalsegern på sjunde plats.

 

Fleetracingen i RC44 Marstrand Cup avslutas med de sista tre delseglingarna i morgon lördag.

 

Ställning i fleetracing vid RC44 Marstrand Cup 2015 (lag, nationalitet, rorsman, poäng), efter två dagar av fyra:

1. Bronenosec Sailing Team, RUS, Vladimir Liubomirov, 28

2. Team Nika, RUS, Vladimir Prosikhin, 32

3. Charisma, MON, Nico Poons, 36

4. Peninsula Petroleum Sailing, GBR, John Bassadone, 37

5. Artemis Racing, SWE, Torbjörn Törnqvist, 40

6. Team Aqua, GBR, Richard Göransson, 52

7. Artemis Racing Youth, SWE, Gustaf Lidvall, 60

8. Katusha, RUS, Alexander Novoselov, 64

9. Anywayanyday, RUS, Kirill Podolsky, 72

10. MAG Racing, POL, Artur Kasner, 76KOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

05-2017

DE FEM MEST LÄSTA

Video: Att bo och segla i en kanot

Den här mannen bestämde sig för att segla runt i sin kanot och sova i den under några dagar. Följ hans resa i klippet nedan.     ...

Tänk på det här när du seglar i storm

Under framförallt hösten kommer stormarna och det är viktigt att man vet va...

Yogan passar alla oavsett vem eller...

Yoga har blivit otroligt populärt på det senaste och det utövas i princip ...

PRESTIGE TILL NAVIGARE YACHTING

Navigare Yachting satsar på ytterligare ett varumärke i sin portfölj! Moto...

TF10 - foilande trimaran

För två veckor sedan testade vi den nya foilande TF10 trimaranen nere i Barcelo...
x