Hemmaseger för BAR i America's Cup World Series i Portsmouth

Det blev en hemmaseger för brittiska Ben Ainslie Racing i Portsmouth i helgen. Detta var den första deltävlingen i förserien America's Cup World Series som skall seglas 2015 och 2016 som en lead-up till America's Cup 2017 på Bermuda. BAR som även har byggt en futuristisk och uppseendeväckande bas i Portsmouth hade stort publikstöd från seglingsfansen som slöt upp stort för att se på fartfylld segling nära land.

Det var typiskt brittiskt väder (eller svenskt..), där söndagens regniga och framförallt mycket blåsiga förhållanden gjorde att tävlingsledningen beslutade att ställa in gårdagens seglingar helt. Detta gjorde att resultatet från lördagens två race blev slutresultatet med BAR på topp. Tvåa slutade Team New Zealand med nya rorsmannen Peter Burling ombord. Ett imponerande resultat med tanke på den turbulenta tid som det nya zealändska teamet haft den senaste tiden där många ifrågasatt beslutet att peta Dean Barker från rorsmansjobbet. Han fick dock möjlighet till revansch i helgen då det nystartade Softbank Team Japan även fanns på plats i Portsmouth med Barker som rorsman. Ombord på den japanska båten seglade även Chris Draper, tidigare rorsman för Luna Rossa som dragit sig ur tävlingen i protest mot regeländringen till en mindre båt. Deras korta tid ihop som team kunde dock anas då det bara blev en femteplats för Team Japan.

Svenske Fredrik Lööf ombord på Artemis Racing hade en mindre lyckad tävling och slutade på en sjätteplats och sist i tävlingen. Man hade dock en del problem med låset till gennakerfallet vilket påverkade slutresultatet. Artemis får dock snart möjlighet till revansch på hemmaplan då nästa deltävling går i Göteborg 28-30 augusti. I videon nedan verkar det som Oracles James Spithill hade velat segla på söndagen...men precis som vi på Search får han nu se fram emot seglingarna i Göteborg!

Slutställning ACWS Portsmouth

1. Land Rover BAR - 19 poäng

2. Emirates Team New Zealand - 18 poäng

3. ORACLE TEAM USA - 16 poäng

4. Groupama Team France - 13 poäng

5. SoftBank Team Japan - 13 poäng

6. Artemis Racing - 11 poäng

Top