NÄSTA

Rörd Martin Strömberg seglade hem bronsplats

Juni 22, 2015 @ 21:34:55   Foto Ainhoa Sanchez, Ricardo Pinto, Victor Fraile / Volvo Ocean Race

Dongfeng firar den totala tredjeplatsen i VOR
Dongfeng firar den totala tredjeplatsen i VOR

1 AV 3

Med tårar i ögonen klev Martin Strömberg med sitt Dongfeng Racing Team iland i Frihamnen i Göteborg, efter att ha säkrat bronsplatsen i Volvo Ocean Race 2014-15.


– Fantastiskt att så många är här, säger Martin strax efter målgången.

 

 

Det blev en fajt in i det sista om andraplatsen mellan Team Brunel (NL), Dongfeng Race Team (CHN) och MAPFRE (SPA), där den förstnämnda var den båt som seglade hem andraplatsen, både i etappen och totalen.

 

 

Det såg länge ut att bli en tredjeplats i etappen för den kinesiska båten, med svensken Martin Strömberg ombord, men teamet blev i slutspurten omseglade av MAPFRE (SPA) och slutade på en fjärdeplats i sista delsträckan. Det innebär att Dongfeng Race Team tar brons i årets upplaga av Volvo Ocean Race.

– Det känns fantastiskt. Att vi fick segla in i Göteborg och att så många var här och tog emot oss, en helt vanlig måndagseftermiddag, säger Martin Strömberg efteråt.

 

 

Segrare i tävlingens sista etapp, som i tisdags gick från franska Lorient, via ett kort depåstopp i Haag, blev Team Alvimedica (TUR/USA). Och det blev en seglivad slutspurt för teamet, som länge kämpade mot svaga vindar in mot Göteborg. Team Alvimedica är det yngsta i tävlingen och etappsegern i Göteborg blev deras första.

– Vi är såklart väldigt glada över det fina resultatet. Det var en fantastisk insats av killarna, vilket visar hur långt vi har kommit under den här tävlingen, säger skepparen Charlie Enright, 30, efter segern.

 

 

På grund av de svaga vindarna flyttades målgången till Älvsborgs Fästning bron istället för Frihamnen. För Team Alvimedicas del blir det en intressant avslutning på lördag, då laget slutplacering kommer att avgöras i tävlingens sista In Port-race, där en fjärdeplacering står på spel mot MAPFRE.

– Jag har inte hunnit tänka på det där än, men det bör bli intressant. Vi ska försöka att njuta av den här stunden nu och fokusera på In Port-racet under slutet av veckan, säger Enright om det sista kraftprovet.

 

 

Totalsegern var redan innan sista etappen färdig, såtillvida att Team Abu Dhabi Ocean Racing kunde ta sig till mål utan att åka på några straffpoäng. Det lyckades teamet med och fick under måndagseftermiddagen lyfta den stora bucklan på scenen i Frihamnen, inför jublande publik.

– Jag har varken vågat att titta eller röra den här trofén för att jag är så skrockfull. Men nu har jag gjort båda och det känns fantastiskt att jag får dela detta med mitt team, säger skepparen Ian Walker, som nu kan titulera sig som Storbritanniens första Volvo Ocean Race-segrare.

 

 

För svenskbåten SCA blev det en sjunde och sista plats i etappen, som slutar på sjätte plats i totalen, efter Team Vestas Wind (DAN).

– Det är fantastiskt att få vara hemma i Göteborg. Det var häftigt att få segla in med tjejerna. Jag kan inte fatta att det här är sista etappen, säger Anna-Lena Elled, Onboard Reporter på Team SCA och tillägger:

– Vi har ju fortfarande ett In Port-race och fantastisk vecka i Göteborg, så det är ju faktiskt inte över än.

 

Lördagen den 27 juni avgörs ett In-Port Race i Göteborg med start klockan 13.00.

 

 

Resultat - etapp 9

1, 10:26:52, Team Alvimedica (TUR/USA)

2, 10:50:17, Team Brunel (NL)

3. 10:55:06, MAPFRE (SPA)

4. 10:57:55 Dongfeng Race Team (CHN)

5. 11:43:40 Abu Dhabi Ocean Racing (ADOR)

6. 12:56:20 Team Vestas Wind (DAN)

7. 13:05:04 Team SCA (SWE)

 

 

Resultat Volvo OCean Race 2014-15

1. Abu Dhabi Ocean Racing (ADOR), 24p.

2. Team Brunel (NL), 29p.

3. Dongfeng Race Team (CHN) 33p.

4. Team Alvimedica (TUR/USA), 34p.

5. MAPFRE (SPA), 34p.

6. Team SCA (SWE), 51p.

7. Team Vestas Wind (DAN), 60p.KOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

page1

DE FEM MEST LÄSTA

Vakna upp till ljudet av späckhuggare

Fantastiskt klipp som bevisar vad vår jord har att erbjuda. Seglingen kan ta oss till magiska platser där vi bjuds på en show utom dess like. Sitt bekvämt och njut av d...

De perfekta spinnaker-droppet om oc...

Det finns nästan inget som värmer mer i kroppen än en perfekt nedtagning av...

Kaskelotvalen satte stopp för Kito ...

Vendée Globe rorsmannen Kito de Pavant blev tvungen att lämna sin båt &a...

17159085_1475048065881077_9148864888039006992_o

Testing testing, Dongfeng ute på of...

Forfarande bara tre lag släppta, med ett fjärde på vänt är det k...

BLÅGULT PÅ PALLEN I WESTERN AUSTRAL...

I ett nästintill helaustraliensiskt startupplägg fanns där ändå ...
x