NÄSTA

Svenskbåtar tog ledningen i premiären för klassikernas världsserie

Juni 06, 2015 @ 22:44:44   Foto Olle Appelberg

Mariska
Mariska

1 AV 8

Dubbelt svenskt i toppen skulle man med en journalistisk dragning kunna skriva om Voiles d'Antibes. Det är Medelhavspremiären för Panerai Classic Yacht Challenge, som är världsserien för klassiska båtar.

 

I klassen Big Boats i Antibes leder efter två seglingar R15 Mariska byggd 1908. Båten ägdes under nästan 40 år av en av svensk seglings stora profiler Carl Matthiessen, banankungen kallad eftersom han ägde The Banana Company som sysslade med odling, transport, mogning och marknadsföring av bananer. Mariska fanns med redan vid Sandhamnsseglingarna 1913, men det är inget svenskt bygge utan hon konstruerades av William Fife i Skottland.

 

Tvåan i Antibes heter Agneta och är på sätt och vis motsatsen till Mariska. Agneta konstruerades av Knud Reimers och byggdes på så sent som 1950 på Neglingevarvet i Saltsjöbaden. Ägaren hette Oscar Wiberg, överingenjör på STAL Laval i Finspång och båten syns inte alls i resultatlistorna från de stora evenemangen i Sverige på 50-talet. Agneta är ändå med sina 82 fot och en av de allra största fritidsbåtar som byggts i landet. Hon borde ha funnits där, men Oscar Wiberg höll sig för sig själv och hemmahamnen var diskreta Valdemarsvik. Med sina skärgårdskryssardrag blev det en riktig snabb båt och Oscar seglade ibland ikapp handelsfartyg och vann.

 

Agneta såldes 1959 till Fiatchefen Giovanni Agnelli som hade henne i många år och Agnetas däck trampades av vår tids mest kända personer från Jackie Kennedy till Silvio Berlusconi. Det är knappast en båt för en ägare som inte vill synas. Den utomordenligt vackra yawlen har fribord i mahogny och röda segel. Numera heter skepparen Jacques Louvet och ägaren är en av New Yorks främsta inredningsarkitekter.

 

Mariska är idag en av fyra kvarvarande R15 jakter, alltså större än en tolva (R12) , som de flesta känner till från Americas Cups historia. Så sent som 2004 var det nog få som trodde att Mariska som vilade vid en kaj i Holland under en presenning någonsin skulle segla igen. Men fem år senare så fanns hon på starlinjen i Monaco Classic Week tack vare en schweizisk bankman.

 

Vem som vinner? Ja det får söndagen utvisa, tyvärr har vindarna de första tre dagarna varit extremt lätta så distansbanorna har kortats och en dag ställdes seglingarna in.

 

Voiles d'Antibes är inte en dyr affär för deltagarna utan avgifterna är ganska blygsamma, en folkbåt kommer undan med 180 euro och de stora båtarna betalar "bara" 550 euro och då ingår båtplats i 10 dagar.

 

Text och foto Olle Appelberg


KOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

05-2017

DE FEM MEST LÄSTA

Video: Hallberg-Rassy 48 i Hårt Väder

Hallberg-Rassy är känt för att vara tunga, stabila, sjövärdiga båtar. Denna video visar Hallberg-Rassy 48:an ”Elysium” i hårt väder utan...

Femte lag uttrycker intentioner att...

Den formella anmälan till 36e America’s Cup öppnar inte förrän 1...

Verktygstips - (video)

Ett grymt verktyg för nitning, kolla in klippen nedan. Detta är inte reklam utan...

336 tons Tankfartyg Kolliderar med ...

Minst 13 personer har dött efter att en fiskebåt kolliderat med en 336 ton tung...

Ladda Batterierna Ombord med Vätgas

Vad gör du när elen tar slut ombord?   När man se...
x