NÄSTA

Dongfeng tillbaks i ledningen

Maj 23, 2015 @ 12:39:16   Foto  Yann Riou / Dongfeng Race Team

Foto Yann Riou / Dongfeng Race Team
Foto  Yann Riou / Dongfeng Race Team

1 AV 1

Dongfeng visar vägen i norra Atlanten men striden om att vara först till Lissabon är långt från över. Även Team Vestas Wind är nu på väg mot Portugal och snart gör de comeback i Volvo Ocean Race.

 

– Bra dag på Dongfeng, fint väder, bra fart och tillbaka i ledningen, säger Martin Strömberg.

 

Hans Dongfeng Race Team ligger först i fältet som just nu seglar åt nordost längs med den sjunde etappens icegates*. Sedan båtarna lämnade Newport har det sällan skiljt mer än 10 sjömil mellan båtarna i klungan och de senaste dygnen har det varit gasen i botten med undanvindssegling i 20 knop.

 

På vägen har Dongfeng lyckats få ett litet övertag och deras position i norr kan bli en fördel de närmsta dagarna. Team SCA som ligger längst söderut kan tappa mer på tätbåtarna eftersom de nu tvingas segla en längre sträcka än motståndarna.

 

Ikväll väntas båtarna vända österut och då inleds spurten mot Lissabon.

– Seglingsförhållandena är fantastiska, rapporterar Team SCA:s Anna-Lena Elled. När man sitter uppe på relingen och tittar framåt så ser det ut som om fören klyver vattnet som en vass kniv i smör en het sommardag. Och vi ser fram mot ytterligare en dag som denna. Men vi njuter inte hela tiden. Vi har ett klart uppdrag: Vi har lite distans att ta ikapp.

 

*Icegates är banavgränsningar som inte får passeras och de har inrättats för att hålla båtarna säkra från isberg.

 

Vestas snart tillbaks på startlinjen

 

Nu skrivs ett nytt kapitel i historian om Team Vestas Wind, den danska båten som gick på grund under den andra etappen i november förra året. Deras skadade och strandade båt ansågs först vara för skadad för att kunna rädda. Men de senaste månaderna har båten lagats på Persico-varvet i Bergamo, Italien.

 

Igår togs båten ut ur varvet och såg solens ljus när den lastades upp på den lastbil som under natten inledde resan mot Lissabon. Där kommer båten att göras redo för att återigen kunna vara på startlinjen i Volvo Ocean Race.

– Det känns bra att var på väg, säger lagets skeppare Chris Nicholson. Vi ligger en dag före vårt schema och förhoppningsvis har vi en snabbare transporttid vilket kan innebära en eller två extra träningsdagar på vattnet innan starten i Lissabon.

 

Båten väntas nå Lissabon i mitten av nästa vecka. ­

– Man tänker på resan som alla har gjort sedan revet och att vi nu har en fungerande båt är en stor bedrift av alla inblandade. De fanns så många saker längs med vägen som kunde satt stopp för oss.

 

Att bygga en Volvo Ocean 65:a tar åtta månader och det omfattande reparationsarbetet med Team Vesas Wind har tagit fyra månader.

– Det är mer eller mindre än ny båt även om det finns delar från vår gamla båt. Jag vet inte om man ska kalla det vår ”nya” eller ”gamla” båt. Jag antar att det blir en kombination av båda två.

 
KOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

05-2017

DE FEM MEST LÄSTA

BOK MED 356 SIDOR LISTAR SEGELKLUBB...

Ulf Lycke i Nyköping har under mer än tio år sökt och listat allt tryck utgivet av svenska segel- och motorbåtsklubbar mellan 1843 och 1970. Ja, med på listan fi...

Brons för Klara och Rebecca på Värl...

Det blev en bronsmedalj för Klara Wester och Rebecca Netzler när Världscupen...

Silver till Josefin i Japan

Ett stort grattis till Josefin Olsson som tog silver vid världscupen i japanska Enoshi...

Se hur en vindflöjel fungerar (video)

I videon nedan kan ni se Ryan från Sailing Kittiwake berätta hur en vindflöjel...

Gennakeraction.

Gammal är äldst - Johnie Berntsson ...

Göteborg visade sin bästa sida, med hårda vindar och en och annan regnskur,...x