NÄSTA

Dongfeng tillbaks i ledningen

Maj 23, 2015 @ 12:39:16   Foto  Yann Riou / Dongfeng Race Team

Foto Yann Riou / Dongfeng Race Team
Foto  Yann Riou / Dongfeng Race Team

1 AV 1

Dongfeng visar vägen i norra Atlanten men striden om att vara först till Lissabon är långt från över. Även Team Vestas Wind är nu på väg mot Portugal och snart gör de comeback i Volvo Ocean Race.

 

– Bra dag på Dongfeng, fint väder, bra fart och tillbaka i ledningen, säger Martin Strömberg.

 

Hans Dongfeng Race Team ligger först i fältet som just nu seglar åt nordost längs med den sjunde etappens icegates*. Sedan båtarna lämnade Newport har det sällan skiljt mer än 10 sjömil mellan båtarna i klungan och de senaste dygnen har det varit gasen i botten med undanvindssegling i 20 knop.

 

På vägen har Dongfeng lyckats få ett litet övertag och deras position i norr kan bli en fördel de närmsta dagarna. Team SCA som ligger längst söderut kan tappa mer på tätbåtarna eftersom de nu tvingas segla en längre sträcka än motståndarna.

 

Ikväll väntas båtarna vända österut och då inleds spurten mot Lissabon.

– Seglingsförhållandena är fantastiska, rapporterar Team SCA:s Anna-Lena Elled. När man sitter uppe på relingen och tittar framåt så ser det ut som om fören klyver vattnet som en vass kniv i smör en het sommardag. Och vi ser fram mot ytterligare en dag som denna. Men vi njuter inte hela tiden. Vi har ett klart uppdrag: Vi har lite distans att ta ikapp.

 

*Icegates är banavgränsningar som inte får passeras och de har inrättats för att hålla båtarna säkra från isberg.

 

Vestas snart tillbaks på startlinjen

 

Nu skrivs ett nytt kapitel i historian om Team Vestas Wind, den danska båten som gick på grund under den andra etappen i november förra året. Deras skadade och strandade båt ansågs först vara för skadad för att kunna rädda. Men de senaste månaderna har båten lagats på Persico-varvet i Bergamo, Italien.

 

Igår togs båten ut ur varvet och såg solens ljus när den lastades upp på den lastbil som under natten inledde resan mot Lissabon. Där kommer båten att göras redo för att återigen kunna vara på startlinjen i Volvo Ocean Race.

– Det känns bra att var på väg, säger lagets skeppare Chris Nicholson. Vi ligger en dag före vårt schema och förhoppningsvis har vi en snabbare transporttid vilket kan innebära en eller två extra träningsdagar på vattnet innan starten i Lissabon.

 

Båten väntas nå Lissabon i mitten av nästa vecka. ­

– Man tänker på resan som alla har gjort sedan revet och att vi nu har en fungerande båt är en stor bedrift av alla inblandade. De fanns så många saker längs med vägen som kunde satt stopp för oss.

 

Att bygga en Volvo Ocean 65:a tar åtta månader och det omfattande reparationsarbetet med Team Vesas Wind har tagit fyra månader.

– Det är mer eller mindre än ny båt även om det finns delar från vår gamla båt. Jag vet inte om man ska kalla det vår ”nya” eller ”gamla” båt. Jag antar att det blir en kombination av båda två.

 
KOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

05-2017

DE FEM MEST LÄSTA

Mr.Rogers - världens vänligaste val?

Denna knölval har visat upp sig vid tre olika tillfällen utanför Long Beach, Kalifornien och har fått namnet Mr.Rogers på grund av sin vänlighet.

Tekniska problem för ledaren av ROR...

Finska Ludde Ingvalls CQS fick ett stort bakslag i RORC Transatlantic Race efter ett tekni...

Video: Superyacht värd 25 miljoner ...

Du behöver aldrig få dåligt samvete för dina dåliga tillä...

Till Salu: Wally Yachts Inti3

Den 24 meter långa yachten Initi3 har lagts ut till försäljning av Ocean I...

Video: Hallberg-Rassy 48 i Hårt Väder

Hallberg-Rassy är känt för att vara tunga, stabila, sjövärdiga b&...
x