”Vi kan fortfarande vinna”

Att koma först till Newport var viktigt för oss, och för hela Volvo Ocean Race. En riktigt skön seger och en fullbordad comeback efter missödet med masten i förra etappen. Men segern innebär också att vi kravlar oss kvar i toppstriden. Vi visar att vi inte har gett upp – vi kan fortfarande vinna hela racet.

Båten var i gott skick när vi kom hit så vi har inte behövt jobba så mycket på att laga den. Det har varit skönt att slappna av ett par dagar och vi har varit i New York och kollat på hockey. Riktigt gött att Henke Lundqvist och Rangers lyckades vända kvartsfinalen – kan de så kan vi och man blir helt klart inspirerad.

Tävlingen går in i ett annat skede nu och det känns som att spurten till Göteborg börjar nu på söndag. Samtidigt som alla seglare börjar bli trötta efter att ha kappseglat i sju månader blir tävlingen mer intensiv med högre tempo, mindre vila och kortare etapper. Det är också mycket som ska hända på de korta hamnstoppen med sponsoraktiviteter, träningsseglingar och In-Port Race. Det gäller att försöka samla sig och fokusera på att få bästa möjliga resultat och ta alla chanser till vila.

Den här etappen kommer bli tuffare än man tror för norra Atlanten är betydligt jobbigare än södra Atlanten. Den första halvan kommer att bli kall och ganska tuffa förhållanden. För oss är det självklara målet att fortsätta utmana Abu Dhabi.

Vi ligger sex poäng efter Abu Dhabi och om man ska vara krass behöver vi slå dem och ha ett par båtar emellan oss på de etapperna som är kvar. På sätt och vis det enda laget som hotar deras seger och de kommer säkert ligga på oss som iglar. Vi måste fortsätta fokusera på att segla vårt race precis som vi gjort tidigare. Abu Dhabi kommer nog fokusera mer på oss och det kan vara en nackdel för dem. Vi har allt att vinna men de har från dag ett sagt att de ska vinna racet och satt sig själva i en position där de har mycket att förlora. På pappret har de en starkare trupp än oss men vi har visat flera gånger att vi kan vara minst lika bra.

Martin Strömberg

Top