HEKTISK SOMMAR FÖR GKSS

PM GKSS

GKSS ansvarar för fem av världens största seglingstävlingar

Fem av världens största seglingstävlingar. Under samma period och för samma klubb. Det blir en hektisk sommar för seglingsklubben GKSS.

– Det här är bara startskottet för att få sporten att bli en självklar del av Göteoborg, säger Patrik Hedenstedt, VD för GKSS Event.

I fjol gjorde GKSS rekordvinst med en omsättning på drygt 20 miljoner kronor. Målet är att öka den omsättningen och inom några år lyckas fördubbla resultatet.

Klubben har nämligen bestämt sig för att konkurrera med andra stora sporter och bli en självklar idrottsaktör i Göteborg. I sommar tar man ett långt kliv fram mot det målet – när inte mindre än fem av världens största seglingstävlingar når västkusten.

– Det känns såklart fantastiskt att vi som klubb fått det hedersamma uppdraget att ta det sportsliga ansvaret för de här tävlingarna. Vissa av dem är ju återkommande varje år, så där har vi stor rutin. Men några är nya för oss eller sådana vi inte haft på länge, som Volvo Ocean Race och America’s Cup, säger Hedenstedt.

Seglingssommaren inleds med M32 Cup, en skandinavisk cup med svenskbyggda katamaraner, som arrangera- des första gången 2014 och spås bli en riktigt stor tävling framöver. Andra tävlingen blir den 21-28 juni, då Göteborg står som värdstad för målgången av Volvo Ocean Race, som klassas som den största seglingstävling- en i världen. Där samarbetar seglingsklubben tätt med Göteborgs Stad.

– Vi är väldigt glada över att ha kompetensen hos GKSS i staden. Det är en förutsättning för att kunna arrangera världstävlingar i segling, säger Camilla Nyman, vd för Göteborg & Co.

Att GKSS vill bli en stor aktör i staden välkomnar Göteborg & Co och ser fram emot fler samarbeten framöver.

– Det finns ingen stad i Sverige som är bättre lämpad för stora seglingstävlingar än Göteborg. Årets tävlingar bygger upp erfarenhet som arrangörer vilket gör oss mycket konkurrenskraftiga när vi ska söka tävlingar i framtiden, säger Camilla Nyman.

De övriga evenemangen i sommar är Stena Match Cup Sweden och RC44 Marstrand Cup, som båda arrangeras på Marstrand. Den fullspäckade seglingssommaren avslutas sedan med den prestigefyllda tävlingen America’s Cup World Series i augusti.

– Det kommer att bli en galen seglingssommar, det kan vi vara säkra på. Och vårt mål är att flera av dessa tävlingar ska bli återkommande till Göteborg, som är en sådan perfekt och självklar plats i seglingssammanhang, säger Patrik Hedenstedt.

Top