NÄSTA

Dongfeng Race Team först till Newport

Maj 07, 2015 @ 06:22:23   Foto

m39253_vor-150506-weiss-7468
m39253_vor-150506-weiss-7468

1 AV 1

Martin Strömbergs Dongfeng Race Team vann spurten i den sjätte etappen av Volvo Ocean Race 2014-15. De passerade mållinjen i Newport, Rhode Island strax efter klockan fyra i natt och efter 17 dygn på havet var segermarginalen framför Abu Dhabi Ocean Racing bara tre och en halv minut.

 

– Det var fantastiskt skönt att vinna den här etappen, säger Martin Strömberg. Spurten var minst sagt stressig och vi var tvungna att se oss över axeln hela tiden.

 

Efter att Dongfeng Race Team bröt masten strax innan Kap Horn i den förra etappen fick laget jobba hårt för att laga båten och ta sig till starten för den sjätte etappen i Itajaí, Brasilien. När de lämnat Brasilien den 19 april stötte laget på nya problem när deras färskavattenvattenberedare gick sönder.

 

Trots ett tufft utgångsläge hängde Dongfeng Race Team med i täten på väg norrut i Atlanten. I lördags lyckades de ta ledningen och fick ett litet övertag framför Abu Dhabi Ocean Racing och Team Brunel.

Försprånget blev aldrig större än drygt 10 sjömil och när båtarna närmade sig Newport krympte marginalerna ytterligare. Vinden lättade under de sista timmarna och Abu Dhabi lyckades nästan ta sig förbi. Men Dongfeng höll undan och var till slut 3 minuter och 25 sekunder före ärkerivalen över mållinjen.

– Det kan nästan inte bli jämnare. Vi hade kanske lite tur men efter att ha haft ledningen så länge kändes det som att det var vår tur att vinna.

 

Segern gör att Dongfeng Race Team plockar in ett poäng på Abu Dhabi som ändå leder den totala poängställningen i Volvo Ocean Race 2014-15 med sex poäng.

– Vi slåss fortfarande om att vinna totalsegern, säger Martin Strömberg. Det är klart att det hade varit bättre om fler båtar varit före Abu Dhabi men vi kan bara styra över att vi själva slår dem. Det betyder mycket för oss att ta in ett poäng och striden kommer att fortsätta ända fram till Göteborg.

 

– Jag är väldigt stolt över mitt lag, säger Dongfengs franska skeppare Charles Caudrelier. Första målet i den här etappen var att få båten till startlinjen och alla i laget gjorde ett fantastiskt jobb. Jag vill ge den här segern till dem och jag är väldigt glad.

 

Abu Dhabi Ocean Racings skeppare Ian Walker var besviken efter målgången men också imponerad över Dongfengs comeback.

– En väldigt stark insatts av Charles och hans besättning. De har seglat en fantastisk etapp, vi var nära att passera dem i slutet men de stretade emot och vann välförtjänt.

 

Trean Team Brunel nådde Newport drygt 50 minuter efter tätduon och knappt 40 minuter efter dem tog MAPFRE fjärdeplatsen. Amerikanska Team Alvimedica väntas nå hemmahamnen de närmaste timmarna och svenskbåten Team SCA beräknas gå i mål under dagen.

 

Poängställning Volvo Ocean Race 2014-15.

 

Den 16 maj seglas ett In-Port Race i Newport och starten för den sjunde etappen till Lissabon går den 17 maj.


KOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

05-2017

DE FEM MEST LÄSTA

SM I MATCH RACING FÖR DAMER

För andra året i rad avgörs SM i Matchracing för damer på Lidingö. De allra bästa lagen i Sverige är inbjudna att tävla om titeln Svensk Mästare och vinnarlaget bjuds i...

Video: Hårdvind i J/70!

Detta klipp blev viralt när det lades ut för ungefär ett år sedan. Det ko...

Video: Foiling på bro!

Filmskaparna Horue Movie har ännu en gång gjort en fantastisk video. Här foils...

Emelie Lindström - Bästa kvällen i ...

Emelie är en mångseglare från Göteborg, numera bosatt i Malmö. Hon brinner för all typ a...

Veckans regelsituation: "Med den hä...

Claes Lundin har sedan tidig ålder seglat allt från Laser, Flying Dutchman till...x