Moln av frustration och Sargassotång

Ett mörkt moln av frustration har parkerat över Team SCA och det påverkar även vår båtfart. Det är samma mörka moln som jagat oss några dygn och som inte blir mindre med tiden.

”Det verkar som om vi är i ett eget vindhål”, säger Carolijn. ”Vi seglar båten bra, ändå seglar vi långsammare än grabbarna. Och de verkar alla ha mer vind än vad vi har. Även Alvimedica, som ligger ganska nära oss, har mer vind”.

När vi började tappa till de andra så verkade det som om folk trodde att vi slutat tävla. Men det blir så tydligt att vi seglare långsammare när de andra har mer vind. Och det blir ännu mer tydligt nu när vi är i en del av tävlingen där erfarenhet är viktigare än något annat. Vi har lärt oss enormt mycket – därför är också vår position mer smärtsamma nu.

Och som inte “vindhålet” var tillräckligt så finns det en känsla av att vi inte är tillräckligt effektiva i våra manövrar eller att vi helt enkelt seglar fel och det är därför vi är lite långsammare.

”Det är lite som att köra helt ensam på en sexfilig motorväg. Om du hela tiden byter fil, fart och växlar så tar det längre tid än om du bara kör på i mitten på högsta växeln. Kanske ska vi bara låta saker och ting vara och inte byta segel i tid och otid eftersom ”belöningen” av att byta segel ibland uteblir” säger Sally.

För att göra situationen ännu svårare så har vi tång-problemet. Det senaste dygnet har vi spendera mycket tid på att får bort tång som flyter på ytan och fastnar överallt - inte minst på rodret, där de skapar problem i vattenflödet.

Vi är på väg in i Sargassohavet. Här finns ”mattor” av en speciell brunalg som också kallas sargassotång. Den ställer just nu till med mycket problem för oss.

Den här etappen handlar enbart om båtfart. Det är segling rakt fram som gäller och målet är att behålla bästa fart så länge som möjligt. Men vi har problem att hitta den bästa farten, samma fart som grabbarna verkar hitta utan att anstränga sig

Vi kände oss starka i början av etappen men nu när vi halkar efter så kommer vårt mörka frustrationmoln in över oss. Det påverkar moralen och sakta blir vi blir mer och mer övertygade att snart blir vi slukade av ett sjömonster…

Corinna Halloran/Team SCA

Marstrand

Top