NÄSTA

På kurs mot tropikerna

April 24, 2015 @ 08:13:21   Foto Volvo Ocean Race

Foto Matt Knighton / Abu Dhabi Ocean Racing / Volvo Ocean Race
Foto Matt Knighton / Abu Dhabi Ocean Racing / Volvo Ocean Race

1 AV 5

PM VOLVO OCEAN RACE

 

Senaste positionsrapport: 0900

Ledare: Abu Dhabi Ocean Racing

Hastighet: 5-9 knop

Vind: N 3-5 m/s

 

Under gårdagen korsade Volvo Ocean Race-flottan den väg de seglade under den första etappen och tekniskt sett har de nu seglat ett varv runt jorden. Men kampen är fortsatt stekhet och med Team Alvimedica sätter de snart full fart norrut.

 

Färskavattenberedaren ombord på Dongfeng Race Team fungerar nu som den ska efter en lagning som laget lyckades göra under ledning av deras främsta båtfixare Kevin Escoffier. Genom att täcka och limma fast kolfiber över läckan på den elektriska vattenberedaren kan de nu återigen producera färskvatten utan att pumpa för hand.

– Vår nya mast har fungerat bra och det är retsamt att den största huvudvärken för oss har varit färskvatten, säger Martin Strömberg. De tre första dagarna efter starten vi fick använda en reservlösning där vi pumpade för hand och det kostade mycket energi. Tack vare Kevin har vi situationen under kontroll och nu kan vi fokusera hundra procent på att kappsegla.

 

Om vattenberedaren skulle gå sönder igen ställs Dongfeng inför ett svårt beslut. Pest eller kolera – att fortsätta med den manuella och ineffektiva handpumpen i två veckor fram till etappmålet i Newport eller att ta ombord en reservdel i land vilket enligt reglerna hade tvingat dem att stanna i 12 timmar.

 

Men efter en långsam start hänger Martin Strömbergs lag ändå med i täten. Efter de lämnade Itajaí i söndags satte fältet i Volvo Ocean Race fart åt nordost mot Brasiliens östra udde Cabo Frio. Med en mötande ström har de hittills avvaktat med att segla en rakare väg norrut och istället väntat på gynnsamma vindar från öst som kan ge dem fart mot tropikerna.

 

Trots att det är jämt mellan båtarna ligger de tillräckligt långt ifrån varandra för att gynnas eller straffas av små lokala vindskift. Snart väntar ett avgörande vägval om när de ska slå och vända norrut.

– Efter vi slått är det styrbords halsar som gäller de kommande tio dagarna, säger Martin Strömberg. Och det kommer bli hett, både på grund av den gassande solen och för att vi kämpar för att komma ikapp ledarbåtarna.

 

Team SCA har legat bland de tre första båtarna sedan i tisdags och svenskbåten har fortfarande en stark position som fyra efter Team Alvimedica, Abu Dhabi och MAPFRE.KOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

05-2017

DE FEM MEST LÄSTA

9 tips för att leva billigt på en s...

Många är det om drömmer om att flytta in i en segelbåt och segla världen över. Det ekonomiska är såklart en avgörande faktor. Men det går...

Veckans 5 mest lästa: De sålde allt...

Från IT-guru till 2.4mR till båtar som sjunkit. Det är inte alltid lä...

Någon som har 870 miljoner kr över?

2016 lanserade Perini Navi sin 230 fot långa superyacht Sybaris på Monaco Yach...

Tips: Följ Malin och Johan som vill...

Johan Hammarlund och Malin Löf ville ha ett nytt typ av liv. De köpte en Beason 4...

ÖVERLÄGSNA

Euroflex med drömlaget Nathan Outteridge, Glenn Ashby och Ian Jensen fortsatte sin i d...
x