NÄSTA

Törstig kamp för Dongfeng Race Team

April 21, 2015 @ 17:42:27   Foto Sam Greenfield / Dongfeng Race Team 

Foto Sam Greenfield / Dongfeng Race Team / Volvo Ocean Race
Foto Sam Greenfield / Dongfeng Race Team / Volvo Ocean Race

1 AV 2

Två dygn in på den sjätte etappen håller sig de sex båtarna i Volvo Ocean Race ihop i en tät klunga. MAPFRE visar vägen medan Martin Strömbergs Dongfeng Race Team har stora problem med det system som förser dem med färskvatten ombord.


 

 

Igår rapporterade besättningen på Dongfeng Race Team att de upptäckt en läcka i höljet till den elektriska färskvattenberedare som finns ombord på båten. För att producera drickbart vatten måste seglarna nu använda en manuell vattenberedare som manövreras med en handpump.

 

Detta är långt från en perfekt lösning för Martin Strömbergs lag som nu befinner sig cirka 160 sjömil sydost om Cabo Frio, Brasilien med nästan tre veckor kvar till etappmålet i Newport.

– Det tar en kvart att tillverka en liter vatten, säger lagets Onboard Reporter Sam Greenfield. När jag väl fyllt upp en flaska har jag svidande armar och en torr mun.

 

Kosten ombord består nästan enbart av frystorkad mat som kräver färskvatten för tillagas. Sam Greenfield förklarar att det tar 3-4 flaskor vatten för att laga ett mål mat och att seglarna äter tre mål om dagen. Han säger också att de nio personerna ombord kan klara sig med att dricka en flaska vatten om dagen.

– Det innebär 18 flaskor vatten och fyra och en halv timma vid pumpen varje dag bara för att klara oss.

 

Det är ändå en försiktig uppskattning av lagets färskvattenbehov.

– Att inte ha en vattenberedare är ett stort problem, säger Graham Tourell som är chef för Dongfeng Race Team serviceteam på land.

– Seglarna kan behöva pumpa för hand i upp till åtta eller nio timmar varje dag för att producera tillräckligt med färskvatten.

 

Att segla Volvo Ocean Race är en stor fysisk påfrestning och deltagarna förbränner cirka 5000 kalorier per dag och behöver dricka mycket vatten.

– När man förlorar något så grundläggande som vatten ute på Atlanten är det lustigt hur man börjar tänka på allt vatten som man inte kan dricka, säger Sam Greenfield.

 

Dongfeng har ändå lyckats hålla jämna steg med konkurrenterna hittills och samtliga sex lag i fältet befinner sig inom fyra sjömil. Martin Strömbergs lag ligger enligt den senaste rapporten på femte plats strax efter ledarbåtarna och svenskbåten Team SCA ligger fyra.

 

Båtarna beräknas gå i mål i Newport 6-9 maj efter 17-20 dagar på havet. Volvo Ocean Race avgörs i nio etapper på vägen runt jorden och den sista delsträckan avslutas med målgång i hjärtat av Göteborg i juni 2015.KOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

page1

DE FEM MEST LÄSTA

VECKANS 5 MEST LÄSTA: Svenska segla...

Det är alltid intressant att summera föregående vecka utefter vad som var mest läst på hemsidan. Av erfarenhet vet vi på redaktionen vad ni läsare tycke...

WMRT: LIVESÄNDNING FRÅN PERTH - DAC...

Livesändningen startade runt sex imorse svensk tid och vi har fått se Mån...

Klassisk välta-i-hamnen-film

Klassisk situation som vi har sett tidigare... Vid storm försöka ta skydd i hamn...

PAC52, amerikanernas nya favorit? (...

Den amerikanska västkusten har fått en nyfavoritklass: Pac52, båten som s...

SIST MEN INTE MINST, NU ÄR GROUPAMA...

Vi har ändå anat den, tappat intresset och nära glömt att Groupama fa...
x