Ingen America's Cup i varken Nya Zealand, eller i Italien…

Arrangörsorganisationen bakom America’s Cup (ACEA)har nu meddelat att man tagit ett gemensamt beslut tillsammans med alla deltagande team som innebär att man skrotar den tänkta kvaltävlingen på Nya Zealand 2017. Kvalificeringsomgången, där de 4 bästa utmanarna går vidare till utmanarfinal, kommer istället hållas på samma ort som America’s cup finalen i Hamilton, Bermuda.

Hur beslutet påverkar Team New Zealand återstår att se. Laget har bara kort kommenterat offentliggörandet av beslutet på sin Facebook sida. Där klargör laget att man motsatt sig beslutet och att ACEA:s uttalande om att ett gemensamt beslut av alla team tagits alltså inte stämmer.

Team New Zealand har tidigare uttalat att ett America’s Cup utan en deltävling på hemmavatten kan leda till att laget inte får ihop sin finansiering. Detta eftersom den nya zeeländska regeringen haft detta som krav för deras finansiella stöd, samt att flera av teamets sponsorer inte ser Bermuda som en intressant marknad att synas på.

Läs mer:

Sedan tidigare har utmanaren Luna Rossa dragit sig ur tävlingen på grund av beslutet att segla tävlingen i en mindre katamaran, AC 48. Detta får nu också till följd att den planerade förtävlingen AC World Series i Cagliari ställs in. För oss seglingsbitna hemma i Sverige kan vi dock konstatera att deltävlingen i Göteborg än så länge kvarstår.

AC World Series kommer nu bestå av följande deltävlingar under 2015:

Portsmouth, Storbritannien - 23-26 juli, 2015 â€¨Göteborg, Sverige - 28-30 augusti, 2015 â€¨Hamilton, Bermuda - 16-18 oktober, 2015

Läs mer:

Top