NÄSTA

Stanna ombord

April 13, 2015 @ 21:01:25   Foto Stina Jansson

vincha ombord
vincha ombord

1 AV 2

Har du någon gång försökt rädda en person som fallit av från din båt? Lyckades du? Var det enkelt? Fick personen några ytterligare skador av att bli räddad tillbaka ombord?

 

Om du har haft tur, så har du aldrig behövt använda dina kunskaper gällande manöverbord. Jag har tyvärr fått använda mina kunskaper i skarpt läge ett par gånger, och vet att det inte alls är speciellt enkelt att få upp en person som ramlat överbord tillbaka i båten. En av gångerna var mina händer helt skinnflådda efter att ha dragit upp en man ombord med hjälp av en kastlina, då lärde jag mig att allt ha ett par handskar instoppade i fodralet till linan. Det första och enda principen som måste gälla är att stanna ombord till varje pris. Men om olyckan nu är framme, hur var det nu du skulle göra?

 

Vi är många som lärt oss Williamsons turn i teorin, hur vi enkelt skall göra en sväng enligt konstens alla regler, vända tillbaka och hämta upp den nödställda. Säkert har du läst om hur man skall vincha upp den nödställda på sidan av båten, med hjälp av ett fall eller som i vissa dåliga exempel storskotet. Men motorn är inte alltid i gång, vi kan inte alltid vända som teorin föreskriver och vinden kommer från fel håll. Det är dessutom inte så lätt att få upp någon ombord , speciellt inte om du är ensam kvar ombord.

 

Här är några punkter att tänka genom, och på inför säsongen.

 

- Flytväst med inbyggd säkerhetssele på

 

- Säkerhetssele med två olika längder på linorna för att alltid kunna förflytta sig på däck, och arbeta säkert och vara fastsatt.

 

- Säkerhetslinor alt vajer som går från för till akter, där fästpunkterna skall vara fastsatt med genomgående bult, för säker förflyttning på däck.

 

- Grind i mantåget som är öppningsbar, eller anordning så att man lätt kan skapa en öppning för att dra in en nödställd som hissats upp i vattnet.

 

- Stegen i aktern, är i regel ingen bra väg att ta upp någon på, men om den skall kunna fällas ner snabbt, tänkt på att den skall kunna fällas ner från vattnet, så den inte är låst långt upp

 

- Om du skall ha en hästskoboj ombord, se till att en lina sitter fast i bojen, för chansen att du skall lyckas kasta bojen och nå den nödställda om det blåser det minsta lilla är liten. Har du en lina kan du kasta den igen

 

- Har du en kastlina, se till att ha ett par trädgårdshandskar eller seglarhandskar istoppade i kastlinans hölje, för lyckas du kasta den rätt, då behöver du handskar på händerna för att dra in linan med personen hängande i utan att få brännskador.

 

Öva värsta scenariot, fast i lugnt väder. Fundera, diskutera och prova med att en av besättningens medlemmar hoppas i vattnet fullt påklädd. Prova sedan att vincha upp personen med hjälp ett fall som får en fender fastsatt, dels för att falla ner till den nödställda, men också för att undvika skador på huvudet. Hur enkelt är det att få fast fallet i säkerhetsselen på flytvästen? On du skall vincha upp en person på sidan av båten, går det utan att fastna i mantåget, eller skada sig allvarligt mot skrovsidan?

 

Jag gick in och läste på ISAF Regulations, appendix D, quickstop and lifeslings. Att läsa, diskutera och öva när vattnet är varmt och vinden är nästan stilla, för att ha en chans om det blir skarpt läget. fast fortfarande gäller det att stanna ombord till varje pris.


KOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

05-2017

DE FEM MEST LÄSTA

SK75 Bacchant Foto Olle Appelberg

BACCHANT KLÄTTAR I RESULTATLISTORNA...

Hundraåringarnas Regatta i Mariefred är en hyllning till seglande hundraåringar som också välkomnar yngre båtar. Reg...

Vestas 11th Hour Racing vann Götebo...

Vestas imponerade i dagens In-Port Race i Göteborg. Spanska MAPFRE säkrade segern...

Inför In-Port Race i Göteborg

Ladda inför morgondagens In-Port Race i Göteborg. Här följer ett pressm...

Wester Netzler Sailing (video)

Wester Netzler Sailing får ofta besök på träningspassen och nu hä...

Världens största regatta har starta...

Igår startade världens största seglingtävling, nämligen Kieler Wo...x